ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ολομέλεια καλείται να τοποθετηθεί για τον Προϋπολογισμό της Εθνικής Αντιπροσωπείας του 2022 και για τον Απολογισμό του 2020 τόσο της Βουλής όσο και του Ιδρύματος της Βουλής. Παρουσιάζει ενδιαφέρον η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό της Βουλής, αν σκεφθεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο την τελευταία περίοδο, σχεδόν διετία, η Βουλή αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις της έναντι της δημοκρατίας, έναντι των δικαιωμάτων των πολιτών, έναντι του πολιτεύματος, έναντι της ανάγκης να αποτελέσει κυριολεκτικά, όσο πιο κυριολεκτικά γίνεται, αυτό που την περιγράφει ως Εθνική Αντιπροσωπεία.
Ομολογουμένως, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούμε τους τελευταίους 22 μήνες είναι πρωτόγνωρες και ενίοτε απόκοσμες. Παρά ταύτα, καταφέραμε να κρατήσουμε το Κοινοβούλιο ανοιχτό, λειτουργικό, προσεκτικό, αμυνόμενο, αλλά και παραδειγματικό έναντι της κοινής γνώμης, έναντι του ελληνικού λαού, ο οποίος και αυτός, όπως και εμείς, στην αρχή εμβρόντητος, αντιμετώπισε την επέλαση της πανδημίας, αυτήν την αιφνίδια διασπορά ενός θανάσιμου ιού, με αγωνία, με αμηχανία, αλλά και με μία ετοιμότητα, θα έλεγε κανείς, η οποία στην αρχή τουλάχιστον απέτρεψε πάρα πολύ χειρότερα.
Τα πράγματα έχουν προχωρήσει, έχουν εξελιχθεί. Προσπαθούμε να κρατήσουμε μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργία της κοινωνίας, της οικονομίας, της παιδείας και την προστασία της υγείας. Παγκοσμίως αυτή η ισορροπία τηρείται σε γενικές γραμμές, αλλά τα πράγματα δεν είναι ιδανικά. Έχουμε θύματα, έχουμε καθημερινές απώλειες ανθρώπινων ζωών. Δεν υπάρχει μυστήριο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα και η κοινή λογική μας υπαγορεύουν ότι η άμυνα του εμβολίου είναι ο μόνος μηχανισμός αποτροπής εξάπλωσης του ιού. Διαφορετικά η αποτροπή εξάπλωσης του ιού θα γίνει μέσα από την επώδυνη διαδικασία της νόσησης, η οποία δεν εγγυάται την ήπια μορφή της, αλλά μπορεί να εξελιχθεί είτε σε βαριά, είτε σε θανάσιμη. Οπότε, επαναλαμβάνω από αυτό το βήμα για μία ακόμη φορά, με όσο πειστικό τρόπο μπορεί κανείς να διαθέτει, την έκκληση να εμβολιαστεί ο ελληνικός λαός, όπως εμβολιάστηκαν οι αντιπρόσωποί του, όπως η Βουλή των Ελλήνων. Το προσωπικό της και οι συνεργάτες μας έχουν τηρήσει στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία, αυτήν την υποχρέωση απέναντι στο υπέρτατο αγαθό της ζωής, της προστασίας του εαυτού μας, αλλά και των διπλανών μας.
Και για να μη νομίζετε ότι όλα αυτά είναι πρωτοφανή, είναι εντυπωσιακό πώς περιγράφει ο Θουκυδίδης τον λοιμό στην Αθήνα λέγοντας ότι «ήρξατο το πρώτον εξ Αιθιοπίας ες δε την Αθηναίων πόλιν εξαπιναίως εσέπεσε». Έτσι και σε μας, εξαπιναίως, αιφνιδιαστικά, ήρθε από την Κίνα. Εκεί που το παρακολουθούσαμε σαν ένα γεγονός που αφορά ένα άλλο σύμπαν, ξαφνικά έγινε καταθλιπτικό μέρος του δικού μας σύμπαντος.
Η Βουλή ωστόσο, για να επανέλθω στην ημερήσια διάταξη, αντιμετώπισε, θα έλεγα υποδειγματικά, αυτήν την επίθεση και σήμερα με τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους διεκδικεί τη λειτουργική και οργανωτική της αυτοδυναμία, ώστε να επιτελέσει το χρέος της έναντι του ελληνικού λαού, έναντι της ιστορίας της, έναντι των προοπτικών της πατρίδος μας.
Ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2022 είναι 144.200.000 ευρώ σύμφωνα και με τις οροφές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Και εδώ αξίζει να υπενθυμίσει κανείς τη συμβολή της Βουλής διαχρονικά, από το 2011 και μετά, στην περιστολή των κρατικών δαπανών. Μετά τη δεινή οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας η Βουλή προσαρμόστηκε και περιόρισε σε γενικές γραμμές τον Προϋπολογισμό της στην τάξη του 60% των κονδυλίων που διαχειριζόταν προ της κρίσης. Οι τελευταίοι Προϋπολογισμοί της Βουλής την εποχή της ευμάρειας, με όποιον επιθετικό προσδιορισμό της αξίζει -προφανώς όμως το «επίπλαστης» δεν είναι άδικος- είχαν φτάσει τα 220 εκατομμύρια ευρώ.
Τώρα κινούμεθα σε Προϋπολογισμούς της τάξεως των 140, 142, 144, 139 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η εξοικονόμηση πόρων οδήγησε τη Βουλή εις το να αξιοποιεί περίπου το 62% με 63% των κονδυλίων που αξιοποιούσε προ της κρίσης. Παρά ταύτα, η λειτουργία της, οι σκοποί της, οι επιδόσεις της συνεχίζονται με ακμαίο τρόπο και πιστεύουμε πως όλες οι δραστηριότητές μας, οι οποίες περιγράφονται και στο νέο κεφάλαιο παρουσίασής τους, που είναι το κεφάλαιο των προγραμμάτων -είναι μία πιο παραστατική απεικόνιση των δραστηριοτήτων της Βουλής- θα συνεχιστούν αβίαστα και όσον αφορά την εσωτερική λειτουργία της και όσον αφορά την εξωστρέφειά της, με δεδομένη την προσοχή που πρέπει αυτή η εξωστρέφεια να δείχνει λόγω της πανδημίας, αλλά και ως προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως και για την κοινωνική και την πολιτιστική της αποστολή.
Είμαστε εις το γεγονός, όπως θα δείτε από τις κατανομές, ότι το 77% περίπου των δαπανών της Βουλής, η οποία έχει μόνο δαπάνες -είναι προϋπολογισμός δαπανών, η Βουλή δεν εισπράττει από τις υπηρεσίες της, έχει μόνο δαπάνες- αφορά σε ανελαστικές δαπάνες παροχών προς εργαζομένους, προς κοινοβουλευτικό προσωπικό, ασφαλιστικές καλύψεις και το υπόλοιπο 23% αφορά τις υπόλοιπες αποστολές της.
Ο νέος τρόπος απεικονίσεως των δραστηριοτήτων της έχει να κάνει με τέσσερις βασικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι το κοινοβουλευτικό έργο, που κυρίως απορροφά -και αυτό με έναν άλλο τρόπο υπολογισμού- τη μερίδα του λέοντος των κονδυλίων της Βουλής. Έχουμε, μετά, τις δαπάνες για την οργανωτική της δράση και την ψηφιοποίησή της. Έχουμε, εν συνεχεία, τις δαπάνες για την εξωστρέφειά της και για τη διαφάνειά της και έχουμε, τέλος, και τις δαπάνες για τις ανεξάρτητες υπηρεσίες που λειτουργούν υπό τη σκέπη της Βουλής, όπως είναι η Υπηρεσία Πόθεν Έσχες ή το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Εκτός όμως από τις δαπάνες οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό και οι οποίες αναλυτικά ξεδιπλώνονται στα σημειώματα που έχετε και στην παρουσίαση που έχετε από τις οικονομικές υπηρεσίες της Βουλής, τις οποίες και δημόσια θέλω να ευχαριστήσω για την όλη τους προσπάθεια και στο απολογιστικό και στο προϋπολογιστικό κομμάτι της δουλειάς μας, εκτός λοιπόν απ’ αυτό, η Βουλή έχει και δράσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από κονδύλια πέραν των όσων μας έρχονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από το ΕΣΠΑ και από το Πράσινο Ταμείο. Θα ήθελα να αναφερθώ σ’ αυτές τις δράσεις, γιατί αφορούν το πρόγραμμα -ας το πούμε έτσι- των δημοσίων έργων και προμηθειών της Βουλής, το οποίο συνεχίζει μια καλή παράδοση, επιδιώκοντας να τη διευρύνει συνεχώς.
Αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ και το Πράσινο Ταμείο έχουμε αρκετά έργα. Εξελίσσεται πολύ καλά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου του Μεγάρου της Βουλής, το οποίο έχει στόχο να μειώσει κατά 40% τουλάχιστον το ενεργειακό αποτύπωμα ενός μνημείου, ενός κτηρίου το οποίο είναι μνημείο, και το οποίο έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2022.
Στα πλαίσια αυτής της ενεργειακής αναβάθμισης του Μεγάρου της Βουλής, δημοπρατούμε στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους την αντικατάσταση του εξωτερικού φωτισμού, η οποία θα έχει και ενεργειακό και αισθητικό αποτύπωμα. Συγχρόνως, αντικαθίστανται τα συστήματα κλιματισμού στον παιδικό σταθμό, σε χώρους άλλους ειδικότερους του Μεγάρου της Βουλής και ετοιμάζουμε παρεμβάσεις πάλι ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης πόρων με σύγχρονο φωτισμό στα άλλα κτήρια που έχει Βουλή, στη Μητροπόλεως, στην Αμαλίας και στη Θρασύλλου.
Φιλοδοξούμε να ξεκινήσει η εργολαβία στο κτήριο της οδού Φιλελλήνων, που και αυτό έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, μία εργολαβία η οποία είναι στα πρόθυρα της ανάθεσης σε εργολάβο. Το κτήριο αυτό πέρασε μια περιπέτεια. Είχαμε τις γνωστές παρενέργειες των μεγάλων εκπτώσεων. Είχε δοθεί μια έκπτωση που άγγιζε το 60%. Προφανώς, δεν κατέστη δυνατόν αυτή η έκπτωση να ολοκληρώσει το έργο, επαναδημοπρατήθηκε και φιλοδοξούμε τώρα, με πιο λογικές αντιμετωπίσεις και εκπτώσεις, να αξιοποιηθεί ένα σημαντικό κτήριο, του οποίου ο ζωγραφικός διάκοσμος και μόνο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μετέτρεψε από διατηρητέο σε μνημείο.
Ήθελα, επίσης, να σας πω ότι εντός των ημερών υπογράφεται η σύμβαση για το κτήριο της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, το κτήριο δηλαδή που είναι στην ιδιοκτησία της Βουλής και είναι η αθέατη από την οδό Σταδίου πλευρά της Παλαιάς Βουλής. Όλο το κομμάτι που περιέχεται ανάμεσα στην οδό Κολοκοτρώνη και στην οδό Ανθίμου Γαζή είναι η Παλαιά Βιβλιοθήκη, η οποία θα ανακαινιστεί, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί και να μετακινηθούν οι τόμοι οι οποίοι έχουν πάει στο Καπνεργοστάσιο, στην οδό Λένορμαν, ώστε το κέντρο της Αθήνας να αναβαθμιστεί, αλλά και μία υπηρεσία σημαντική για τη μελέτη της Ιστορίας να στεγαστεί σ’ αυτό το σπουδαίο κτήριο, το οποίο θα αποτελέσει και μια περαιτέρω συμβολή της Βουλής εις την ανάδειξη του αισθητικού αποτυπώματος των παλιών κτιρίων της πρωτευούσης.
Την ίδια στιγμή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια μελέτη για την πλήρη κατάστρωση ενός σχεδίου για την αξιοποίηση του υπερωκεάνιου, όπως το αποκαλώ, του τεράστιου κτηρίου που έχουμε στην οδό Λένορμαν, του Καπνεργοστασίου, ενός κτιρίου 19.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο στεγάζει μία εξαιρετική έκθεση σύγχρονης τέχνης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό φορέα ΝΕΟΝ του κ. Δασκαλόπουλου, που θα συνεχίσει και το 2022 να στεγάζει τη σύγχρονη τέχνη, άλλες όμως πτυχές της, σε συνεργασία και με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του κράτους, δηλαδή αυτό το μουσείο που στεγάζεται στο παλιό κτήριο του Φιξ. Ωστόσο, εν τω μεταξύ, εμείς θα πρέπει γι’ αυτό το κτήριο να κατασταλάξουμε, μέσω και της μελέτης αυτής, για τη χρήση του, ιδίως επειδή ένα μεγάλο μέρος του θα απελευθερωθεί με τη μετακίνηση των βιβλιοθηκών προς το κτήριο της Μπενακείου Βιβλιοθήκης της οδού Κολοκοτρώνη και της οδού Ανθίμου Γαζή.
Είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης του έργου ψηφιοποίησης των τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης. Έχει γίνει η δημοπρασία. Έχουμε όλους αυτούς τους διαξιφισμούς οι οποίοι συνήθως συμβαίνουν ανάμεσα στους επίδοξους αναδόχους μετά τις δημοπρασίες. Αυτό καταλήγει κάποια στιγμή. Σύντομα πιστεύουμε να καταλήξει και να συμβασιοποιήσουμε αυτό το έργο για την ψηφιοποίηση των τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης της Βουλής.
Επίσης, θέλω να σας πω ότι την άλλη Δευτέρα θα υπογράψω με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, εδώ στη Βουλή, ένα πενταετές σύμφωνο ανάμεσα στη Βουλή και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την ολοκλήρωση της καταλογογράφησης της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ένα έργο που το έχει ξεκινήσει η Βουλή από το 2014, έχουμε προχωρήσει σε ψηφιακή φωτογράφηση της Βιβλιοθήκης της Χάλκης, έχουμε αποκιβωτίσει, όπως λέγεται, έχουμε βγάλει από χίλια κιβώτια παλαίφατα και διάφορα άλλα βιβλία τα οποία είναι ιστορικής σημασίας και απομένει, μετά απ’ αυτήν τη δουλειά που κάνουμε εδώ και επτά χρόνια, η ολοκλήρωση της καταλογογράφησης. Είναι ένα σημαντικό έργο και δείχνει τη συμβολή της Βουλής μέσω και παροχής τεχνογνωσίας σ’ αυτό το ανώτατο καθίδρυμα της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που αποδεικνύει και την πνευματική αποστολή της Βουλής και τη συνεργασία της με τέτοιου είδους καθιδρύματα, σεβαστά, ιστορικά και παγκοσμίου κύρους, όπως είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Θέλω να σας πω ότι η σύμβαση που θα υπογραφεί θα είναι πενταετής με τη δυνατότητα ανανεώσεως.
Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η εικόνα μας αυτόν τον καιρό. Ο Απολογισμός του 2020 είναι μέσα στα πλαίσια του Προϋπολογισμού. Ο Προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους, επίσης, εξελίσσεται καλά. Από τα στοιχεία που έχει η υπηρεσία για το 2021 φαίνεται ότι δεν πρόκειται να έχουμε κανένα πρόβλημα. Όλες οι δαπάνες ομαλά εξελίσσονται, όλες οι δαπάνες έχουν τις πιστώσεις τους για να καλυφθούν και συνεπώς, η Βουλή μέσα από αυτήν την τρικυμία της περιόδου της πανδημίας συνεχίζει την ιστορική και πολιτική της αποστολή.
Τα κόμματα, οφείλω να πω, συνέπραξαν εις τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Τελικά, όλο αυτό το αποτέλεσμα της λειτουργίας μας είναι αποτέλεσμα μιας συνεργασίας, είναι αποτέλεσμα μιας αλληλοκατανόησης. Αντιλαμβάνομαι ότι εδώ είναι και χώρος προφανώς αντιθέσεων, χώρος αντιπαραβολής, είναι η ουσία της δημοκρατίας, αλλά εκεί όπου έπρεπε να συμφωνήσουμε, στα ζωτικά, στα πολύ βασικά, στα πολύ καίρια, όπως ήταν, επαναλαμβάνω, η λειτουργία μας μέσα σ’ αυτό το απόκοσμο σκηνικό που προέκυψε πριν από 22 μήνες, εκεί σε βασικές γραμμές συμφωνήσαμε και έτσι διευκολύνθηκε η λειτουργία του Σώματος και η παραδειγματική συμπεριφορά του Σώματος έναντι μιας κοινωνίας η οποία είχε ανάγκη και το παράδειγμα και την ενθάρρυνση και τη βάσιμη αισιοδοξία.
Συνεπώς, κλείνω με αυτές τις σκέψεις και τη σύντομη προσθήκη ότι συνεχίζεται και το 2022 το πολιτιστικό, αλλά και το κοινωνικό έργο της Βουλής, που απεδείχθη με την προσφορά μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το πολιτιστικό έργο έχει ως κορωνίδα την έκθεσή μας για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του ’21, η οποία μπορεί να μην δέχεται λόγω κορωνοϊού αθρόες επισκέψεις, εντυπωσιάζει όμως ειδικούς και μη ειδικούς που την επισκέπτονται και θα την κρατήσουμε και το επόμενο έτος, ώστε ιδίως η νεότης, ιδίως τα σχολεία να την απολαύσουν.
Συνεχίζουμε, λοιπόν, τη δουλειά μας, παρά τις αντιξοότητες, με βάσιμη αισιοδοξία, προσπαθώντας να επιτελέσουμε το χρέος μας έναντι του ελληνικού λαού και νομίζω πως με τον Προϋπολογισμό του 2022 αυτό το χρέος μας πολιτικά, λειτουργικά, οργανωτικά, υπηρεσιακά, θα το επιτελέσουμε και γι’ αυτό καλώ τους συναδέλφους να υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό, καθώς και τον Απολογισμό του 2020.
Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης