“Επιθυμία Ελευθερίας” ήταν ο τίτλος της 18λεπτης οπτικοποιημένης αφήγησης της Ελληνική Επανάστασης του 1821. Το δρώμενο παρουσιάστηκε στις προσόψεις κτιρίων σε 18 πόλεις της χώρας. Θα παρουσιαστεί και την Κυριακή από τις 20.30 έως τις 23.30 ανά μισή ώρα.
Η επιλογή των περιοχών και των κτισμάτων από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” μόνο τυχαία δεν ήταν. Οι πόλεις και τα κτίσματα αυτά έπαιξαν ρόλο στους Αγώνες και στις πράξεις των Ελλήνων, στο δρόμο προς την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την εθνική ολοκλήρωση.
Το οπτικό και ηχητικό δρώμενο (στηρίχθηκε σε έργα τέχνης), έπαιξε ταυτόχρονα στις 18 αυτές πόλεις. Την εκδήλωση στήριξαν οι δήμοι κάθε περιοχής που έλαβε μέρος.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο δρώμενο συμμετείχε επίσης η Καλαμάτα και το Ναύπλιο.
Η εκδήλωση, ήταν αφιερωμένη στα 200 χρόνια απ’ την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Στην Τρίπολη, χρησιμοποιήθηκε το εμβληματικό και ιστορικό κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου, που στα σκαλιά της κεντρικής εισόδου στέκουν τα δύο ολόσωμα αγάλματα των δικαστών Τερτσέτη και Πολυζωίδη, που κοιτούν το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην Πλατεία Άρεως.
Οι δύο δικαστές, που δεν λύγισαν και με την ετυμηγορία τους, έσωσαν απ’ τον θάνατο τον φυλακισμένο “Γέρο του Μοριά”.
Το διώροφο Μέγαρο, θεμελιώθηκε το 1914 και εγκαινιάστηκε το 1934. Διαθέτει σπουδαία λιθοδομή, εντυπωσιακούς κίονες, αέτωμα, κόκκινα παράθυρα και πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο.
Στην Κατοχή, το κτίριο επιτάχθηκε απ’ τους Γερμανούς και στέγασε τα στρατοδικεία τους. Στον Εμφύλιο, επανήλθε το στρατοδικείο των αρχών και στα υπόγειά του, λειτούργησαν κρατητήρια. Εκεί βασανίστηκαν και αρκετοί αντάρτες.
Στους θαλάμους κράτησης, υπάρχουν και σήμερα, ζωγραφιές και μηνύματα των κρατούμενων αγωνιστών και γίνεται μεγάλη προσπάθεια, όλα αυτά να σωθούν και να αναδειχθούν με την δημιουργία ενός χώρου μνήμης και τιμής.
Η Τρίπολη, εκτός των δικών της δράσεων, σε συνεργασία με την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, ετοιμάζει και άλλες εκδηλώσεις, όπως αυτή στο Λιμποβίσι, αλλά και αυτές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.