Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Δημόσιο-Τηλεργασία: Πότε έρχονται οι εξ αποστάσεως «μόνιμοι υπάλληλοι»

  

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η συζήτηση για νέες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα που θα αφορούν αποκλειστικά την τηλεργασία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr  στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι το σχέδιο να  θεσμοθετηθεί εντός του 2021.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ, το σχετικό σχέδιο βρίσκεται στο «στάδιο της μελέτης»

αφού αναζητούνται οι τρόποι που θα υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες προσλήψεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σχετική ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την μόνιμη τηλεργασία που αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα αλλά προγραμματίζεται να έρθει στη Βουλή μετά το πέρας της πανδημίας και πιθανότητα το Φθινόπωρο του 2021.

Προσλήψεις μέσω πανελλαδικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Ωστόσο φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει αποφασίσει ότι οι συγκεκριμένες θέσεις θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ και θα περιλαμβάνονται στον πανελλήνιο διαγωνισμό μαζί με άλλες προσλήψεις οι οποίες θα αποφασιστούν όταν συγκεντρωθούν όλες οι ανάγκες του ελληνικού δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι, όπως προβλέπεται στο νόμο για το ΑΣΕΠ που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή,  ο πρώτος διαγωνισμός θα διενεργηθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους 2022.

Επίσης θεωρείται δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες θέσεις δεν θα μπορούν να μετατραπούν σε δια ζώσης εργασία και οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει εξαρχής ότι ενδιαφέρονται για αυτές. Για την υπαγωγή των εργαζομένων στην τηλεργασία θα τίθενται κάποιες βασικές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη σύνδεσης Internet στο σπίτι, συγκεκριμένων υπολογιστών ενώ πιθανά να δίνεται για ένα επίδομα για την κάλυψη μέρους των εξόδων.

Ο μισθός και οι εξαιρέσεις

Ανοιχτό παραμένει πάντως το μισθολογικό καθεστώς που θα ισχύσει για τους εργαζόμενους με τηλεργασία και αν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα λάβουν τον ίδιο μισθό με τους συναδέλφους τους που θα εργάζονται δια ζώσης.

Σίγουρο ωστόσο θεωρείται πως θα εξαιρεθούν οι θέσεις πρώτης γραμμής όπως αυτές που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση πολιτών , ενώ εκτός αναμένεται να τεθούν και όσοι εργάζονται σε κρίσιμες υπηρεσίες , όπως στα δημόσια νοσοκομεία και τα σώματα ασφαλείας.