Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Θέσεις – πρόταση απόφασης της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου – Άμεση χρηματοδότηση για δράσεις και έργα στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

 

Τρίπολη 10-11-2021

         

Βρισκόμαστε τρεις σχεδόν μήνες μετά τις καταστροφικές φωτιές που κατέκαψαν ένα μεγάλο κομμάτι της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τις τεράστιες ζημιές σε λαϊκές περιουσίες, καλλιέργειες, δασικές εκτάσεις και υποδομές. Οι καταστροφές αυτές κατέδειξαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την γύμνια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις, να προστατέψει το βιος και την περιουσία του λαού. Ότι σώθηκε οφείλεται κυρίως στην αυτοθυσία των κατοίκων που έμειναν στα χωριά να υπερασπιστούν μόνοι τους το βιος τους! 

Οι επιπτώσεις και τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές σε Λακωνία, Αρκαδία, Μεσσηνία και Κορινθία θα είναι βαριές στο εισόδημα, την ποιότητα ζωής, την απασχόληση σε βάθος δεκαετίας, προκαλώντας αβάσταχτα προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες που βιοπορίζονται από αυτές τις δραστηριότητες, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επαγγέλματα που επηρεάζονται άμεσα από την αγροτική παραγωγή όπως εργάτες γης, ελαιοτριβεία, καταστήματα εφοδίων εργαλείων και μηχανημάτων, εμπορικά καταστήματα, κλπ.

Το Πε.Συ. θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την ΠΝΠ είναι ανεπαρκή,  δραματικά πίσω από τις ανάγκες του λαού που καταστράφηκε, αφού δεν αποζημιώνεται το σύνολο των πληγέντων και το σύνολο της ζημιάς. Οι προκαταβολές που δίνονται δεν επαρκούν για την αποκατάσταση των ελαιοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων κλπ, δεν αναπληρώνεται το χαμένο εισόδημα, ενώ υπάρχουν μια σειρά από «κόφτες» που αφήνει εκτός την πλειοψηφία των πυρόπληκτων.

Εμβληματική είναι επίσης η έλλειψη των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων αλλά και των άμεσων παρεμβάσεων που απαιτούνται σε αυτές τις περιοχές για την αποφυγή πλημμυρών, κατολισθήσεων κλπ, που για ακόμη μια φορά είτε καθυστερούν δραματικά είτε ο σχεδιασμός για την υλοποίησή τους είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες για ολοκληρωμένη προστασία αυτών των περιοχών, με τα κονδύλια σε κάθε περίπτωση να είναι ανεπαρκή ή μηδαμινά.

Είναι φανερό ότι  με το βολικό «άλλοθι» της κλιματικής αλλαγής που προβάλλεται έντονα το τελευταίο διάστημα,γίνεται προσπάθεια να συσκοτιστούν τα πραγματικά αίτια των καταστροφών, να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι, να αποσιωπηθούν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και τοπικής διοίκησης, για την έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας απέναντι στις δασικές πυρκαγιές, καθώς και η εμπορευματοποίηση τους με την προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων, που μέσα από τις αλλαγές χρήσης γης,λειτουργούν ως προσάναμμα γι αυτές τις καταστροφές .

          Το Πε.Συ. στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και την πάλη τους μέσα από τις επιτροπές αγώνα, με πανελλαδικό συντονισμόμε πληγέντες από φυσικές καταστροφές από όλες τις περιοχές της χώρας, υιοθετώντας το πλαίσιοδιεκδίκησηςουσιαστικών μέτρων για την πραγματική ανακούφιση τους, καθώς και την άμεση υλοποίηση απαραίτητων έργων για την προστασία των πυρόπληκτων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα.

          Στην βάση των αιτημάτων των επιτροπών αγώνα πυρόπληκτων διεκδικεί:

1.       Να ξεκινήσουν άμεσα όλα τα απαραίτηταέργα αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής  προστασίας,σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων.

2.       Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

3.       Να χορηγηθούν, με ευθύνη του κράτους, όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης και να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.

4.       Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές που έχουν γίνει σε σπίτια, αποθήκες, στάνες και να δοθεί αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο (ξερίζωμα καμένων ελαιοδέντρων, αγορά δέντρων, κυψελών) για όλο τον εξοπλισμό σταθερό και κινητό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επιδότηση όλων των απαραίτητων εργασιών που πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής.

5.       Να δοθεί αποζημίωση σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τη φετινή παραγωγή που κάηκε, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση) και για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όσα χρόνια απαιτούνταιώστε να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους και να ζήσουν οι πυρόπληκτοι τις οικογένειές τους, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

6.       Να δοθεί στεγαστικό επίδομα ή να εξασφαλιστεί δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες για τα παιδιά των πυρόπληκτων που σπουδάζουν.

7.       Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων. Μηδενικό ΦΠΑ για όλους τους πυρόπληκτους. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΗ, δήμους, να καλυφθούν ασφαλιστικά οι πυρόπληκτοι αγρότες με ευθύνη του κράτους.

8.       Να υπάρξει άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το δάσος, χωρίς ιδιώτες και αναδόχους όπως προωθεί η κυβέρνηση. Στελέχωση των Δασαρχείων με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση. Απασχόληση εργατών από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους.

9.       Να πραγματοποιηθεί άμεσα διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ