Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Μητσοτάκης από Εύβοια: Υποχρέωση μας να σταθούμε στο πλευρό σας - Ευκαιρία να ξαναγεννηθεί ο τόπος– Δεν ήρθαμε εδώ για φιέστες

 

Την προσωπική του δέσμευση για την ταύτιση του σχεδίου Ανασυγκρότησης της Εύβοιας με ένα εμβληματικό- όπως το χαρακτήρισε- έργο τον οδικό άξονα από τη Χαλκίδα στη Στροφυλιά, έδωσε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση για την παρουσίαση του eviameta που διεξάγεται στην Ιστιαία.

«Μιλάμε για μία νέα χάραξη η οποία θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από τη Βόρεια Εύβοια προς τη Χαλκίδα σε συνδυασμό με την παράκαμψη της Χαλκίδας στην παράκαμψη των Ψαχνών θα αλλάξει εντελώς το χαρακτήρας των οδικών Υποδομών στη Βόρεια Εύβοια» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το συγκεκριμένο έργο θα έπρεπε να είχε ενταχθεί εδώ και χρόνια στον εθνικό σχεδιασμό: «αλλά επειδή λέμε ότι κάθε κρίση είναι και μία ευκαιρία έχουμε μία πρόσθετη υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στη Βόρεια Εύβοια και να προτεραιοποιήσουμε το έργο αυτό. Δεν είναι ένα έργο το οποίο θα ξεκινήσει από τη μία στιγμή στην άλλη Αλλά θα κινηθούμε με τον πιο γρήγορο τρόπο για να εκπονήσουμε τις σχετικές μελέτες να το δημοπρατήσουμε και στη συνέχεια να το ολοκληρώσουμε».

Πρόσθεσε δε, ότι η κατασκευή του εν λόγω οδικού άξονα έχει εξασφαλισμένους πόρους και θα δρομολογηθεί ώστε να: «σπάσει με αυτό τον τρόπο δηλαδή και απομόνωση της Βόρειας Εύβοιας και θα καταστήσει την υλοποίηση όλου του σχεδίου μας πιο εύκολη».

Αναφερόμενος στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «είμαστε εδώ πέρα για να πάρουμε δύναμη από την αισιοδοξία σας και για να καταπολεμήσουμε τα αισθήματα καχυποψίας τα οποία μπορεί να υπάρχουν και εντός αυτής της αίθουσας και εκτός αυτής της αίθουσας».

Δίνοντας έμφαση στο ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται στην περιοχή σημείωσε: «Ήρθαμε με το μισό υπουργικό συμβούλιο όχι για να κάνουμε φιέστα επικοινωνίας αλλά για να καταδείξουμε την κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων έτσι ώστε όλοι να είμαστε υπόλογοι για το τι πρέπει να κάνουμε».

Από το λιμάνι της Αιδηψού ξεκίνησε την επίσκεψή του στη Βόρεια Εύβοια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει μεταβεί στο νησί για την παρακολούθηση και την εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης της περιοχής που μέτρησε σημαντικές πληγές από πυρκαγιές και πλημμύρες τους περασμένους μήνες.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Λιμενάρχη, Αντιπλοίαρχο Σωτήρη Δανίκα, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας, Χαράλαμπο Μανιάτη, για τη μεταφορά του εμπορικού λιμανιού σε κοντινό σημείο και το σχέδιο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, με στόχο τη συνολική αναβάθμισή του.

«Είστε πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση σπουδαίων κρατικών λειτουργών. Οπότε θέλω να ευχαριστήσω εσάς για ό,τι κάνατε. Θυμάστε πόσο ακραίες ήταν οι συνθήκες. Και βέβαια η πρώτη μας υποχρέωση πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μετά της περιουσίας. Το φυσικό περιβάλλον, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε να το προστατεύσουμε εδώ στην Εύβοια όπως θα θέλαμε, αλλά ο βαθμός του ενδιαφέροντος του κράτους και της συντονισμένης κρατικής παρέμβασης που δρομολογείται για τη βόρεια Εύβοια κατ’ εμέ δεν έχει προηγούμενο. Είναι πραγματικά μια ευκαιρία να ξαναγεννηθεί ο τόπος και να χτιστεί το μέλλον της βόρειας Εύβοιας σε πολύ καλύτερες βάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Οπότε ευχαριστώ πάρα πολύ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης προβλέπει τη μεταφορά του εμπορικού – ακτοπλοϊκού λιμένα της Αιδηψού σε βορειότερο σημείο και τη μετατροπή του υφιστάμενου λιμανιού σε αμιγώς τουριστικό και αλιευτικό. Δρομολογείται επίσης πρόγραμμα τουριστικής αναβάθμισης και των 10 λιμανιών της Βόρειας Εύβοιας. Τέλος, προβλέπεται το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην πόλη της Αιδηψού, καθώς και η αναβάθμιση των υποδομών.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου, και οι βουλευτές Ευβοίας της ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός.