«Εν μέσω πρωτοφανών συνθηκών λόγω πανδημίας, καταφέραμε, στη διάρκεια της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να γεφυρώσουμε δύο αντίθετες έννοιες: τον εγκλεισμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με όπλα μας την τεχνολογία και την επινοητικότητά μας». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη συνάντηση που είχε στο Κοινοβούλιο, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Rik Daems.
Ο κ. Τασούλας, μαζί με την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία παρέστη στη συνάντηση, ενημέρωσαν τον κ. Daems για τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη στάση της Τουρκίας ως ευρωπαϊκό πρόβλημα που απειλεί τη σταθερότητά της και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε βάρος της.
Ο κ.
Daems
βρίσκεται
στη χώρα μας ενόψει της σημερινής 130ής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών
των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Ελληνικής
Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε:
«Υποδεχθήκαμε σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο, με χαρά και τιμή, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Rik Daems, διακεκριμένο Βέλγο πολιτικό, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της “Διακήρυξης των Αθηνών” η οποία θα λάβει χώρα αύριο, 4 Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Γερουσίας, ενόψει της λήξης της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας και ενόψει της συμπλήρωσης 70 ετών από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η “Διακήρυξη των Αθηνών” φιλοδοξούμε να γίνει ένας πολιτικός “φάρος” για το μέλλον, γιατί ενσωματώνει όλη την πρωτοφανή εξάμηνη εμπειρία της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία είχε να κάνει με τη διάσταση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα σε συνθήκες παγκόσμιες εν μέσω πανδημίας. Ήταν δηλαδή μια επιδέξια ισορροπία ανάμεσα στον εγκλεισμό και στην απόλαυση δικαιωμάτων, που φαίνεται ότι είναι δύο αντίθετα πράγματα, αλλά, με γέφυρα την τεχνολογία και την επινοητικότητά μας, καταφέραμε αυτές τις δύο αντίθετες έννοιες, εγκλεισμός και άσκηση δικαιωμάτων, να τις γεφυρώσουμε.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης για τους Έλληνες, αλλά και για την παγκόσμια κοινή γνώμη, έχει τεράστιο κύρος κι όχι μόνο επειδή εκπροσωπείται εκεί ένας μεγάλος αριθμός κρατών, 47 στο σύνολο, που εκπροσωπούν πληθυσμό που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο, αλλά γιατί σε δύσκολες εποχές για τη χώρα μας, την περίοδο της χούντας, το Συμβούλιο της Ευρώπης δρομολόγησε διαδικασίες που υποβοήθησαν αφάνταστα στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, γιατί ήταν αβάσταχτο πλήγμα για τη δικτατορία ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν δέχτηκε να εκπροσωπείται σε αυτό η δικτατορική κυβέρνηση της Ελλάδας.
Είχα την ευκαιρία με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, που ηγείται της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να ενημερώσω τον κ. Πρόεδρο για τρέχοντα θέματα διαχείρισης του ελληνικού κοινοβουλίου σε περίοδο πανδημίας, πώς δηλαδή ανταποκρινόμαστε στα καθήκοντά μας προστατεύοντας τους εαυτούς μας, δίνοντας και το καλό παράδειγμα στην κοινωνία.
Eίχα επίσης την ευκαιρία να θέσω θέματα που έχουν σχέση με την κρισιμότητα των ευρω-τουρκικών, πλέον, σχέσεων οι οποίες, λόγω της πρόσφατης αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας, έχουν πλέον όχι απλώς απασχολήσει, αλλά έχουν ανησυχήσει ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη και είναι βέβαιο ότι τον Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα ληφθούν σοβαρά μέτρα εις βάρος της Τουρκίας.
Στην αίθουσα της Γερουσίας, θα συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις μας για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης και για τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και είμαι βέβαιος ότι θα δώσουμε μια λαμπρή συνέχεια στη σημερινή εισαγωγική μας συνάντηση».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε:
«Χάρηκα ιδιαίτερα για τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, και την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, με την ευκαιρία της λήξης της Ελληνικής Προεδρίας στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα ήθελα να υπογραμμίσω την επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας, δεδομένων μάλιστα των συνθηκών. Τόσο η Κοινοβουλευτική Συνέλευση όσο και η Επιτροπή των Υπουργών λειτούργησαν πάρα πολύ καλά.
Κατά τη συζήτηση που είχαμε, ο κ. Πρόεδρος με ενημέρωσε για ευαίσθητα θέματα, με ενημέρωσε για την ένταση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία είναι υπαρκτή και δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, αποτέλεσε μάλιστα και το θέμα μίας από τις επείγουσες συζητήσεις που κάναμε στη Μόνιμη Επιτροπή.
Ξέρετε ότι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας μας, γίνεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και υπάρχει και η Μόνιμη Επιτροπή, όπου συζητούνται και αντιμετωπίζονται συγκεκριμένες καταστάσεις. Από τη Μόνιμη Επιτροπή εκδίδεται και έκθεση, η οποία ψηφίζεται και δημοσιεύεται, αποτελεί δηλαδή την έκφραση μιας επίσημης θέσης από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συζητήσαμε λοιπόν και σε αυτό το επίπεδο το θέμα αυτό, αναμφίβολα θα το ξανασυζητήσουμε και στο εγγύς μέλλον.
Ευχαριστώ τον κ. Πρόεδρο για την ενημέρωση που μου παρείχε επ’ αυτού, γιατί όταν κάποιος δεν βρίσκεται μέσα στην κατάσταση δεν μπορεί να έχει πλήρη εικόνα, ενώ τώρα είμαι πιο ενημερωμένος για το τι γίνεται.
Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι αύριο έχουμε την επέτειο των 70 χρόνων από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις Θεμελιώδεις Ελευθερίες, μια σύμβαση που κατοχυρώνει σειρά δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων την ελευθερία της σκέψης, της θρησκείας, της έκφρασης, του συνέρχεσθαι.
Ορισμένες από αυτές οι ελευθερίες τώρα, με την πανδημία, έχουν περιοριστεί, τις έχουν περιορίσει οι ίδιες οι κυβερνήσεις. Όταν όμως οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια λαμβάνουν έκτακτα μέτρα σε έκτακτες συνθήκες, πρέπει τα μέτρα αυτά να είναι, πρώτον, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δεύτερον, να είναι αναλογικά, δηλαδή να αναλογούν προς την πραγματική κατάσταση και, τρίτον, να είναι στοχευμένα, δηλαδή να έχουν συγκεκριμένο στόχο όπως, εν προκειμένω, την προστασία της δημόσιας υγείας. Και πάντα πρέπει να έχει τον έλεγχο το κοινοβούλιο. Οι κυβερνήσεις μεν εκτελούν, αλλά τα κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν. Γνωρίζω ότι αυτό γίνεται στην Ελλάδα, γιατί είστε πολύ καλά οργανωμένοι.
Τον Ιανουάριο θα συγκαλέσουμε την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, όπου ελπίζω να παρευρεθούν όλοι με φυσική παρουσία και σας προσκαλώ να έλθετε.
Αύριο είναι μια σημαντική μέρα. Είναι 4 Νοεμβρίου, 70 χρόνια μετά τη σύναψη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις Θεμελιώδεις Ελευθερίες. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η εκδήλωση θα γίνει εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων, την κοιτίδα της Δημοκρατίας.
Είναι επίσης πολύ σημαντική η Διακήρυξη των Αθηνών, που θα υπογραφεί αύριο από την Επιτροπή Υπουργών, ως επιστέγασμα της Ελληνικής Προεδρίας, γιατί αυτή η διακήρυξη ορίζει τις “κόκκινες γραμμές” που ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουμε.
Σας ευχαριστώ, λοιπόν, ακόμα μια φορά που με δεχθήκατε, που με διαφωτίσατε για τις σχέσεις σας με τους γείτονές σας και ιδιαίτερα με τον εξ ανατολών γείτονά σας και σας προσκαλώ, κ. Πρόεδρε, καθώς και την κυρία Μπακογιάννη ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, να έρθετε τον Ιανουάριο στο Στρασβούργο, στην έδρα μας, ώστε να μπορέσετε να μεταφέρετε το μήνυμα αυτό προς όλα τα μέλη.
Όπως έχει ειπωθεί, αν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ ενός τέλειου κόσμου και ενός καλύτερου κόσμου, θα επέλεγα τον καλύτερο, γιατί ο τέλειος δεν υπάρχει, ενώ τον καλύτερο μπορούν και πρέπει να τον διαμορφώσουν τα κοινοβούλια».
Την ανάγκη το Συμβούλιο της Ευρώπης να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην Τουρκία και στη συνεχιζόμενη επιθετική στάση που επιδεικνύει όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας αλλά και εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης, υπογράμμισε η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «η μάχη μας ενάντια στην τρομοκρατία δεν είναι μια μάχη ενάντια στον μουσουλμανικό κόσμο», όπως επιδιώκει να προωθήσει με τη ρητορική του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης