Με ένα χάρτη «φορτωμένο» κατά 285 περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα, από τα οποία τα 179 εισαγόμενα, ξεκινά μια ιδιαίτερα «κομβική» εβδομάδα, κατά την οποία συμπληρώνονται 15 ημέρες από το τουριστικό άνοιγμα, καθώς και προστίθεται η Μεγάλη Βρετανία στη λίστα των χωρών που συνδέονται αεροπορικά με την Ελλάδα.
Η διασπορά της νόσου Covid-19 αγγίζει πλέον τις περισσότερες «γωνίες» της Ελλάδας, παρόλο που τρεις νομοί εξακολουθούν να βρίσκονται στο …
απυρόβλητο. Φωκίδα, Ευρυτανία και Γρεβενά είναι ακόμη Covid free, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που εκδίδει ο ΕΟΔΥ καθημερινά.
Εάν κανείς συγκρίνει το χάρτη που δείχνει τη διασπορά του Sars-CoV-2 χθες σε σχέση με τον ίδιο χάρτη της 4ης Μαΐου, ημέρα του πρώτου σταδίου άρσης του lockdown, η διαφορά είναι αισθητή.
Η Ξάνθη, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Αργολίδα, το νησί της Λευκάδας και η χερσόνησος του Αθω, έχουν τα περισσότερα συγκεντρωμένα κρούσματα στη διαβάθμιση που ορίζει ο ΕΟΔΥ στις επιδημιολογικές του εκθέσεις (περισσότερα από 50 ανά 100.000 πληθυσμού). Πολλές περιοχές έχουν προστεθεί στη δεύτερη κλίμακα, δηλαδή 10 – 49 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η συγκεκριμένη, μάλιστα, κλίμακα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα, από 10 – 49 περιστατικά κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού έχουν οι Περιφερειακές Ενότητες: Εβρου, Ροδόπης, Δράμας, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αττικής, Ευβοίας, Κυκλάδων, Λέσβου.
Η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδος και περιοχές της Ηπείρου είναι σαφώς σε πολύ καλύτερη θέση όσον αφορά στην επίπτωση της Covid-19, όπως απεικονίζεται στον χάρτη του ΕΟΔΥ.
Στη βόρεια Ελλάδα, οι Σέρρες, το Κιλκίς και η Ημαθία είναι τρεις περιοχές που καταγράφουν λιγότερα κρούσματα συγκριτικά με τους όμορους νομούς τους. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Ημαθία εμφανίστηκε αρκετά δυναμικά χθες όταν και δηλώθηκαν πέντε νέα περιστατικά.
Είναι ορατό ήδη από τις πρώτες ημέρες ότι ο Ιούλιος μπήκε πιο «φορτσάτος» σε σχέση με τον Ιούνιο. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι λογική κατά τους ειδικούς, γιατί άνοιξαν οι πύλες εισόδου στη χώρα. Τις τελευταίες, όμως, ημέρες, η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας κινείται σε … τεντωμένο σχοινί. Τόσο τα εισαγόμενα κρούσματα όσο και τα εγχώρια βρίσκονται σε ανοδική «τροχιά», με κυβέρνηση και ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, σήμερα θα πραγματοποιηθούν δύο διαδοχικές συσκέψεις, η πρώτη στο Μέγαρο Μαξίμου και η δεύτερη στο υπουργείο Υγείας με τους λοιμωξιολόγους και υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Στόχος είναι η αποτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων και η συζήτηση για ενδεχόμενα μέτρα. Ειδικά για το εσωτερικό της χώρας, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Οσον αφορά στα εισαγόμενα, η αναζωπύρωση της πανδημίας στις χώρες της Βαλκανικής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα. Ωστόσο, με την υποχρέωση να επιδεικνύουν όλοι αρνητικό σε κορωνοϊό τεστ αρχής γενομένης από αύριο τα ξημερώματα, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές ελπίζουν σε μετριασμό των ταξιδιωτών από τα Βαλκάνια προς τη χώρα μας.