Τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κρίσης στην Ουκρανία διερευνεί, σήμερα Τρίτη, η πολιτική ηγεσία της χώρας στην Βουλή, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τιμώντας την μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρωθυπουργός.
«Κυρίες και κύριοι βουλευτές, θέλω να ξεκινήσω τιμώντας τη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, που θα μας συνοδεύει όλους. Είναι η πρώτη μας συνεδρίαση μετά την απώλεια μιας μεγάλης Ελληνίδας, μιας σπουδαίας γυναίκας, μιας μαχήτριας της παράταξης, μιας καλής φίλης, μιας πραγματικής αγωνίστριας της ζωής. Και κανείς δεν θα λησμονήσει τις κοινοβουλευτικές της πρωτοβουλίες, και στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, τους αγώνες της για την παιδεία, κατά των ναρκωτικών, για τα δικαιώματα των γυναικών. Την αποχαιρετούμε σήμερα με συγκίνηση και με ευγνωμοσύνη»
Τομή στον χρόνο και στην μακρά ιστορία της Ευρώπης χαρακτήρισε αυτό που συντελείται στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμα ότι επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και η Ρωσία ανατρέπει παγιωμένες ιστορικές και εδαφικές πραγματικότητες. Αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς. Έχει χιλιάδες αθώα θύματα ανάμεσά τους και Έλληνες στην Μαριούπολη. Με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας εισβάλλει σε μια άλλη, σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για ωμή και βίαιη προβολή ισχύος και ο αγώνας εναντίον της γίνεται για την προάσπιση της ελευθερίας.
Έκανε λόγο για εισβολή παράλογη και ανιστόρητη.
«Αυτή η βάναυση εισβολή συντελείται στο όνομα του Ρωσικού λαού και με πρόσχημα την αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας. Μια εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Μια ρήξη που επιδιώκει μια λήξη της περιόδου ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη. Κατηγόρησε την Ρωσία ότι θέλει να αλλάξει την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Εισερχόμαστε σε μια άλλη ιστορική εποχή αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε ότι τους έχουμε ξορκίσει» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
«Ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μιας χώρας να μας λέει ότι ίσως να είναι η τελευταία φορά που μας μιλάει», είπε αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής και στο τι άλλαξε στην στάση των χωρών της ΕΕ.
«Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των ιστορικών μας βιωμάτων. Ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα», τόνισε. «Είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στην ισοτιμία και την διεθνή νομιμότητα. Είμαστε ένας λαός που ζει με την ανοικτή πληγή της Κύπρου και δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε έναν ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».
Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας είπε ότι «η δική μας πατρίδα θρηνεί ήδη θύματα ομογενείς μας για να αρκείται σε λίγα απλοϊκά ειρηνιστικά συνθήματα που ταυτίζουν θύτες και θύματα. Αν το ότι οι ομογενείς μας δεν ζουν πια το αναγνωρίζει ο Πρόεδρος Μακρόν δεν γίνεται να μην το αναγνωρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι πλέον αναμετρώνται η προοδευτική δύναμη και δράση με ξεπερασμένες ιδεοληψίες. Μίλησε για σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση. Στην Ουκρανία, η αλήθεια αποδείχθηκε πιο ισχυρή από την προπαγάνδα, κάτι που υποτίμησε και ο Ρώσος ηγέτης.
Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς, είμαστε η σκοτεινή Ήπειρος του 20ου αιώνα. Η ΕΕ γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου για να μην έχει καμία χώρα ξανά αυτοκρατορικές φιλοδοξίες.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, είπε ότι αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού και η απαγόρευση εξαγωγών θα υπονομεύσει τον ενεργειακό τομέα της.
Δευτερολογία Μητσοτάκη: Η επένδυση στην άμυνα είναι η υπέρτατη ανάγκη για να είναι η χώρα ελεύθερη
Ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του ξεκίνησε, σχολιάζοντας τα όσα άκουσε από τα μικρότερα κόμματα είπε ότι βρίσκει και τις τρεις ομιλίες άκρως απογοητευτικές.
«Ξεκινώ με τα μικρότερα κόμματα και έχω να πω πως βρήκα και τις τρεις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών άκρως απογοητευτικές. Θα σας συνιστούσα κ. Βαρουφάκη να είστε πιο προσεκτικός όταν συμμετέχετε σε διεθνή διάλογο για θέματα που δεν γνωρίζετε», είπε σχετικά με την αναφορά που γραμματέα του ΜεΡΑ25, περί «Φινλανδοποίησης», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.
«Για όσα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, θεωρώ θλιβερό γεγονός ότι υπάρχει κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο που εκφράζει το θαυμασμό του στο πολιτικό μεγαλείο του Πούτιν» είπε στη συνέχεια για όσα ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος στην πρωτολογίας του, ενώ συμπλήρωσε πως «για το ΚΚΕ, η αντίληψή του για την ιστορία και ιστορικά τεκταινόμενα είναι γνωστή».
Αντίθετα, «καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και συμφωνία ότι η ΕΕ έπρεπε να πάρει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων».
Για την Τουρκία
«Υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση για την αποστολή όπλων που δεσμεύει τα κράτη μέλη με εξαίρεση αυτά που έχουν κατοχυρωμένη ουδετερότητα» είπε συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. «Έχουμε παραπάνω λόγους παραδείγματος χάριν από την Πορτογαλία να στηρίξουμε με αποστολή αμυντικού υλικού την Ουκρανία. Θα μπορέσουμε να ζητήσουμε στήριξη αν χρειαστούμε κάτι ανάλογο» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «ένας συνεπής σύμμαχος που πιστεύει στην αξία των συμμαχιών, οφείλει να μπορεί να βλέπει και να διαβάζει το γεωπολιτικό πεδίο και τα συμφέροντα της χώρας. Είχαμε έναν λόγο παραπάνω να στηρίξουμε την Ουκρανία. Αν εσείς ισχυρίζεστε ότι είχαμε έναν λόγο λιγότερο θα ήθελα να εξηγήσετε την επιχειρηματολογία σας. Κύριε Τσίπρα ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα στο διάλογο με την Τουρκία» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις αναφορές του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Έχω συναντηθεί 3 φορές με Πρόεδρο Ερντογάν. Είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συναντηθώ και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να ευνοούσαν μια συνάντηση. Δεν είμαι αντίθετος σε τέτοια προοπτική. Προσερχόμαστε με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας και με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».
Αν ψάχνετε διαφωνίες με Δένδια, ψάξτε αλλού
«Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη και είχε εξουσιοδοτήσει όλα τα μέλη του. Αν ψάχνετε διαφωνίες με τον υπουργό Άμυνας ψάξτε αλλού. Δεν είναι απλά αρμονικές οι δικές μας σχέσεις αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την δευτερολογία του στη Βουλή, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε: «Η απόφαση της κυβέρνηση να αρπάξουμε την ευκαιρία της ενεργειακής μετάβασης δεν ελήφθη τώρα. Την πήραμε εδώ και 2,5 χρόνια. Αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερη διείσδυση των ΑΠΕ, να μειώσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι’ αυτό και γίνονται συζητήσεις όχι μόνο με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Επιμένουμε ότι ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι με υγροποιημένο από την Αίγυπτο».
«Πιστεύω ότι στους κεντρικούς άξονες μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ώστε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, να περιορίσουμε στην έκθεση μας σε ρωσικό φυσικό αέριο και να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «καταλαβαίνετε πόσο σημαντική σε αυτή τη διάσταση είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Θέλω να επισημάνω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποφάσισε την εκταμίευση 3,6 δις ευρώ επιπλέον και ένα σημαντικό ποσό αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί και προς πράσινες δράσεις. Πολιτικές όπως το «εξοικονομώ» ωφελούν κάθε ελληνικό νοικοκυριό και επιχείρηση».
«Στην πλούσια ελληνική ιστορία δεν ήταν λίγες οι στιγμές που έπρεπε να παρθούν αποφάσεις εθνικής σημασίας. Όσες φορές η χώρα πήρε καθαρή θέση με τους φυσικούς της συμμάχους βγήκε κερδισμένη» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. «Η απόφαση να στείλουμε στρατιωτικό υλικό σηματοδοτεί ξεκάθαρη θέση πού ανήκουμε και εν τέλει μια συνολική ματιά στα πράγματα για το τι είναι σωστό στην πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις».
Για να συμπληρώσει: «Η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Οποιαδήποτε ολιγωρία, αμφιθυμία, τελικά θα ζημίωνε τα εθνικά συμφέροντα. Κρατώ τη συμφωνία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής, στην ορθότητα των κυρώσεων και θα ζητήσω κ. Τσίπρα να επαναξιολογήσετε τη θέση σας σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες που κάνει η χώρα. Η επένδυση στην άμυνα είναι η απαραίτητα ανάγκη και η απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι η χώρα ελεύθερη και να απολαμβάνουν οι Έλληνες ευημερία».
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν πια, μαράθηκαν από εσάς
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε για την ενεργειακή κρίση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του στην Βουλή.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι είτε δεν είναι σωστά ενημερωμένος, είτε ψεύδεται τόσο για το θέμα του λιγνίτη, όσο και για την ΔΕΗ.
«Γνωρίζετε», είπε, «ότι εδώ και μια 10ετια η χώρα μας περιορίζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους λιγνίτες. Εκλεισαν γιατί πολύ απλά είχαν φτάσει στην λήξη της ζωής τους. Εαν εσείς πιστεύατε ότι έπρεπε να εξακολουθούν να τροφοδοτούν με ενέργεια γιατί δεν σπεύσατε να ανανεώσετε τους περιβαλλοντικους τους όρους; Ο λιγνίτης πια είναι ένα εξαιρετικά ακριβό καύσιμο. Είναι πάνω από 90 ευρώ ο τόνος. Με τις τιμές του φυσικου αερίου ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικό καύσιμο. Σταματήστε την πιπίλα ότι οι τιμές είναι υψηλές επειδή προχωρήσαμε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση. Το λεω καλόπιστα να ζητήσετε από τους συμβούλους σας να σας ενημερώσουν πως δουλεύει η αγορά. Είτε έχετε άγνοια είτε θέλετε να παραπλανήσετε. Άλλο πράγμα οι στρατηγικές εφεδρείες της χώρας και άλλο όταν μπορεί να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει πρόσθετη παραγωγική δυνατότητα για εξωγενείς λόγους. Άλλο η στρατηγική εφεδρεία και άλλο να συνεισφέρει ο λιγνίτης».
Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι όταν το καλοκαίρι είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές και κάναμε προσπάθεια να κρατήσουμε την ηλεκτροδότηση στην Αθήνα αντιμετωπίσαμε πρόβλημα γιατί εκείνες τις μέρες είχαμε μικρή συνεισφορά από ΑΠΕ γιατί δεν φυσούσε καθόλου.
Πράγματι σε τέτοιες συνθήκες για λόγους ακραίας ανάγκης μπορεί να έχουμε εφεδρικές μονάδες.
Οι ΑΠΕ είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Σταματήστε να λέτε ψέμματα».
Όσον αφορά στην ΔΕΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «Αναρωτιέμαι πως μπορεί εσείς να μιλάτε για το ζήτημα αυτό όταν μας παραδώσατε μια επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας. Αν είχατε μείνει στην εξουσία θα είχε χρεοκοπήσει. Η κυβέρνηση την στήριξε και με κινήσεις σωστές επετράπη στην ΔΕΗ να μπορέσει σήμερα να στηρίξει τους καταναλωτές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Δεν θα βγάλει φέτος κέρδη γιατί όλη της η κερδοφορία αξιοποιήθηκε για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαστε εξαρτημένοι από εισαγόμενο φυσικό αέριο. Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην χώρα μαράθηκαν από εσάς».
Κλείνοντας είπε: «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και λίγο ποιητική την αναφορά σας ότι ανήκουμε και στην Ανατολή και στην Δύση και στον Βορρά και στον Νότο, είστε Τσίπρας 360 μοιρών.
Για κάποιο λόγο όταν κάνατε αυτή την αναφορά μου ήρθε υποσυνείδητα η εικόνα του δικού σας υπουργικού συμβουλίου. Με Τσίπρα πρωθυπουργό, υπουργό Άμυνας Καμμένο, υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά και υφυπουργό Κουίκ. Μάλλον αυτό εννουσατε ότι ανήκουμε παντού. Τον Καμμένο που έκανε like στην ρωσική πρεσβεία τον είχατε υπουργό Εθνικής Αμυνας. Το να ξέρεις που ανήκεις έχει μεγάλη σημασία στην πολιτική».