Συνεδρίασ η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων η οποία θα εισηγηθεί νέα μέτρα που όπως φαίνεται θα οδηγούν σε lockdown τύπου Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή εισηγείται καθολικό lockdown στην Αττική μετά τα αυξημένα κρούσματα και την πίεση στο ΕΣΥ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν μέτρα και για τις υπόλοιπες περιοχές στην Ελλάδα.
Εννοείται ότι στο lockdown τύπου Μαρτίου που εισηγείται και θα γίνει πράξη θα
κλείσουν, σχολεία, λιανεμπόριο και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.Θυμίζουμε ότι ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:30 η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός, μετά την επιδημιολογική κατάσταση που έχει σημάνει συναγερμό, κυρίως στην Αττική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας για να δώσει το «ναι» στο ολικό lockdown στην Αττική.
Ο Βασίλης Κικίλιας μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε «θα εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική» ενώ ανέφερε επίσης πως «η επιτροπή θα συνεδριάσει και μετά θα ληφθούν τα όποια μέτρα».
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, οι αποφάσεις για λήψη νέων μέτρων θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε ήδη από χθες, όταν βρισκόταν στο Ισραήλ, για τα νέα στοιχεία και αποφασίστηκε η σύγκληση της σημερινής σύσκεψης.
Στα ύψη θα είναι και σήμερα τα κρούσματα κορωνοϊού που θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ όπως προκύπτει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι ξανά τετραψήφιος, καθώς πριν από λίγη ώρα είχαν ξεπεράσει τα 1.000. Αρνητική πρωταγωνίστρια και σήμερα η Αττική, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται στο λεκανοπέδιο.
Κατά πληροφορίες, το σύνολο των κρουσμάτων του τελευταίου 24ώρου θα είναι κοντά στα 1.700.
Σε διάστημα μίας εβδομάδας, χθες σε σχέση με τη Δευτέρα 1/2, οι διασωληνωμένοι καταγράφουν αύξηση κατά 11%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ η σύγκριση της προηγούμενης Δευτέρας με την αμέσως προηγούμενη, δηλαδή στις 25 Ιανουαρίου, οι διασωληνωμένοι παρουσίαζαν μείωση κατά 13%. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών δεν έχει ανέβει το «φράγμα» των 300 από τις 20 Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έδωσε το πρωί την «σκληρή» εικόνα με βάση την οποία θα εισηγηθεί lockdown στην Αττική, όπως είπε (Open Tv). «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».
Η επίδραση της αναζωπύρωσης της επιδημίας στο ΕΣΥ, φαίνεται και στις νέες εισαγωγές, οι οποίες από την περασμένη Παρασκευή ξεπερνούν τις 200 καθημερινά, με εξαίρεση την Κυριακή όταν και καταγράφηκαν 165 νέες εισαγωγές. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, χθες οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας ανήλθαν σε 208, από τις οποίες οι 121 αφορούν σε νοσοκομεία της Αττικής. Τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου δέχονται, δηλαδή το 58% των εισαγωγών.
Από τις ανησυχητικές παραμέτρους που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες είναι το ισοζύγιο νέων εισαγωγών και εξιτηρίων. Πρόκειται για μία σχέση που παρακολουθούν στενά οι ειδικοί και είναι από τους δείκτες που τους καθοδηγούν στη διαχείριση της πανδημίας. Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 5/2 καταγράφηκαν 232 εισαγωγές και 126 εξιτήρια, το Σάββατο 225 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία και δόθηκαν 122 εξιτήρια και χθες οι εισαγωγές ανήλθαν σε 208 και τα εξιτήρια σε 136. Το ζητούμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να υπάρχει ένα παρόμοιο ποσοστό εισαγωγών και εξιτηρίων έτσι ώστε τα νοσοκομεία να μην ασφυκτιούν και να μπορούν να διαχειρίζονται το σύνολο των ασθενών.
Επιπλέον, η αύξηση κατά 11% στις διαγνώσεις με κορωνοϊό των παιδιών έως 9 ετών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, φέρνει πιο κοντά το κλείσιμο των σχολείων.
Οι νέες αποφάσεις που όπως όλα δείχνουν έρχονται μέσα στην εβδομάδα είναι μονόδρομος. Ολα τα δεδομένα συντείνουν σε ένα καθολικό lockdown στην Αττική που προβληματίζει εδώ και ημέρες. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαΐδη (Mega), σύμφωνα με την οποία η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. «Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%», ανέφερε.
«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαίοτητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη», πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των φορέων, ενώ όσον αφορά στους ασυμπτωματικούς ανέφερε ότι ανέρχονται περίπου στο 60%.