Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι καλλιτέχνες και η αλήθεια των αριθμών.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Δεν γνωρίζω αν αποτελεί κάποιου είδους «υποχρέωση» η πλειοψηφία των καλλιτεχνών να δηλώνουν αριστεροί – αν και δεν πιστεύω πως κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, απλά οι «αριστεροί» κάνουν περισσότερο θόρυβο. Τους διαβεβαιώνω ωστόσο ότι οι καλλιτέχνες δεν έχουν κανένα λόγο να είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο ισχύει και για τους δημοσιογράφους. Η πλειοψηφία τους βρίσκεται σε δεινή κατάσταση και απορώ πώς δεν έχω δει όλα αυτά τα χρόνια μια διαμαρτυρία, μια ανακοίνωση τέλος πάντων, για την άθλια κατάσταση στην οποία περιήλθε το επάγγελμα στα χρόνια που αυτό το κόμμα βρέθηκε, κακή τη μοίρα, στο τιμόνι της δύσμοιρης χώρας


Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το πεδίο προνομιακό. Αλλά είναι ανεξήγητο πώς κάποιοι άνθρωποι, δέχονται να θεωρούνται προνομιακό πεδίο και να χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο για καθαρά κομματικούς λόγους. Κι’ αν όχι γι’ αυτό, για ένα κακοπαιγμένο μάντρα.

Προσφάτως, στις 8 και 9 Οκτωβρίου, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε απανωτά με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και με την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών.

Είναι να απορεί κανείς! Ούτε απ’  έξω δεν θα έπρεπε να περάσει ο κ. Τσίπρας.

Και να κάθονται τώρα στην ΠΟΘΑ να τον ακούνε να τους μιλάει για τα «δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των ανθρώπων του θεάματος», τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί… στενά από την αρχή της πανδημίας και πως πριν ξεκινήσει το lock down υπήρξε η μείωση της δραστηριότητας; Και να τους αποκαλεί «εργάτες της τέχνης»; Και να τους λέει πως βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον «απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στους δημιουργούς»; Και να τους απαριθμεί τα μέτρα που πρότειναν; Δηλαδή άλλο ένα «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης»; Και να τους καλεί να παλέψουν όλοι μαζί (μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή) για «να διεκδικήσουμε, να πιέσουμε για μια ουσιαστική δημόσια παρέμβαση, δημόσια στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων του»

Και την άλλη μέρα να πηγαίνει στην ΕΙΗΕΑ για να συζητήσει για την κατάσταση που επικρατεί στον Τύπο, τα πλήγματα που είχε δεχθεί πριν καν την έλευση της πανδημίας και την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής στήριξής του; Και ότι τάχα έχει και γι’ αυτούς (εκ του ασφαλούς, βέβαια) προτάσεις;

Έχουν νιώσει στο πετσί τους τι εστί ΣΥΡΙΖΑ

Πρόκειται για μεγάλο θράσος. Οι καλλιτέχνες και οι δημοσιογράφοι – οι κατά… Τσίπρα «εργάτες της τέχνης», ου μην αλλά και της ενημέρωσης - έχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ.

Λοιπόν, ενημερώνω τους καλλιτέχνες και τους δημοσιογράφους που θεωρούν ότι βρήκαν την πολιτική τους έκφραση στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η βλάβη δεν προκλήθηκε «πριν από το lock down», όπως διατείνεται ο κ. Τσίπρας, αλλά ακριβώς επί των ημερών του.

Και για να μην έχουν καμιά αμφιβολία, ιδού τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ:

Το 2016, είχαμε μείωση στις πωλήσεις των εφημερίδων της τάξης του 15,9%. Στα περιοδικά, η πτώση ήταν της τάξης του 9%.

Το 2017, ανακοινώθηκαν νέες μεγάλες απώλειες κατά 19,6% στις πωλήσεις των εφημερίδων. Ειδικά στις πολιτικές εφημερίδες, η πτώση έφτασε στο 21,2%, στις αθλητικές είχαμε μείωση 11,9% και στις οικονομικές 28,8%. Στα περιοδικά η μείωση είχε φθάσει στο 15,4%.

Το 2018, οι απώλειες στις πωλήσεις των εφημερίδων ήταν της τάξης του 5,9% και των περιοδικών της τάξης του 9,4%.

Και όταν, το α΄ τρίμηνο του 2018, ο τζίρος στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων παρουσίασε αύξηση 10,6%, προφανώς δεν ισοφάρισε την μείωση του 14,5% του 2017 σε σχέση με το 2016. Ούτε το 4% της αύξησης στις δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών του 2018, ισοφάρισε την μείωση του 10,8% που είχε σημειωθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Σημειώστε, για παράδειγμα, ότι το β΄ τρίμηνο του 2016, ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όσον αφορά στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων, είχε παρουσιάσει μείωση 8,8%. Την αντίστοιχη περίοδο του 2017, παρουσίασε αύξηση 4,7%. Για κάντε την αφαίρεση!

Θηριώδεις μειώσεις επί Τσίπρα, άνοδος επί Σαμαρά

Άλλο παράδειγμα: Ξέρετε ποια ήταν η μείωση του τζίρου στις δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών το β΄ τρίμηνο του 2016; 23,4%, παρακαλώ! Και ξέρετε πόση ήταν η μείωση το αντίστοιχο διάστημα του 2015 (σε σχέση βεβαίως με το επάρατο 2014); 17,2%, παρακαλώ! Και μάλιστα έναντι αύξησης 23,7% που σηµειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του (επάρατου) 2014 προς το 2013.

Και μετά το 2016, ήλθε το 2017, όταν είχαμε νέα μείωση της τάξης του 8,7%!

Και στην ίδια κατάσταση ήταν όλα τα τρίμηνα!

Θέλετε να μάθετε τι έγινε το περίφημο και «ηρωικό» 2015

Το α΄ τρίμηνο του 2015, ο δείκτης κύκλου εργασιών στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις, παρουσίασε αύξηση 1% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του α΄ τριμήνου 2014, έναντι αύξησης 18,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του 2014 προς το 2013.

Και το ίδιο διάστημα, ο δείκτης κύκλου εργασιών στις δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, παρουσίασε μείωση 8,5% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του α΄ τριμήνου 2014, έναντι αύξησης 19,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του 2014 προς το 2013.

Το β΄ τρίμηνο του 2015, λοιπόν, ο τζίρος στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις παρουσίασε μείωση 26,4% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2014! Ενώ το 2016, είχαμε μόλις 1,1% αύξηση. Και μείον 17,2%, όπως είπαμε, στις δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών

Το δ΄ τρίμηνο του 2015, ο δείκτης κύκλου εργασιών στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις, παρουσίασε μείωση 36,1% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του δ΄ τριμήνου 2014.

Και το ίδιο διάστημα, οδείκτης κύκλου εργασιών στις δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, παρουσίασε μείωση 30,9% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του δ΄ τριμήνου 2014, έναντι αύξησης 6,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου το 2014 προς το 2013.

Χάος ανάμεσα στο 2014 και στο 2015

Συγκρίνοντας το 2015 με το 2014, είχαμε μείωση κατά 10,7% στις συνολικές πωλήσεις των εφημερίδων, ενώ παρουσιάστηκε αύξηση μόνο στις πωλήσεις των «λοιπών εφημερίδων» κατά 14,1% η οποία αποδόθηκε στην αύξηση των πωλήσεων των θρησκευτικών εφημερίδων κατά 410,1%.

Συγκρίνοντας το 2015 με το 2014, υπήρξε μείωση κατά 19,8% στις συνολικές πωλήσεις των περιοδικών με κυριότερες μειώσεις στην κατηγορία των γυναικείων περιοδικών κατά 19,2%, των τηλεοπτικών περιοδικών κατά 20,8%, των περιοδικών ελευθέρου χρόνου κατά 7,9% και των περιοδικών ποικίλης ύλης κατά 14,8%, ενώ αύξηση παρουσιάστηκε μόνον στις πωλήσεις των μουσικών περιοδικών κατά 10,3%.

Προφανώς το 2015, είχαμε εναποθέσει όλες τις ελπίδες μας στον Θεό!

Και για να ξαναθυμίσω στην αριστερή ιντελιγκέντσια την πραγματικότητα:

Ήδη από το δ΄ τρίμηνο του 2013 όλοι οι παραπάνω τομείς – που κατακρημνίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ – είχαν κινηθεί ανοδικά. Ο τζίρος στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις, είχε παρουσιάσει αύξηση 19,1%. Και ο τζίρος στις δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, είχε παρουσιάσει αύξηση 9,9%.

Αντιστοίχως, το α΄ τρίμηνο του (επάρατου, βεβαίως) 2014, η άνοδος ήταν αντίστοιχα 18,8% και 19,5%.

Η άνοδος συνεχίστηκε και το β΄ τρίμηνο του 2014, ειδικά όσον αφορά στον τζίρο στις δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, που είχε παρουσιάσει αύξηση 24%

Και το τρίτο τρίμηνο (του 2014, εντάξει;)  ο τζίρος στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων παρουσίασε αύξηση 23,3%!

Η μεγάλη κατρακύλα

Μετά, ανέλαβε να τα καταστρέψει όλα ο ΣΥΡΙΖΑ! Η πτώση άρχισε να φαίνεται ήδη από το δ΄ τρίμηνο του 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση (παρέα με τη Χρυσή Αυγή, να θυμίσω στην αριστερή ιντελιγκέντσια) και τα πάντα σταμάτησαν, διότι απειλούσε πως θα μπουρλοτιάσει το ευρώ.

Και άρχισε η μεγάλη κατρακύλα: -26,4% και -17,2% αντίστοιχα το (ηρωικό, βέβαια) β΄ τρίμηνο του 2015, για να φθάσουμε στις… πολικές θερμοκρασίες του -36,1% και του -30,9% στο τελευταίο τρίμηνο του (πολύ ηρωικού, είναι αλήθεια) 2015.

Θα τα θυμούνται όλα αυτά οι καλλιτέχνες μας, δεν μπορεί, σε τέτοιες δραστηριότητες βγάζουν τον επιούσιο!

 

Άνοδος το δ΄ τρίμηνο του 2019

Καταλήγω προσθέτοντας ότι το δ΄ τρίμηνο του 2019 (πάλι επί… επαράτου δηλαδή) ο τζίρος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενημέρωσης και επικοινωνίας κινήθηκε αυξητικά.

Έτσι, ο τζίρος στην «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων» παρουσίασε αύξηση 5% και ο τζίρος στις «Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών» παρουσίασε αύξηση 4,2%.

Άρα δεν έλεγε την αλήθεια ο κ. Τσίπρας όταν υποστήριζε πως η πτώση ήλθε πριν από την κρίση του κορωνοϊού.

Θα ζαλιστήκατε λίγο με τους αριθμούς, αλλά η αλήθεια τους είναι αδιάψευστη.

Κορωνοϊός και μέτρα στήριξης

Πάμε τώρα στην κρίση του κορωνοϊού. Προφανώς, το πλήγμα που υπέστη ο κόσμος της τέχνης και του Τύπου ήταν μεγάλο. Και παραμένει

Για τον Τύπο τα έχουμε πει και ξαναπεί: Ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τεράστια σκόνη με την καμπάνια, αλλά η πλειοψηφία των δημοσιογράφων συμφωνεί με την οικονομική στήριξη που προέκυψε από την καμπάνια της ενημέρωσης.

Θα σταθώ περισσότερο στο θέμα της τέχνης.

Με το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» πραγματοποιήθηκαν 270 παραστάσεις στις 43 περιφερειακές ενότητες της χώρας, από τις οποίες ελάχιστες ακυρώθηκαν.

Όταν έγινε το lockdown οι μισθωτοί και οι επαγγελματίες του πολιτισμού εντάχθηκαν - από τον Μάρτιο - στα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης. Δικαιούχοι, πάνω από 43.000 μισθωτοί και 14.300 ατομικές επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ΚΑΔ πολιτισμού και έλαβαν οικονομική στήριξη ύψους περισσότερων από 35 εκατομμύρια ευρώ συν τις φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές που δικαιούνται, όπως όλοι. Λίγο αργότερα, δόθηκαν άλλα 25 εκ., ενώ υπήρξαν μέτρα στήριξης και για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, από 2.000 ευρώ έλαβαν οι ΑΜΚΕ και 1,5 εκ. δόθηκαν στις περιφέρειες για συναυλιακές εκδηλώσεις.

Παρέθεσε τα στοιχεία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη Βουλή, διευκρινίζοντας πως για τους καλλιτέχνες και τους μουσικούς που η ενασχόλησή τους δεν αποτυπώνεται καθαρά φορολογικά ή ασφαλιστικά, έχει αρχίσει η καταγραφή ώστε να υπάρξει μητρώο και να εξασφαλίζεται (και μελλοντικά) η στήριξή τους.

Πριν από έναν μήνα, το υπουργείο Πολιτισμού και ο ΟΑΕΔ συμφώνησαν σε πρόγραμμα παροχής σε άνεργους νέους πιστωτικών σημειωμάτων για την αγορά βιβλίων. Θα συμμετάσχουν 62.651 νέοι και το ποσό ανέρχεται σε 1.253.020 ευρώ.

Επιχορηγήσεις παντού

Τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκαν επιχορηγήσεις ύψους 1.318.990 ευρώ για την ενίσχυση του χορού και της μουσικής. Καθώς επίσης και 1.440.300 ευρώ για την ενίσχυση Φεστιβάλ-σύνθετων πολυθεματικών δράσεων, των γραμμάτων και βιβλίου. Και 2.680.000 ευρώ, για φυσικά και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά, το design και το game development. Και 1.336.116 ευρώ για δράσεις σύγχρονου πολιτισμού.

Και πολλά άλλα έκτοτε: 435.000 ευρώ για 25 προτάσεις animation. Μαζί με σειρά ειδικών Προγραμμάτων Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Έργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation. Και 2.314.800 ευρώ για την ενίσχυση του Ελεύθερου Θεάτρου και θεατρικών δράσεων. Συν 2.000.000 ευρώ για επιχορηγήσεις στο Θέατρο.

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο το υπουργείο Πολιτισμού είχε διαθέσει 15 εκ. ευρώ για την ενίσχυση του Σύγχρονου Πολιτισμού και των δημιουργών του.

Ήδη από τον περασμένο Μάιο είχε ανακοινωθεί το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της κινηματογραφικής κοινότητας, ύψους 1,8 εκ ευρώ, ενώ χρηματοδότηση λαμβάνουν περισσότερα από εκατό σενάρια.

Συμπέρασμα: Αν το θέμα είναι καθαρά ιδεολογικό (δικαίωμα του καθενός να ταυτίζεται με αυτούς που έκοψαν το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις από τις χήρες και ψήφισαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς), τα παραπάνω στοιχεία είναι εντελώς άχρηστα

Υπό αυτήν την έννοια, μπορούν να εκληφθούν και ως… καλλιτεχνικές εκδηλώσεις οι χοροί στο Σύνταγμα, τότε που είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμαζόταν να διώξει τους τροϊκανούς με τις κλωτσιές και να σχίσει τα μνημόνια ντάλα μεσημέρι…

elzoni.gr