Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Πρόεδρος της Βουλής: «Ένας χώρος παρατημένος και εγκαταλελειμμένος μετετράπη σε μια λειτουργική, εντυπωσιακή εκθεσιακή αρένα»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της έκθεσης σύγχρονης τέχνης Portals/Πύλη, σε  προσωπικότητες από τον χώρο του Πολιτισμού, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, κτήριο της Βουλής των Ελλήνων.

Για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, μίλησαν ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, και η Διευθύντρια του ΝΕΟΝ, κυρία Ελίνα Κουντούρη.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους στον νέο σύγχρονο χώρο πολιτισμού της Αθήνας, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι όταν ο οργανισμός ΝΕΟΝ πρότεινε στη Βουλή να ενεργοποιηθεί το τμήμα του Καπνεργοστασίου που έμενε αναξιοποίητο, το πρώτο πράγμα που όφειλε να κάνει ήταν να μην εγείρει εμπόδια στην ενδιαφέρουσα αυτή πρόταση.

«Δεχθήκαμε λοιπόν με μεγάλη χαρά αυτή την πρόταση και αντιδράσαμε ακαριαία και όχι μόνο δεν δημιουργήσαμε εμπόδια, αλλά συνεργαστήκαμε άψογα», σημείωσε ο κ. Τασούλας, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα είναι πως μέσα σε λίγους μήνες ένας παραμελημένος χώρος 6.500 τετραγωνικών μέτρων «μετετράπη σε μια λειτουργική, εντυπωσιακή εκθεσιακή αρένα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση Πύλη, τόνισε ότι «αυτά τα 59 έργα, όχι μόνο μας εμπνέουν, μας προβληματίζουν και καλλιεργούν τη φαντασία μας, αλλά στην ουσία τα έργα και οι καλλιτέχνες δημιουργοί τους δίνουν το στίγμα μιας πρωτοποριακής συμμετοχής της Ελλάδος στα παγκόσμια δρώμενα της σύγχρονης τέχνης».

Ο κ. Τασούλας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο ανήσυχος πολίτης, ο πολίτης που προβληματίζεται, είναι ο πολίτης πάνω στον οποίο θα στηριχθούμε για να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα από αυτήν την οποία παραλάβαμε».

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

 κ. Κωνσταντίνου Τασούλα

σε προσωπικότητες από τον χώρο του Πολιτισμού

για την παρουσίαση της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Πύλη»

Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

 

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην έκθεση «Πύλη» που η Βουλή των Ελλήνων συνδιοργανώνει με τον πρότυπο πολιτιστικό και αναπτυξιακό οργανισμό ΝΕΟΝ, εδώ, στο παλιό Καπνεργοστάσιο.

Η Βουλή των Ελλήνων έχει στην ιδιοκτησία της αρκετά κτίρια στην περιοχή των Αθηνών χάρη στον πρώην Πρόεδρό της κ. Απόστολο Κακλαμάνη.  Αυτό δεν είναι τόσο γνωστό, αλλά αποφάσισε, τελευταία, αυτά τα κτίρια να τα ενεργοποιήσει, να τα κοινωνικοποιήσει περαιτέρω, να τα φέρει σε επαφή με το ευρύτερο κοινό. Αυτή είναι η διαφορά και, όπως είχα την ευκαιρία να πω στις προγενέστερες παρουσιάσεις που κάναμε, πρέπει να καταλάβουμε όλοι όσοι έχουμε δημόσιο αξίωμα ότι οι χώροι τους οποίους διαχειριζόμεθα, είτε είναι αρχαιολογικοί χώροι, είτε είναι μνημεία, είτε είναι διατηρητέοι χώροι, δεν μας έχουν δεσμοφύλακές τους να τους κρατάμε περίκλειστους μακριά από «βέβηλα» μάτια.

Δεν είμαστε δεσμοφύλακες των δημόσιων χώρων να τους προστατεύουμε από την κοινωνία. Είμαστε διαχειριστές τους και οφείλουμε να τους φέρουμε σε επαφή με την κοινωνία και ο καλύτερος τρόπος επαφής τέτοιων συναρπαστικών χώρων με την κοινωνία είναι μέσω της τέχνης.

Το Δημόσιο, γενικώς, φημίζεται ότι είναι αριστοτεχνικό στο να εμποδίζει. Είναι μια παλαιά τέχνη η οποία είχε αναπτυχθεί σε βαθμό τελειότητας. Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια αυτή την τέχνη, μιας και είμαστε σε έκθεση τέχνης, να την υπονομεύσουμε και όταν ο οργανισμός ΝΕΟΝ μας πρότεινε να ενεργοποιήσουμε αυτόν τον ενδιαφέροντα χώρο, που λες και περίμενε αυτήν την έκθεση, το πρώτο πράγμα που όφειλα να κάνω ήταν να μην εγείρω εμπόδια.

 Δεχθήκαμε λοιπόν με μεγάλη χαρά αυτή την πρόταση και αντιδράσαμε ακαριαία και όχι μόνο δεν δημιουργήσαμε εμπόδια, αλλά συνεργαστήκαμε με τις τεχνικές μας υπηρεσίες άψογα, γόνιμα, με τους ανθρώπους του κυρίου Δασκαλόπουλου, την κυρία Κουντούρη και τους συνεργάτες τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσα σε λίγους μήνες ένας χώρος 6.500 τετραγωνικών μέτρων, παρατημένος, εγκαταλελειμμένος, διαμαρτυρόμενος χώρος, μετετράπη σε μια λειτουργική, εντυπωσιακή εκθεσιακή αρένα, η οποία υποδέχθηκε αυτά τα 59 έργα, τα οποία όχι μόνο μας εμπνέουν και μας προβληματίζουν και καλλιεργούν τη φαντασία μας, αλλά στην ουσία αυτά τα έργα, αυτοί οι καλλιτέχνες-δημιουργοί τους δίνουν το στίγμα μιας πρωτοποριακής συμμετοχής της Ελλάδος στα παγκόσμια δρώμενα της σύγχρονης τέχνης, χωρίς αυτό να αποτελεί κομπασμό.

Εξήγησα λοιπόν τι δουλειά έχει η Βουλή με αυτό το κτίριο. Τι δουλειά έχει η Βουλή με τη σύγχρονη τέχνη. Η Βουλή οφείλει και εκ του Συντάγματος και εκ της αποστολής της, πέρα από τη γνωστή δουλειά που κάνει, τη γνωστή αποστολή που επιτελεί εδώ και περίπου δύο αιώνες, οφείλει να έχει δράσεις εξωστρεφείς. Και η τέχνη είναι μία από τις πιο γοητευτικές εξωστρεφείς δράσεις, ιδίως αυτή την εποχή που η κοινωνία ξεμυτίζει, ξαναβγαίνει από το καβούκι στο οποίο είχε κλειστεί για λόγους αυτοπροστασίας. Και ένας τρόπος να αντιληφθούμε το πώς θα πορευτούμε στο μέλλον, είναι μέσα από τα μηνύματα και μέσα από τις προσλήψεις που μας δίνει η σύγχρονη τέχνη.

Δεν υπάρχει εθισμός στην έκπληξη, λένε, και σήμερα σας καλώ να εκπλαγούμε όλοι μαζί από έναν χώρο ο οποίος δημιουργήθηκε, ενώ ήταν ρημαγμένος, και ο οποίος φιλοξενεί κάτι το πρωτοποριακό, κάτι το εμβληματικό, κάτι το πολύ ενδιαφέρον από τον χώρο της σύγχρονης τέχνης.

Πρέπει να καλλιεργούμε τη φαντασία μας, πρέπει να καλλιεργούμε τον νου μας, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στα στενά όρια ενός πεδίου που μας έχει δοθεί για να κινούμεθα. Πρέπει να διευρύνουμε αυτό το πεδίο και η σύγχρονη τέχνη είναι μία άσκηση διεύρυνσης του πεδίου μας.

Μιας και πίσω μου είναι ένα μήνυμα από του βαρβάρους του Καβάφη, θα καταφύγω κι εγώ σε αυτόν τον σπουδαίο ποιητή. Να πώς προσπαθεί ο Καβάφης να πείσει τον εαυτό του να θαυμάσει τη φύση χωρίς να υποτάξει τον θαυμασμό του στην αχαλίνωτη φαντασία του. Για να δείτε την αξία της φαντασίας. Λέει ο Καβάφης:  

«Εδώ ας σταθώ. Κι ας δω κ' εγώ την φύσι λίγο. Θάλασσας του πρωϊού κι ανέφελου ουρανού λαμπρά μαβιά, και κίτρινη όχθη· όλα ωραία και μεγάλα φωτισμένα.

Εδώ ας σταθώ. Κι ας γελασθώ πως τα βλέπω αυτά. Τα είδ' αλήθεια μια στιγμή σαν πρωτοστάθηκα· κι όχι κ' εδώ τες φαντασίες μου, τες αναμνήσεις μου, τα ινδάλματα της ηδονής».

Ας γελασθώ ότι βλέπω τη φύση και ας την απολαύσω ως είναι και ας μην αφήσω να με παρασύρει κι εδώ η φαντασία μου, μας λέει ο ποιητής. Ήταν τόση η δύναμη της φαντασίας του, που δεν του επέτρεπε να θαυμάσει τη φύση όπως ήταν!

Βλέπετε, λοιπόν, όταν η φαντασία είναι αχαλίνωτη, πόσο, καμιά φορά, δεσποτική μπορεί να γίνει. Εγώ δεν σας καλώ να αποκτήσουμε αχαλίνωτη φαντασία. Σας καλώ να ασκήσουμε τη φαντασία μας καμαρώνοντας αυτούς τους 59 καταξιωμένους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες.

Και να ξέρετε ότι η Βουλή των Ελλήνων, ένας από τους κορυφαίους πολιτειακούς θεσμούς της χώρας, θα συνεχίσει να υπηρετεί την εξωστρέφειά της και την επαφή της με την κοινή γνώμη, πέρα από τους συνήθεις τρόπους. Σύντομα θα αρχίσουμε να ανακαινίζουμε ένα διατηρητέο σπουδαίο κτίριο, στις οδούς Κολοκοτρώνη και Γαζή, την ΜπενάκειοBιβλιοθήκη, ένα άλλο καταπληκτικό κτίριο, στην οδό Φιλελλήνων, και όλα αυτά τα κτίρια με την ολοκλήρωσή τους, με ναυαρχίδα το Καπνεργοστάσιο, θα υπηρετούν την επικοινωνία του αθηναϊκού, του ελληνικού κοινού με το πνεύμα με την τέχνη.

Ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Δασκαλόπουλο για την παρακίνηση και για την καταπληκτική του ιδέα να συνεργαστούμε για τη μετατροπή, τη μεταμόρφωση αυτού του χώρου σε σύγχρονο υποδειγματικό εκθεσιακό χώρο. Με αυτή τη συνεργασία αποδείξαμε ότι ο δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός τομέας, όταν υπάρχει καλή πίστη και γόνιμη διάθεση, μπορεί να αποδώσουν πολύ καλά αποτελέσματα. Κάτι το οποίο είναι παρήγορο για τη γενικότερη πορεία της χώρας, τώρα που -επαναλαμβάνω- βγαίνουμε από τη δοκιμασία αυτής της δαιμονικής κατάστασης που περάσαμε τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες.

Ευχαριστώ και πάλι τους συνεργάτες μου, ευχαριστώ και πάλι το ΝΕΟΝ, ευχαριστώ και το αθηναϊκό κοινό που έχει αρχίσει ήδη να αγκαλιάζει αυτή την πρόκληση της τέχνης. Είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα βήματα που θα γίνουν σε αυτόν εδώ τον χώρο και στους άλλους χώρους της Βουλής θα δικαιώσουν όλους εκείνους,  που πιστεύουμε πως ο πολίτης, ο ανήσυχος πολίτης, ο πολίτης που προβληματίζεται, είναι ο πολίτης πάνω στον οποίο θα στηριχθούμε για να χτίσουμε μία καλύτερη Ελλάδα από αυτήν την οποία παραλάβαμε.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης