Ξεκαθαρίζοντας πως δεν προτίθεται να διακινδυνεύσει την σταθερότητα της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές τονίζοντας παράλληλα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να εκφράζει ίδιες απόψεις με αυτές των «θεματοφυλάκων του Συντάγματος».
Μίλησε για αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ και φόβο ότι όσο περνά ο χρόνος θα βρεθεί στην τρίτη θέση και υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση της καταστροφής έχει καταρρεύσει δεδομένου ότι η χώρα σημείωσε ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαρχής τόνισε ότι αν ήταν κάποιος κερδισμένος από πρόωρες εκλογές δεν θα ήταν ο Αλέξης Τσίπας αλλά ο ίδιος αλλά όπως τόνισε η Νέα Δημοκρατία δεν είναι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να βάλει τον ελληνικό λαό σε περιπέτειες. Βέβαια όπως τόνισε είναι πειρασμός αν προκηρύξει εκλογές ώστε να δει τον πανικό στα μάτια του κ. Τσίπρα αλλά δεν θα το κάνει.
«Μετά από 27 μήνες ο κ.Τσίπρας διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές.
Εαν υπάρχει ένας πολιτικός που θα είχε όφελος από τις εκλογές δεν είστε
εσείς, αλλά εγώ. Και στο παρελθόν υπήρξαν ευκαιρίες να προκηρύξω πρόωρες
εκλογές που θα έδιναν στη ΝΔ καλύτερο αποτέλεσμα από τις εκλογές του
2019. Δεν το έκανα, αν και εσείς στη θέση μου θα το είχατε κάνει. Μας
χωρίζει μία άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας. Να θυμίσω
ότι εσείς ήσασταν αυτός που το 2015 στην περίφημη συνάντηση των
πολιτικών αρχηγών είχατε διαβεβαιώσει πως δεν θα προκηρύξετε εκλογές και
τελικά το κάνατε. Ποιος είναι ο ψεύτης; Να δω τον πανικό στο βλέμμα σας
στην περίπτωση που πηγαίναμε σε εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, σχολίασε πως «θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκηρύξω εκλογές σήμερα μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας τη στιγμή που θα το έκανα!», με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν «καντο, κάντο».
Στη συνέχεια τόνισε: «Ζητήσατε εκλογές για να προλάβετε να μείνετε δεύτερο κόμμα γιατί πολύ σύντομα θα είστε τρίτο κόμμα και η αιτία είναι δίπλα σας (.σ. εννοώντας το ΚΙΝΑΛ). Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας είτε τις ζητάτε, είτε δεν τις ζητάτε. Ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που πέτυχε τους 287 μήνες είναι ότι έχουμε εγγυηθεί εντός και εκτός Ελλάδος την σταθερότητα και πολιτική συνέχεια. Και αυτό μας επιτρέπει να δεχόμαστε επενδύσεις, να διεκδικούμε από τους ευρωπαίκούς θεσμούς ευνοϊκή μεταχείριση για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή την σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα το κάνω. Δεν μπορώ να μην επισημάνω μια αντίφαση. Από την μια η καταστροφική εικόνα για την πανδημία και την επέλαση της «Ομικρον» και της επιλογής σας να ζητήσετε σήμερα εκλογές, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει παρέλθει. Τι είναι αυτό που σας έκανε να αλλάξετε την στρατηγική σας και να κάνετε κάτι που δεν είναι σπουδαίο; Ολες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητούν, αλλά αυτές προκηρύσσονται, όταν το επιλέγουν οι κυβερνήσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης «Βρήκα ενδιαφέρον και τολμώ να πω προβληματικό μια αναφορά σας στο τέλος ομιλίας σας. Σε κλίμα φόρτισης είπατε ότι «καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν. Να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση ενόχων και να κάνουν το συνταγματικό τους δικαίωμα» Αναρωτιέμαι. Με τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος έχετε κάποια σχέση; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις. Είστε για μια ακόμα φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» συμπλήρωσε.
Ακολούθως ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στον προϋπολογισμό: «Θα εστιάσω στην ουσία του προϋπολογισμού. Είναι ένας νόμος διαφορετικός. Παρακολουθεί την εξέλιξη της οικονομίας. Καθορίζει το αποτύπωμά της στην κοινωνία. Συνοψίζει όσα πετύχαμε και άθροιζε όσα διεκδικούμε. Για αυτό η ψήφισή του ισοδυναμεί με ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής και των πολιτών στην κυβέρνηση. Θέλω να θυμίσω ότι ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε μία ανάπτυξη της τάξης του 4% και όμως ήδη στο ενιάμηνο καταγράφηκε μεγέθυνση του δημόσιου πλούτου κατά 9,3%, η τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Αυτό σημαίνει ότι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ετήσια ανάπτυξη 7,1 % είναι μάλλον μετριοπαθής, η δική μας αναθεωρημένη εκτίμηση για ανάπτυξη 6,9% θα αποδειχθεί στην πράξη εξαιρετικά συντηρητική. Όσοι μιλούσαν πέρυσι για στασιμότητα και ανεργία διαψεύστηκαν. Όσοι μας έλεγαν ότι είναι αδύνατον η ελληνική οικονομία να πετύχει γρήγορη ανάπτυξη διαψεύστηκαν. Κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής. Η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της αλλά έπεσε έξω προς τα πάνω, όχι προς τα κάτω» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Λίγο αργότερα απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, αστειεύτηκε λέγοντας: «Δεν ξέρω πως να σας λέω, ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ. Λύστε τα θέματα σας και εσείς να μας διευκολύνετε».
Για «ανάπτυξη» και «κοινωνική φροντίδα» στη χώρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τα 73 στρατηγικά σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και εταιρίες κολοσσούς που επενδύουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη μεταξύ χωρών Νότου στην οικονομική άμυνα και πρόοδο. Παρά τις απώλειες που έχουμε είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, κάτι που όπως σημείωσε δεν έγινε στην Ισπανία.
«Αυτές είναι οι πορείες των 2 οικονομιών. Στην μια κυβερνά ένα κεντροδεξιό κόμμα και στην άλλη κυβερνά η κεντροαριστερά. Στην Ελλάδα καλύψαμε όλες τις απώλειες της πανδημίας η Ισπανία υπολείπεται ακόμα 5 μονάδες. Αυτή είναι η εικόνα ανεργίας κ. Τσίπρα. Η Ισπανία ξεκίνησε με ανεργία 14% και εμείς πάνω από 16%. Σήμερα η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ανεργία από την Ισπανία. Αυτές οι συγκρίσεις δείχνουν ότι το πώς δαπανά πόρους έχει σημασία. Δικαιώθηκε η πολιτική της κυβέρνησής μας να στηρίξουμε όλες τις θέσεις εργασίας όλων των επιχειρήσεων».
«Για να μην λέτε κύριοι της αντιπολίτευσης ότι εμείς ντιλάρουμε δήθεν με κάποιους λίγους. Το μόνο ντιλ που κάνουμε είναι με την κοινωνία. Σε αυτούς απολογούμαστε και αυτοί θα μας κρίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τα Χριστούγεννα θα βρουν πιο ευαλωτους συμπολιτες μας με διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα και έκτακτη ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία», σημείωσε. «Είναι απόδειξη ότι η πολιτεία στο πλαίσιο δυνατοτήτων πρώτα και πάνω απ όλα μεριμνά για ασθενέστερους. Η μάχη με τις ανισότητες έχει δρόμο. Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα που έρχονται να είναι περισσότερα. Στόχος μας να αυξάνεται το εισόδημα. Δίκαιο μερίδιο στην ανάπτυξη να έχουν όλοι χωρίς να μένει κανείς πίσω. Αυτό πάντα θα το πιστεύω και η μεγάλη παράταξη της ΝΔ πάντα αυτή την πολιτική θα υπηρετεί».
Για την πανδημία τόνισε: «Η χώρα είναι αντιμέτωπη με διπλή απειλή: Την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και την ενεργειακή κρίση. Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Ευχόμαστε και το ελπίζουμε, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμη, να έχει πιο ήπια συμπτώματα από τη μετάλλαξη Δέλτα. Απέναντι σε αυτό που συμβαίνει σήμερα έχουμε ήδη οικοδομήσει την άμυνά μας. Και η πιο σημαντική άμυνά μας αυτή τη στιγμή είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου».
Για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και το ΕΣΥ επεσήμανε: «Τη συγκεκριμένη μελέτη ουδέποτε την πήραμε στα χέρια μας στο Μέγαρο Μαξίμου», επανέλαβε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο σημείωσε από τον Φεβρουάριο του 2020 ο ίδιος είχε μιλήσει για τις αδυναμίες στα περιφερειακά νοσοκομεία.
«Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στις ΜΕΘ μία κατάσταση τραγική και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ έτσι ώστε να φτάσουμε σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των ΜΕΘ» συμπλήρωσε.
«Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι πράγματι μία λύση ανάγκης. Αλλά αναρωτιέμαι. Είναι κανούργιο πρόβλημα; Επί των ημερών σας κ. Πολάκη το είχατε αντιμετωπίσει;» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα σχολίασε: «Βέβαια τον κ. Κουρουμπλή τον διαγράφετε άνετα, τον κ. Πολάκη όμως όχι».
Στη συνέχεια τόνισε: «Το Φεβρουάριο του 2020 έλεγα «υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να αντιμετωπίσουν μία τέτοια αύξηση. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να τα στηρίξουμε. Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα Υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στις ΜΕΘ μία κατάσταση τραγική. Σπεύσαμε να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας ώστε να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τις ΜΕΘ στις περιφέρειες. Είχαμε λοιπόν εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση που ειχαν και στις αυξημένες απαιτήσεις, ήταν να επιμείνουμε στον εμβολιασμό. Δεν πετύχαμε γρήγορα εμβολιαστική κάλυψη όπως άλλες χώρες. Να εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία τι ακριβώς συμβαίνει. Η κυρία Κοττανίδου αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα. Ας σημειωθεί εδώ ότι το πρόβλήμα αναμονής για μία κλίνη ΜΕΘ προϋπήρχε και είναι διαχρονική. Προφανώς οι ασθενείς που είναι σε λίστα αναμονής λαμβάνουν την καλύτερη φροντίδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο περιβάλλον των ΜΕΘ.
Οντως στην προηγούμενη ομιλία μου δεν χρησιμοποίησα τη σωστή διατύπωση. Επί δικών σας ημερών το είχατε αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Για πείτε μου; Σιωπή.
Αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ έλεγε 1000 ασθενείς εκτός ΜΕΘ κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Λειτουργούν 540. 150 δεν λειτουργούν λόγο έλλειψης προσωπικού. 1000 ασθενείς κατά έτος χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μη λειτουργίας αυτών των ΜΕΘ. 5.000 κατ έτος θα μπορούσαν να ζούσαν. Και αυτά χωρίς covid. Σε τι διαφέρει λοιπόν, από αυτά που συμβαίνουν τώρα».
Ο Πολακισμός έχει επηρεάσει όλη την ΚΟ σας. Υπό κανονικές συνθήκες αν είχαμε μία σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να σκύψουμε στην ουσία του προβλήματος. Θα πρέπει επίσης να ήμασταν στοιχειωδώς ειλικρινείς. Στη Σουηδία, κύριε Τσίπρα, στο 1ο κύμα όποιος ήταν άνω των 65 ήταν σε οίκο ευγηρίας, δεν πήγαινε καν στο νοσοκομείο. Αν είχαμε λοιπόν μία σοβαρή αντιπολίτευση θα κοιτούσαμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Οταν μίλησα με θάρρος η λαϊκίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μας άσκησε κριτική. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νοσοκομείο σε κάθε μικρή πόλη και να υπολειτουργεί. Να ξέρουμε ότι όταν κάποιος καταλήγει σε ένα νοσοκομείο να έχει την καλύτερη αντιμετώπιση».
«Με περίσσιο θράσος είπατε ότι βάλατε πλάτη. 17 πρωτοβουλίες καταψηφίσατε της κυβέρνησης καταψηφίσατε. Πάμε να δούμε λοιπόν πόση πλάτη βάλατε. Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα υγειονομικών. Καταψηφίσατε τα πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Καταψηφίσατε αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. Να την χαίρεστε κ. Τσίπρα την στήριξη που μας παρείχατε» επεσήμανε επίσης ο Πρωθυπουργός.
Τρία νέα για την ακρίβεια
Την διατήρηση των μειωμένων φόρων και το 2022 επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του Προϋπολογισμού του Κράτους.Παράλληλα ανακοίνωσε τρία νέα μέτρα για τους καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου.
Αναλυτικά:
Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης για τον Δεκέμβριο στα τιμολόγια ρεύματος
Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% τον Δεκέμβριο
Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για τους αγρότες από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.
Αμυντικές δαπάνες
Για την αμυντική ενίσχυση τς χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα έξι rafale και σύντομα θα υπογραφούν οι συμφωνίες για τις φρεγάτες Belh@ra.
«Η Ελλάδα επενδύει στην αποτρεπτική της ικανότητα, παράλληλα με μία εξωτερική πολιτική, που ενισχύει τις συμμαχίες μας. Μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα Rafale και μέσα στις επόμενες εβδομάδες υπογράφεται η οριστική συμφωνία για τις φρεγάτες Belharra» είπε ο πρωθυπουργός και σχολίασε: «Σε αυτή τη συγκυρία η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας μία παράδοση στο κοινοβούλιο, που ήθελε την αντιπολίτευση να υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες».
«Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο ελληνικός λαός. Είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει» τόνισε, προσθέτοντας απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ότι «το εθνικό μέτωπο συγκροτείται ακόμη και χωρίς τη δική σας συμμετοχή».
«H πατρίδα μας αλλάζει. Είναι πιο ισχυρή οικονομικά, αμυντικά, πιο ισχυρή ως προς την εικόνα της στο εξωτερικό. Ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός, κοινωνικός, μεταρρυθμιστικός, ευθυγραμμίζεται με την δέσμευση των νοικοκυρεμένων δημοσιονομικών» κατέληξε ο πρωθυπουργός.