Βιομηχανία απάτης μέσα από διαδικτυακές ομάδες αρνητών και αντιεμβολιαστών που πουλούν δήθεν «νομικά όπλα» εναντίον του κράτους, υγειονομικών και δημοσίων υπαλλήλων ανακάλυψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από τις πρώτες κιόλας ώρες της έρευνας που διέταξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
Εννέα ύποπτες ιστοσελίδες και προφίλ μέσα σε 5 ώρες
Τις πρώτες 5 ώρες της έρευνας της Δίωξης βρέθηκαν ήδη 9 ύποπτες ιστοσελίδες και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξ αυτών σε δύο έχουν εστιάσει περισσότερο την προσοχή τους οι αστυνομικοί, καθώς είναι αυτά που προσφέρουν έναντι αμοιβής στους αρνητές αυτά τα «νομικά όπλα».
Προτρέπουν, μάλιστα, τους αντιεμβολιαστές να προβούν σε μηνύσεις, διώξεις και να απαιτήσουν χρηματικές αποζημιώσεις και ποινές φυλάκισης.
3.000 – 4.000 ευρώ για να «νοικιάσουν» δικαστικούς επιμελητές
Οι αστυνομικοί αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους διαχειριστές αυτών των σελίδων, ενώ κάνουν λόγο για «τιμοκαταλόγους» ψευδών νομικών συμβουλών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ζητούν να συγκεντρωθεί το ποσό των 3.000-4.000 ευρώ για να «νοικιάσουν» τους δικαστικούς επιμελητές.
Η διέγερση σε ανυπακοή που προτείνουν οι σελίδες αυτές μπορεί να είναι πλημμέλημα, όμως, επειδή εντάσσονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κορονοϊό, δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση να αποφασίσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε εντολή στον Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, να διερευνήσει αμέσως την προέλευση και την ταυτότητα των διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος.Τα σχετικά στοιχεία θα διαβιβαστούν στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν ποινικών αδικημάτων και άσκησης των προβλεπομένων κατά νόμο ενεργειών.