Του Νίκου Ζάβαλη
( ΜΑΥΡΑ ΛΙΘΑΡΙΑ)
«Συνεννόηση με ετερογλώσσους»…
Ας ξεκινήσουμε από τη ΓΕΝΕΣΗ ,,,,,,
Το κεφάλαιο της Αγίας Γραφής λέει , ότι στην αρχή οι άνθρωποι ομιλούσαν μία γλώσσα.
Οι απόγονοι του ΛΩΤ απεφάσισαν να κτίσουν ένα πύργο που να φθάνει μέχρι το θεό.
Είπε ο Θεός γεν.ΙΑ΄&6 «ιδού έως τώρα ένας λαός, ,είναι αυτοί και μίαν γλώσσαν ομιλούν όλοι. Ιδού ότι άρχισαν δι΄αλαζονίαν και επίδειξιν το οικοδομικό έργο των…. Και νομίζουν ότι τώρα δεν θα τους λείψει τίποτα από όσα σκέπτονται να κάνουν.»
«Εμπρός ας καταβώμεν εκεί και ας επιφέρουμε σύγχυση εις την γλώσσα των ,ώστε να μην εννοεί ο ένας την γλώσσα του άλλου».
Έτσι έγινε και ονομάσθη Βαβέλ δηλαδή σύγχυση , για να μην καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον. Ήθελαν να γίνουν θεοί !! έτσι λέει η Γένεση…
Ο Ησαϊας λέει ότι ο λαός των εσχάτων θα ομιλεί μία κοινή γλώσσα και η δόξα του θεού θα αναγγελθεί με μία φωνή.
Το δράμα της ΒΑΒΕΛ που επέφερε την «σύγχυση των γλωσσών» δημιούργησε το δράμα των πολλών γλωσσών .
Όμως, την ημέρα της Πεντηκοστής όπως γράφει ο Λουκάς «άκουγε ο καθένας στη δική του γλώσσα . Ο Πέτρος μίλαγε Αραμαϊκά και όλοι τον κατανοούσαν.
Δεν μίλαγαν οι Απόστολοι την γλώσσα αυτών που τους άκουγαν, αλλά μίλαγαν στη δική τους γλώσσα , και το πλήθος των Εβραίων και αλλοεθνών που τους άκουγε καταλάβαινε σαν να μιλούσαν στη γλώσσα τους.
Λέει ένα τροπάριο για την Πεντηκοστή «παράξενα γίνανε σήμερα, ήρθε το Πνεύμα το Άγιο , σαν πύρινη γλώσσα…»
Ο ιερομόναχος Ισαάκ στο βιβλίο που επιμελήθηκε για τον γέροντα Παϊσιο έχει ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο «Συνεννόηση με ετερογλώσους».
---Γάλλος περιηγητής με ένα φίλο του είχαν συμφωνήσει να πάνε μαζί και να δουν τον γέροντα . Το βράδυ μετά την αγρυπνία , ο Γάλλος μόνος του ξεκίνησε , βράδυ , στο γέροντα, στην Παναγούδα. Συνομίλησε με τον γέροντα και έβγαλε το συμπέρασμα ότι γέροντας ξέρει άπταιστα γαλλικά!!
Πολλά τέτοια παραδείγματα αναφέρει στο βιβλίο του ο ιερομόναχος Ισαάκ , που σημαίνει ότι ο γέροντας ήξερε τέλεια την γλώσσα της Πεντηκοστής.
Αλλά υπάρχουν και πολλά παραδείγματα της εποχής μας γερόντων που αγίασαν και ήξεραν την γλώσσα της Πεντηκοστής.
ΝΙΚ.ΖΑΒΑΛΗΣ