Το 2021 ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που κινήθηκε γύρω από τον αστερισμό του κορονοϊού και των μεταλλάξεών του. Ωστόσο, ήταν και μια χρονιά που είχε έντονη πολιτική κινητικότητα.
Το Φεβρουάριο ψηφίστηκε ο νόμος του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γνωστός και ως «νόμος Κεραμέως».Αν και οι σημαντικότερες διατάξεις του νόμου είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) και η – εκ νέου – θέσπιση χρονικού ορίου φοίτησης, η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή και εκτός αυτής επικεντρώθηκε στη δημιουργία των ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων), της λεγόμενης «πανεπιστημιακής αστυνομίας». Σημειώνεται ότι οι ΟΠΠΙ δεν έχουν ακόμη μπει σε λειτουργία, με το μέτρο να έχει «παγώσει» μετά τις αντιδράσεις.
Την 25η Μαρτίου, καθώς η χώρα μας γιόρταζε τα 200 χρόνια από την επανάσταση της κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο όμορφες παρελάσεις που έχουμε δει. Η μόνη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε ήταν η στρατιωτική, αφού οι υπόλοιπες απαγορεύτηκαν λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορoνοϊού. Στην παρέλαση παρευρέθησαν εκπρόσωποι των τριών χωρών που συνέβαλαν τα μέγιστα για την τελική νίκη των Ελλήνων. Τη Μεγάλη Βρετανία εκπροσώπησε ο πρίγκιπας Κάρολος, τη Γαλλία η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί και τη Ρωσία ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.
Στις 31 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που αποτελεί τον βασικό οδικό άξονα για την ανάπτυξη της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια. Το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις συνολικού ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Ελλάδα δικαιούται να λάβει 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων τα 17,8 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) θα δοθούν με τη μορφή δανείων.Στο σχέδιο που έχει καταθέσει η Ελλάδα παρουσιάζονται 331 ορόσημα και στόχοι, η υλοποίηση των οποίων θα καθορίσει την πορεία εκταμίευσης από το 2021 έως και τα μέσα του 2026. Οι κεντρικοί άξονες του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» Αργότερα, το Μάιο, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με όνομα «Ελλάδα +».
Στις 15 Απριλίου, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Άγκυρα, όπου συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο «οικοδεσπότης» Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το προσφυγικό ζήτημα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ αναφέρθηκε σε «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σήκωσε το γάντι και «έβαλε στη θέση του» τον Τσαβούσογλου με εμφατικό τρόπο, παρουσιάζοντας σαφώς τις ελληνικές θέσεις.
«Η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος! Μεβλούτ, πάνω από ελληνικό έδαφος! Δεν υπάρχει καμία διάταξη Δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ελληνικό έδαφος» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του.
Μετά από έξι μήνες, ήρθησαν τα μέτρα των περιορισμών κατά της πανδημίας. Το λόκνταουν είχε επιβληθεί από τις 7 Νοεμβρίου του 2020. Μετά από μήνες μη ουσιαστικής τήρησής των περιορισμών, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την οικονομία. Συγκεκριμένα, άνοιξαν τα σχολεία, οι εκκλησίες, τα μαγαζιά, τα κομμωτήρια και καταργήθηκαν το μέτρο του SMS. Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι έκανε το άνοιγμα με το βλέμμα στον θερινό τουρισμό. Η επιλογή της όμως εν πολλοίς τη δικαίωσε, καθώς ο τουρισμός σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις το καλοκαίρι του 2021, αγγίζοντας αυτές του 2019.
Εν μέσω καλοκαιριού, το πολιτικό θερμόμετρο έφτασε στα ύψη. Αιτία ήταν αυτή τη φορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εισηγήθηκε η Νίκη Κεραμέως. Εμβληματική μεταρρύθμιση του νόμου Κεραμέως για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι η αξιολόγηση των δασκάλων και καθηγητών, ρύθμιση που προκάλεσε την αντίδραση των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης. «Δύο κόσμοι, λοιπόν, συγκρούονται μέσα σε αυτή την αίθουσα. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που θέλει μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα σχολεία και από την άλλη βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που λέει όχι στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των πανεπιστημίων, όχι στην ελάχιστη βάση εισαγωγής» δήλωσε στο κλείσιμο της εισήγησής της στη Βουλή η κ. Κεραμέως.
Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού ήταν ένα από τα πιο θλιβερά γεγονότα της χρονιάς. Η κλιματική κρίση έδειξε και πάλι τα δόντια της στην Ελλάδα, πείθοντας και τους πιο κακόπιστους για την ανάγκη δράσης. Τα καμμένα τοπία σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο, μα ακόμα και σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, μιλούν από μόνα τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόχώρησε σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, με τους υπουργούς που είχαν την πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές να μετακινούνται ή και να αποχωρούν από το υπουργικό συμβούλιο. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επανήλθε στο κυβερνητικό σχήμα αναλαμβάνοντας τη θέση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ τη θέση του Νίκου Χαρδαλιά πήρε ο Κύπριος πολιτικός Χρήστος Στυλιανίδης, αναλαμβάνοντας το υπουργείο, πλέον, Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Στυλιανίδης έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.Πριν την υπουργοποίηση Στυλιανίδη, πάντως, είχε προηγηθεί παρεξήγηση καθώς για τη θέση είχε προταθεί ο πρώην υπουργός Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος όμως τελικά αρνήθηκε να μπει στην κυβέρνηση. Με τον ανασχηματισμό του Αυγούστου άλλαξε επίσης η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον Βασίλη Κικίλια να αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού και τον Θάνο Πλεύρη να τον αντικαθιστά. Στο ρόλο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, τον Βασίλη Κοντοζαμάνη αντικατέστησε η Μίνα Γκάγκα.
Στο ετήσιο ραντεβού των πολιτικών στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μια σειρα από μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση των νέων εγαζομένων, καθώς και την κατάργηση του φόρου για τις γονικές παροχές ως και 800.000 ευρώ.Τέλος, ο πρωθυπουργός έδωσε κίνητρα εμβολιασμού στους νέους, μηδενίζοντας τα τέλη κινητής τηλεφωνίας για τους νέους από 18 ως 29 ετών και χαρίζοντας 50 GB δεδομένων στους έφηβους 15-17 ετών. Από τη μεριά του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του δικού του κόμματος για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, το οποίο βάφτισε «Νέα Αρχή».
Τον Οκτώβριο του 2021 υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η εμβληματική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα της άμυνας. Η συμφωνία, που προχώρησε μαζί με την αγορά των φρεγατών Bellh@rra και την προμήθεια έξι επιπλέον αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, αναφέρει για πρώτη φορά ρητά την δέσμευση των δύο κρατών να παρέχουν στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση που κάποια από τις δύο δεχθεί επίθεση. Αυτός ο όρος της συμφωνίας αποθαρρύνει όποιον επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητας της χώρας μας, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή, ο βουλευτής Α’ Αθηνών Κωνσταντίνος Μπογδάνος διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας λόγω εμφυλιοπολεμικών αναφορών στην ομιλία του.
Μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε υποτροπή και απεβίωσε στις 25 Οκτωβρίου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα. Ο πολιτικός κόσμος την αποχαιρέτησε συγκινημένος, με τους πάντες να επικαλούνται την αξιοπρέπεια με την οποία έδωσε κάθε μάχη – πολιτική και μη – της ζωής της. Μεγάλη της παρακαταθήκη η ενότητα του Κινήματος Αλλαγής.
Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά έφερε σημαντικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Παύλο Χρηστίδη, τον Παύλο Γερουλάνο και τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώνουν τις υποψηφιότητές τους για την ηγεσία του κόμματος.
Με το εμφατικό 67% επικράτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης έναντι του Γιώργου Παπανδρέου στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής και εξελέγη πρόεδρος του κόμματος.«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό», τραγούδησε ο κ. Ανδρουλάκης με φίλους της παράταξης έξω από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη. Με την εκλογή του, το ΚΙΝΑΛ βλέπει σημαντική αύξηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις και κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2022, οι πολιτικοί αρχηγοί αναμετρήθηκαν στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για έναν «αναπτυξιακό, κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό» προϋπολογισμό και υπερασπίστηκε τις πολιτικές της κυβέρνησης τόσο στην οικονομία όσο και στη διαχείρηση της πανδημίας. Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από 27 μήνες κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, «διέβη το Ρουβίκωνα» και ζήτησε εκλογές. Σε αυτό το αίτημα, ο πρωθυπουργός απάντησε με νόημα πως «αν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε όφελος αν γίνονταν εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ.» «Ζητήσατε εκλογές όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί φοβάστε ότι σε λίγο καιρό θα είστε τρίτο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.