Το αντικείμενο των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο καθώς και οι εξελίξεις γύρω από την υγειονομική κρίση θα εξεταστούν λεπτομερώς στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τη Δευτέρα, στην οποία για πρώτη φορά θα παραστεί ο πρωθυπουργός.
Πρόκειται για μια «ιστορική» στιγμή, λένε εκκλησιαστικές πηγές και οι προετοιμασίες στη Μονή Πετράκη είναι έντονες. Με βάση το πρωτόκολλο, ο πρωθυπουργός θα εισέλθει στη Μονή Πετράκη από την είσοδο της Γενναδίου όπως προβλέπεται για τους αρχηγούς κρατών, θα ακολουθήσει μικρό κέρασμα και στη συνέχεια θα υπάρξει προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου και αντιφώνηση του κ. Μητσοτάκη.
Με τον εφιάλτη της νέας μετάλλαξης «Ομικρον» να απειλεί τη δημόσια υγεία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραθέσει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας, ζητώντας για ακόμη μία φορά τη συνεργασία και τη στήριξη της Ιεράς Συνόδου στην αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, καθώς και την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στους ιερείς.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση σχετικά με τους ελέγχους των πιστοποιητικών και των τεστ στους ναούς, για το οποίο πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος δήλωσε αδυναμία να ακολουθήσει λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως τελικά και να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, π.χ. κυλιόμενο ωράριο για την τέλεση των Θείων Λειτουργιών τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Να τακτοποιήσουν ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και τα οποία εδώ και χρόνια παρέμεναν ανοιχτά επιδιώκουν το διάστημα αυτό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που άλλωστε προκύπτει και από τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αν και οι δύο πλευρές κρατούν για την ώρα «κλειστά τα χαρτιά τους», χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση (παρέστη και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως) «προπαρασκευαστική» εν όψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ιερά Σύνοδο την προσεχή Δευτέρα, πληροφορίες θέλουν, εκτός από το σχέδιο «ασφαλή Χριστούγεννα», να συζητήθηκε και μια λίστα θεμάτων για τα οποία «ήρθε η ώρα να διευθετηθούν».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα κενά στις οργανικές θέσεις των κληρικών. Σήμερα, υπηρετούν περίπου 10.000 ιερείς, αλλά οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 6.000, για αυτό και δεν αποκλείεται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα συσταθούν επιπλέον 4.000 οργανικές θέσεις ιερέων, τις οποίες θα καταλάβουν υπηρετούντες εφημέριοι των ναών, οι οποίοι μονιμοποιούνται. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων αφορά τις θέσεις όλων των κληρικών, δηλαδή εκτός της Ελλαδικής Εκκλησίας, και των μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, καθώς και της Εκκλησίας της Κρήτης.
Επίσης, συζητήθηκε η αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και η εκκλησιαστική περιουσία, μια που ο Αρχιεπίσκοπος χρόνια τώρα ζητά από την Πολιτεία την αποδέσμευσή της προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας. Πρόκειται για πάγια αιτήματα της Ελλαδικής Εκκλησίας, που παρά τις όποιες προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς δεν έχουν προχωρήσει, όπως και ορισμένα άλλα λόγω συναρμοδιότητας άλλων υπουργείων. Για αυτά τα αιτήματα ο κ. Ιερώνυμος παρέδωσε χθες στον πρωθυπουργό και σχετικό υπόμνημα.
Οσο για την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να ζήτησε από την Εκκλησία την πιστή τήρηση των μέτρων στους ναούς εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, ενώ αναφορά έγινε και στην πορεία των εμβολιασμών κατά της Covid-19.
Σε κάθε περίπτωση, οι επαφές κυβέρνησης και Εκκλησίας είναι συχνές τα τελευταία χρόνια και, όπως λένε κύκλοι της Αρχιεπισκοπής, αποδεικνύουν και την πολύ καλή συνεργασία που έχουν μεταξύ τους.