Ξεπέρασαν κατά πολύ τους 400.000 οι άνθρωποι που έχουν φύγει από την Ουκρανία για να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου.
Τόσο στα σύνορα με την Πολωνία όσο και σε αυτά με τη Ρουμανία γίνεται το αδιαχώρητο και καταγράφονται σκηνές που σφίγγουν το στομάχι κάθε ανθρώπου.
Στην Ελλάδα, μέσα σε μόλις 5 ημέρες, 1.032 Ουκρανοί πολίτες ζήτησαν καταφύγιο σε διάφορες περιοχές, με πούλμαν και αυτοκίνητα να καταφθάνουν καθημερινά στα σύνορα γεμάτα με οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
«Το είπα χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμβάλουν στην ανακατανομή ροών από την Ουκρανία», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Οπως διευκρίνισε ο Νότης Μηταράκης, «μέχρι στιγμής ούτε η Πολωνία ούτε η Ουγγαρία ούτε η Ρουμανία έχουν ζητήσει βοήθεια», καθώς «θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες των αφίξεων, τις οποίες βλέπουν με έναν ιδιαίτερο θετικό τρόπο». Οσον αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό των προσφύγων από την Ουκρανία που πέρασε τα σύνορα τις πρώτες 5 ημέρες δεν ξεπερνάει το 0,2%.
«Αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και έχει αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα είναι η μεγάλη στήριξη που δίνει η ουκρανική ομογένεια, που υπάρχει σε πολλές χώρες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη φιλοξενία φίλων, γνωστών, συγγενών στα σπίτια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθείται στα σύνορα για τους Ουκρανούς πολίτες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φτάνουν στα σύνορα και λαμβάνουν μία έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για έναν χρόνο, τους δίνει άμεσα το δικαίωμα εργασίας, πολλοί από αυτούς που θα έρθουν θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν κατευθείαν στην αγροτική, τουριστική ή άλλη βιομηχανία της χώρας μας και αυτό δεν τους απορρίπτει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο, το οποίο μπορεί να παραταθεί, διότι η Ευρώπη θεωρεί ότι αυτό είναι το κατάλληλο εργαλείο».
Ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρέσβη στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο, όπου τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές θα κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για τη διευκόλυνση των Ουκρανών προσφύγων.
Σύσκεψη με θέμα τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία προς τη χώρα μας καθώς και για θέματα ασφαλείας, συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες τα σύνορα της Ελλάδας έχουν περάσει 1.032 Ουκρανοί πολίτες και εκτιμάται ότι οι ροές είναι αυξανόμενες, γεγονός που επιβάλλει άμεσες δράσεις για τα ζητήματα που αφορούν στην υποδοχή και την τακτοποίηση τους.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και η διπλωματική σύμβουλος Σοφία Σταματέρη.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για τους πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με βιομετρικά δεδομένα, το θέμα των ανήλικων προσφύγων και η καταγραφή τους, οι υποδομές φιλοξενίας καθώς και η εφαρμογή μια σειράς μέτρων ασφαλείας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρέσβη στην Ελλάδα Sergii Shutenko, στον οποίο επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό που βιώνει τη βίαιη εισβολή των Ρώσων στην χώρα του. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αρχές θα κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για την διευκόλυνση των Ουκρανών προσφύγων και θα είναι σε διαρκή συνεργασία με την ουκρανική πρεσβεία.