«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης στους επιστήμονες οι οποίοι έχουν εκφράσει την ανησυχία του για τους συνωστισμούς σε κέντρα διασκέδασης και ΜΜΜ.
Στα ΜΜΜ οι έλεγχοι θα είναι απανωτοί ενώ πλέον εξετάζεται πολύ σοβαρά να μπει πλαφόν σε μπαρ και χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, έσπευσε να τονίσει πως τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας δεν συνιστούν για την ώρα επιτακτική την ανάγκη για επιβολή τέτοιων μέτρων.
«Σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα, να μην επιταχύνουμε δηλαδή την αντίδραση» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να επιταχύνουμε τους ελέγχους νομίζω, σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Θα πρέπει να δούμε στα κέντρα διασκέδασης πως μπορεί να μαζευτεί το πρόβλημα».
«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε, εάν και εφόσον δούμε μια σημαντική αύξηση στις νοσηλείες να συζητήσουμε για το πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε διάφορες επιχειρήσεις ή ακόμη και να δούμε μειώσεις της πυκνότητας σε κάποιους χώρους» συνέχισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος σε ένα πιθανό μέτρο, σε περίπτωση που τα κρούσματα ασθενών με κορωνοϊό που χρειάζονται νοσηλεία παρουσιάσουν αύξηση (κάτι που δεν παρατηρείται σήμερα).
«Το έχουμε δει να αποδίδει σε διάφορες χώρες, το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων…» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επιβολή ενός είδους πλαφόν ανώτατου αριθμού ατόμων σε μπαρ και άλλα καταστήματα, προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοση του κορωνοϊού. Όπως είπε, «έχει εφαρμοστεί και έχει μια αποτελεσματικότητα, αλλά νομίζω ότι είναι νωρίς ακόμη για να το πούμε, έχουμε περιθώριο ακόμη με ελέγχους».
Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για «μια ενδημική κίνηση της επιδημίας σε χαμηλά επίπεδα». Όσο για τον αυξημένο απόλυτο αριθμό κρουσμάτων σημείωσε: «Καταλαβαίνω ότι συγκρίνεται με του Απριλίου (το αριθμό περιστατικών), παρόλα αυτά να επισημάνω ότι τώρα έχουμε περισσότερες διαγνώσεις ασυμπτωματικών σε σχέση με τότε, γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε άμεσα».
Ο πιο κρίσιμος δείκτης, σύμφωνα με τον ειδικό για την πορεία του κορωνοϊού είναι ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ. «Ο αριθμός στις εντατικές είναι αρκετά χαμηλός, νομίζω ο χαμηλότερος που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό. Νομίζω είμαστε σε καλό επίπεδο προς το παρόν, αλλά δεν είμαστε για εφησυχασμό» επανέλαβε ο καθηγητής.