Ζημιές αναμένονται, λόγω του παγετού και των χιονοπτώσεων και στις καλλιέργειες της Κορινθίας.
Ήδη, έγγραφο της ΔΑΟΚ Κορινθίας, γνωστοποιεί στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ότι αναμένονται σημαντικές ζημιές σ’ όλα τα εσπεριδοειδή και σε κηπευτικά, ανάλογα με την μείωση της θερμοκρασίας και τους θύλακες παγετού.
Όπως γνωστοποιεί η υπηρεσία, οι ζημιές στις λεμονιές θα είναι άκρως σημαντικές, λόγω της μικρής ανθεκτικότητας στις χαμηλές θερμοκρασίες και επειδή δεν είχε γίνει συγκομιδή σε μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Η ΔΟΑΚ Κορίνθου, αναφέρει, ότι, για τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, οι ζημιές θα εξαρτηθούν απ’ την μείωση της θερμοκρασίας.
Το μέγεθος των ζημιών, θα φανεί μετά από πέντε ημέρες.
Ζημιές αναμένονται και στο φυτικό κεφάλαιο των ελαιώνων, λόγω της μεγάλης μείωσης της θερμοκρασίας σε πολλές ημιορεινές και ορεινές περιοχές που καλλιεργείται η ελιά (Νεμέα, Ανατολική Κορινθία κλπ.).
Εκτός από την Κορινθία ζημιές φαίνεται να έχουν γίνει και σε προιόντα που αφορούν παραγωγές σε Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία.
Σοβαρές ζημιές έφεραν οι παγετοί στον κάμπο της Αργολίδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς και το εισόδημά τους.
Για το λόγο αυτό, έγινε στο Ναύπλιο και σχετική σύσκεψη, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας.
“Υπάρχουν 130.000 τόνοι ηρτημένης παραγωγής εσπεριδοειδών, η οποία υπέστη σοβαρή ζημιά καθώς, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεν λειτούργησε η αντιπαγετική προστασία”, σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος ενημερώθηκε ότι για τον λόγο αυτό, οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί, θα στραφούν κατά της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση, η ζημιά που έχουν υποστεί τα εσπεριδοειδή – καθώς έχουν παγώσει οι καρποί εσωτερικά – έχει καταστήσει, μη εμπορεύσιμο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.