Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο..

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2021

 

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι τα πρώτα λεπτά της 3ης Ιουλίου, ώρα 00.09, η Κρήτη ηλεκτροδοτήθηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων μέσω του νέου υποβρύχιου καλωδίου Υψηλής Τάσης αναμένεται να συμβάλλει στην ομαλοποίηση της ηλεκτροδότησης μετά τη μείωση στο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό του νησιού.Το εξειδικευμένο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ μετέβη άμεσα στην Κρήτη όπου συνεργάστηκε στενά με το τοπικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να καταστεί εφικτή η όσο το δυνατόν ταχύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση ενέργειας προς το μεγαλύτερο νησί της χώρας.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε σχετικά: «Παρά τις δυσχερείς συνθήκες του εγχειρήματος, δεδομένης της έλλειψης φορτίων στην Κρήτη και του υψηλού φορτίου στην ηπειρωτική χώρα τις τελευταίες ημέρες, η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου τέθηκε σε επιτυχή λειτουργία από το προσωπικό των Διαχειριστών. Είμαστε περήφανοι διότι η νέα διασύνδεση που υλοποίησε ο ΑΔΜΗΕ θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Κρήτης, διασφαλίζοντας σταθερή, φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση».

Το έργο συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Μητσοτάκης για Σπανούλη: Υποκλίνομαι σε έναν σπουδαίο πρωταθλητή  

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Κρήτη. Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση με την Πελοπόννησο. Το νησί ηλεκτροδοτείται πλέον και από το ηπειρωτικό σύστημα μέσω του νέου υποβρύχιου καλωδίου Υψηλής Τάσης», έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Facebook για την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καλωδιακή σύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, συνολικού μήκος 174 χλμ. (χερσαία και υποβρύχια τμήματα), τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας έως 300 MW.

Είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη του νησιού στο Εθνικό Σύστημα Ενέργειας που θα ολοκληρωθεί με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και υπογράμμισε: «Τα οφέλη πολλαπλά. Δεν είναι μόνο η ομαλοποίηση της ηλεκτροδότησης και η ενεργειακή επάρκεια. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού η διασύνδεση:

– Θα καλύψει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και θα διευρύνει το περιθώριο για την ανάπτυξη ΑΠΕ στο νησί κατά 180 MW.

– Με τη λειτουργία της η εξάρτηση από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100.000 τόνους ανά έτος.

Όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν 380 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών για τη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά».

«Η Ελλάδα προχωράει με γρήγορα βήματα στην «πράσινη μετάβαση». Και τα νησιά μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook έγραψε : «Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Το νησί ηλεκτροδοτείται πλέον και από το ηπειρωτικό σύστημα μέσω του νέου υποβρύχιου καλωδίου Υψηλής Τάσης, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100.000 τόνους ανά έτος».