Ξεκινά αυτή την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 10.30-11.00 η μετάδοση της νέας συγκομιδής φοιτητικών ντοκιμαντέρ της σειράς «Φοιτητιβίσματα», που παράγονται στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ.
Το ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2021 υλοποιήθηκε με την συμμετοχή 65 επιδοτούμενων και 10 εθελοντριών/ντών φοιτητριών/τών, καθώς και 65 συμβούλων καθηγητριών/τών, από 52 Τμήματα, από 17 ΑΕΙ : ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΠΘ, ΑΣΚΤ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΙΟΝΙΟΥ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΡΗΤΗΣ (Πανεπιστήμιο- Πολυτεχνείο), ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΑΝΤΕΙΟ, ΠΑΤΡΩΝ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.
Οι επίλεκτες/οι φοιτήτριες/τές κλήθηκαν να αξιοποιήσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες, σύμφωνα με το ιδιαίτερο γνωστικό τους πεδίο, καθώς και τα προσωπικά τους βιώματα, ώστε να δημιουργήσουν ομαδο-συνεργατικά μικρά ντοκιμαντέρ με θέματα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Προηγήθηκε τρίμηνο διεπιστημονικό τηλε-σεμινάριο με τη συμμετοχή πολλών συνδέσμων καθηγητών του δικτύου του ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ από το οπτικοακουστικό- καλλιτεχνικό πεδίο και το ιστορικό πεδίο, καθώς και άλλων προσκεκλημένων ομιλητών.
Το πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ, που σχεδιάστηκε πιλοτικά το 2014 με πρωτοβουλία του Καναλιού της Βουλής σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Παν/ίου Αιγαίου και από το 2018 εξελίχθηκε σε δια-τμηματικό πρόγραμμα, δια-συνδέει πλέον το σύνολο των οπτικοακουστικών και καλλιτεχνικών τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ, αποτελώντας μοναδικό και πολύτιμο θεσμό για την φοιτητική οπτικοακουστική δημιουργία. Την περίοδο 2015-2020 δημιουργήθηκαν 125 ταινίες (25 της σειράς «Στο Ακαδημαϊκό Τέταρτο» και 100 «Φοιτητιβίσματα»). Το 2021, με τη συμμετοχή και όλων των ιστορικών πανεπιστημιακών τμημάτων, η παραγωγή ξεπερνά τις 30 ταινίες.
Ο τεχνικός εξοπλισμός παρέχεται από τα Πανεπιστήμια, ενώ συντονιστικό ρόλο στη λειτουργία του τηλε-σεμιναρίου και στην αποπεράτωση (post production) των ταινιών έχει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Οι πρώτες δύο ταινίες του φετινού προγράμματος είναι:
α) Ο Αλής πριν τον Πασά
Αναφέρεται σε βιογραφικά στοιχεία του Αλή Πασά, στον χαρακτήρα του και σε κρίσιμα γεγονότα της περιπετειώδους ζωής του.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σέρρας, φοιτητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Β) Πέρα από τον Mπερντέ
Οι δύο όψεις του Θέατρου Σκιών, ως λαϊκού θεάματος και ως εικαστικής τέχνης. Ποιο είναι το κοινό που το παρακολουθεί σήμερα και τί ιστορίες αφηγούνται οι φιγούρες του σε μια εικαστική έκθεση;
Σκηνοθεσία: Στράτος Σεραφειμίδης, φοιτητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Φοιτητιβίσματα
Από αυτή την Κυριακή 23 Ιανουαρίου και κάθε Κυριακή 10.30-11.00 στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων
Βουλή Τηλεόραση- Επικοινωνία