Μοιάζουν πολύ εξωτικά κι όμως φυτρώνουν και στη χώρα μας και έχουν υπέροχη γεύση. Για τα φραγκόσυκα ο λόγος, που όσο ακόμη τα βρίσκουμε στα ράφια του μανάβη δεν τα παραλείπουμε, καθώς εκτός από νοστιμιά μας κάνουν και καλό.
Ήξερες ότι ένα φλιτζάνι φραγκόσυκου καλύπτει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C; Ξέχνα τα
πορτοκάλια και ρίξ’ το στα φραγκόσυκα!Τα φραγκόσυκα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και βεταλαίνες, συνεπώς διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Σημείωσε ότι σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, οι βεταλαίνες των φραγκόσυκων προστατεύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Πέρα από τη βιταμίνη C και τις αντιοξειδωτικές ουσίες, το φραγκόσυκο
είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και χαλκού. Επίσης,
είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με μία μερίδα φραγκόσυκου να καλύπτει το
14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών για τους άνδρες
και το 21% για τις γυναίκες!
Ακριβώς επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα φραγκόσυκα βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Τα φραγκόσυκα είναι φτωχά σε θερμίδες, καθώς ένα φλιτζάνι καθαρισμένου φραγκόσυκου (περίπου 150γρ.) αποδίδει 61 θερμίδες και δίνει 14γρ. υδατανθράκων, 1γρ. πρωτεΐνης και 0,8γρ. Λιπαρών. Ιδανικά για όσους προσέχουν τη γραμμή τους!
Ένα από τα πιο απρόσμενα οφέλη των φραγκόσυκων είναι ότι μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων της μέθης. Απίστευτο;
Σημειώνεται ότι τα φραγκόσυκα καλό είναι αποθηκεύονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και να αποφλοιώνονται μόνο όταν πρόκειται να καταναλωθούν.