Ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε Θεία Λειτουργία στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής «Χρήστος Λαμπράκης», όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο των Βαλκανίων.
Συλλειτούργησαν Επίσκοποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και όλος ο κλήρος της Καθολικής Εκκλησίας της χώρας (περίπου 70 ιερείς, διάκονοι και λειτουργοϋπηρέτες).
Στην αίθουσα βρίσκεται το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο των Βαλκανίων. Την λειτουργία είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και από όλες τις άλλες αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής, έως 2.500 άτομα.
Σημειώνεται ότι τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή πληρότητα 50% και τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
Πάπας Φραγκίσκος – Λέσβος: Κρίση ανθρωπιστική που αφορά όλους το προσφυγικό-μεταναστευτικό
Στη Λέσβο επέστρεψε ο Πάπας Φραγκίσκος, πέντε χρόνια μετά την πρώτη
του επίσκεψη στο νησί.Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος εδώ και χρόνια για
την προσφυγικό ζήτημα, ο Ποντίφικας επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και
Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ). Τον Πάπα υποδέχθηκαν τραγουδώντας πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο
ΚΥΤ, το οποίο έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 2.200 άτομα. Στην ομιλία
που έδωσε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλεσε τους
πρόσφυγες «πρωταγωνιστές μιας σύγχρονης Οδύσσειας».
Το 2016, όταν και είχε ξαναβρεθεί στη Λέσβο, ο Ποντίφικας είχε πάρει μαζί του 12 Σύρους μουσουλμάνους, οι οποίοι ζουν στην Ιταλία. Παρόμοια κίνηση έκανε προ ημερών στην Κύπρο, όπου ζήτησε τη μεταγωγή 50 προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία, εγγυώμενος ο ίδιος τη χορήγηση ασύλου.
Ο Ποντίφικας εκφώνησε λόγο στον προσφυγικό καταυλισμό, παραλληλίζοντας τη μεταναστευτική με την υγειονομική κρίση, υπογραμμίζοντας πως και στις δύο περιπτώσεις κρίνονται «ανθρώπινες ζωές».
«Πέντε χρόνια πέρασαν από την επίσκεψη που έκανα μαζί με τους
αγαπητούς Αδελφούς Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο», είπε, σημειώνοντας πως δε
βλέπει μεγάλες αλλαγές ως προς τη διαχείρηση του προσφυγικού ζητήματος.
Εξάλλου, ευχαρίστησε τους εθελοντές και τους αξιωματούχους που
συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Αναγνωρίζω τη δέσμευση να
χρηματοδοτηθούν και να οικοδομηθούν αντάξιες δομές υποδοχής και
ευχαριστώ από καρδιάς τον τοπικό πληθυσμό για το πολύ καλό και τις
θυσίες που έκανε», σημείωσε.
Ο Πάπας δε δίστασε να ασκήσει κριτική στην Ε.Ε., λέγοντας πως υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη «που επιμένουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν να μην τους αφορά». «Είναι τραγικό», υπογράμμισε.
Τα βέλη του έστρεψε, όμως, και κατά ορισμένων επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι θλιβερό να ακούς να προτείνεται ως λύση η δέσμευση κοινών πόρων για την ανοικοδόμηση τειχών», είπε, σημειώνοντας ότι καταλαβαίνει τους φόβους, τους κινδύνους, την κούραση και την απογοήτευση που έχουν προκαλέσει τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης και η πανδημία. «Όμως δε λύνονται τα προβλήματα και δεν καλυτερεύει η συμβίωση υψώνοντας φράχτες», προσέθεσε. «Λύνονται ενώνοντας τις δυνάμεις μας για να φροντίσουμε τους άλλους σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες του καθενός και με σεβασμό προς τη νομιμότητα, θέτοντας πάντα στην πρώτη θέση την απαραβίαστη αξία της ζωής κάθε ανθρώπου», συνέχισε.
Σε αποστροφή του λόγου του, ο Ποντίφικας αναρωτήθηκε γιατί δε συζητούνται στο δημόσιο λόγο οι αιτίες του προβλήματος: η εκμετάλλευση των απόρων, οι «συχνά κρυφά χρηματοδοτούμενοι» πόλεμοι, οι «οικονομικές συμφωνίες που γίνονται εις βάρος των λαών» ή οι «κρυφοί χειρισμοί» για τη διακίνηση όπλων.
Ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε πως πρέπει να «βρούμε το θάρρος να ντραπούμε» μπροστά στα παιδιά. «Απευθύνονται στις συνειδήσεις μας και μας ρωτούν: τι κόσμο θέλετε να μας δώσετε;» είπε. Κλείνοντας, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην υποκύψει στην αδιαφορία και να «μην αφήσουμε η θάλασσα μας (σ.σ. τη Μεσόγειο) να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών». Στην ομιλία του Ποντίφικα παρευρέθησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Σημειώνεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έσπασε το πρωτόκολλο που τον ήθελε να παραμένει στο αυτοκίνητο κατά την άφιξή του στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ. Συγκεκριμένα, βγήκε από το όχημά του και χαιρέτησε πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ, ευλόγησε τα κεφάλια τους και αγκάλιασε παιδιά. Πέραν του πρωτοκόλλου της επίσκεψης, ωστόσο, ο Πάπας Φραγκίσκος παραβίασε και το υγειονομικό πρωτόκολλο, καθώς δε φορούσε μάσκα.
Το πρόγραμμα του Πάπα Φραγκίσκου πριν την αναχώρησή του
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021
8:15 – Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αποστολική Διακονία στην Αθήνα
9:45 – Συνάντηση με νέους στο Σχολείο Αγίου Διονυσίου των Αδελφών Ουρσουλινών στο Μαρούσι. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.
11:15 – Αποχαιρετιστήρια τελετή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
11:30 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Ρώμη
12:35 – Άφιξη στη Ρώμη (Διεθνές Αεροδρόμιο Ciampino)