Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή τα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σήμερα ανακοινώνουμε 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες
.Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε ότι από τα σημερινά νέα κρούσματα, τα 207 είναι στην Αττική.
Ο καθηγητής χτύπησε καμπανάκι για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην
Αττική, τονίζοντας πως καταγράφονται συχνά περισσότερα από τα μισά
ημερήσια κρούσματα.
Ο χάρτης των κρουσμάτων:
Από τα 432 εγχώρια κρούσματα, τα 142 συνδέονται με γνωστές συρροές – εκ των οποίων τα 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην Πέλλα – ενώ 12 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.
Αναλυτικότερα:
– 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 207 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
–
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή σε ιδιωτική επιχείρηση
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 117 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 2 κρούσματα δυην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
— 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
– 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συναγερμός για τους διασωληνωμένους – Πλησιάζουν σε αριθμό το ρεκόρ του πρώτου κύματος
Ξανά αντιμέτωπη με αύξηση στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι βρίσκεται η χώρα μας. Κατά τη χθεσινή ημέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 89 ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους, τη στιγμή που ένα 24ωρο πριν ο αριθμός των διασωληνωμένων με κορωνοϊό ανερχόταν σε 78.
Ο Οκτώβριος μπήκε με τα δεδομένα σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα, και την Covid-19 να πιέζει σημαντικά το σύστημα Υγείας, πλησιάζοντας επίπεδα του πρώτου κύματος. Η ημέρα με τους περισσότερους διασωληνωμένους – 93 στον αριθμό – ήταν η 5η Απριλίου και ο χθεσινός απολογισμός στις ΜΕΘ εάν δεν είναι ο δεύτερος χειρότερος, είναι σίγουρα από αυτούς που βρίσκονται πιο “ψηλά” εδώ και επτά μήνες από όταν η Covid-19 εισχώρησε στην Ελλάδα.
Την περασμένη Παρασκευή, οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ανέρχονταν σε 63. Σε σχεδόν μία εβδομάδα, επομένως, χρειάστηκαν διασωλήνωση επιπλέον 26 άτομα, γεγονός ενδεικτικό του πόσο γρήγορα μπορεί το ΕΣΥ να αγγίξει το όριό του, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που γίνονται για περαιτέρω αύξηση των κλινών Εντατικής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολλοί ασθενείς βρίσκονται με βαριά εικόνα μέσα στις ΜΕΘ, ένα βήμα πριν χρειαστούν διασωλήνωση. Ετσι, εξηγείται η απότομη αύξηση των νέων διασωληνώσεων κάποιες ημέρες.
Ενα στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι άνδρες που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% (68,5% σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ) του συνόλου των διασωληνωμένων ασθενών. Η επίπτωση της Covid-19 στο ανδρικό φύλο είναι γνωστή εδώ και μήνες και οι επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν σε αυτή τη διαφορά. Στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν και κατά το δεύτερο κύμα την “προτίμηση” του κορωνοϊού στους άνδρες. Εκτός από όσους νοσούν βαριά, μεγάλη είναι η διαφορά και του ποσοστού των ανδρών που πεθαίνουν σε σχέση με αυτό των γυναικών.
Από την αρχή της επιδημίας και μέχρι την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στις ΜΕΘ έχουν εισαχθεί 487 ασθενείς, οι 470 από τους οποίους χρειάστηκαν διασωλήνωση.
Οπως προκύπτει από πληροφορίες, μέχρι και χθες στα νοσηλευτικά ιδρύματα νοσηλεύονταν περισσότεροι από 670 ασθενείς τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε Εντατικές αλλά και άλλες ειδικές κλίνες όπως είναι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης. Το σημαντικό ποσοστό νοσηλευόμενων με Covid-19 ασθενών στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεταδόσεις του κορονοϊού με το “στοίχημα” να είναι η πρόληψη των ενδονοσοκομειακών συρροών που θα μπορούσαν να θέσουν εκτός νοσοκομείων απαραίτητο ποσοστό του προσωπικού. Οι πέντε θετικοί στο νοσοκομείο Σωτηρία που έγιναν χθες γνωστοί, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεγάλης προσοχής που απαιτείται στην τήρηση των μέτρων και την “περιχαράκωση” των νοσοκομειακών μονάδων.
Το σχέδιο ενίσχυσης του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ειδικά σε ό, τι αφορά τις Εντατικές είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με αυτό, μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται επιπλέον 67 κλίνες ΜΕΘ, ενώ από το Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν να παραδίνονται οι 174 ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.