Ένας άντρας 57 ετών κατέληξε σήμερα Κυριακή 26 Ιουλίου από κορωνοϊό.
Ο άντρας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία από τις 14 Απριλίου, προερχόμενος από το Σισμανόγλειο. Ετσι τα θύματα από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα έφτασαν τα 202.
Από εκεί και πέρα παραμένει η ανησυχία στην Ελλάδα για τον κοροναϊό. Μπορεί η κατάσταση να δείχνει ελεγχόμενη, πλην όμως, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν επιτρέπει εφησυχασμούς από τους ειδικούς μα περισσότερο από τους πολίτες.
Ήδη την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα υπήρξαν 193 κρούσματα.
Οι 66 (32,8%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 96,0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στο μεταξύ, τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν το κλείσιμο των συνόρων με τις βαλκανικές χώρες και η καλύτερη συμμόρφωση της πλειονότητας των πολιτών στα ατομικά μέτρα προστασίας επισημαίνουν οι επιστήμονες ως μια πρώτη αξιολόγηση του Ιουλίου.
Αν και παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς η διασπορά του ιού συνεχίζεται με αργούς μεν, σταθερούς δε ρυθμούς -στα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης λίγο υψηλότερους-, θεωρούν πως για την ώρα η κατάσταση δείχνει σταθερή. Φυσικά πάντα υπάρχει το «αλλά».
«Προς το παρόν δεν μας έχει επηρεάσει σημαντικά ο τουρισμός. Βεβαίως θα πρέπει να περιμένουμε να περάσει ο Ιούλιος και στη συνέχεια να το πούμε με ασφάλεια, ωστόσο τα μέχρι στιγμής δεδομένα αυτό δείχνουν», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής. «Σίγουρα έπαιξε ρόλο το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία και η υποχρεωτική εφαρμογή του αρνητικού τεστ, καθώς μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό ο αριθμός των αφίξεων. Θέλω να πιστεύω επίσης πως οι συμπολίτες μας, λόγω της συνεχόμενης ενημέρωσης, είναι πιο προσεκτικοί. Δεν έχουμε κάποια μελέτη που να το αποδεικνύει βέβαια, αλλά είναι μια ισχυρή υπόθεση».
Οπως πάντως δείχνουν οι ημερήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων (στα 47 έτη) οφείλεται προφανώς στο ότι οι ηλικιωμένοι κατανόησαν το μήνυμα αυτοπροστασίας και προσέχουν περισσότερο, σε αντίθεση με τις μικρότερες ηλικίες που δείχνουν τάση χαλάρωσης.
Στην ερώτησή μας ποιο είναι το ορόσημο που θέτει, χρονικό ή αριθμητικό, για την αναδιαμόρφωση της πολιτικής έναντι του ιού και τη λήψη άλλων ή νέων μέτρων, ο κ. Παρασκευής απαντά πως πρόκειται για κάτι που θα καθοριστεί πολυπαραγοντικά.
«Καθημερινά αξιολογούμε την κατάσταση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και τα χαρακτηριστικά τους. Δηλαδή, είναι διαφορετικό να καταγραφούν πέντε νέα κρούσματα που αποτελούν επαφές ενός ήδη γνωστού και διαφορετικό, πιο ανησυχητικό, αν εντοπιστούν πέντε “ορφανά”, δηλαδή με άγνωστη προέλευση. Επίσης, ρόλο παίζει η γεωγραφική διασπορά, καθώς αν πρόκειται για μία περιοχή, είναι πιο εύκολα ελέγξιμη. Ολα τα μέτρα τα έχουμε υπ’ όψιν μας και αναλόγως της κατάστασης βρίσκονται όλα υπό διερεύνηση».
Αποδεικτικό της διαρκούς επιφυλακής επιστημόνων και Πολιτείας και της διαρκώς μεταβαλλόμενης δυναμικής του ιού ήταν τα μέτρα που λήφθηκαν εντός του Ιουλίου, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, οι «φραγμοί» στα χερσαία σύνορα αλλά και η επαναφορά της εβδομαδιαίας ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι βαλκανικές χώρες περνούν δεύτερο κύμα, βλέπετε τη διαρκώς αυξητική τάση των κρουσμάτων», τονίζει ο καθηγητής. «Στη Βρετανία, αντίθετα, έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση και βρίσκονται σε φάση μείωσης. Στην Ελλάδα, μετά την αρχική, αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων όταν άνοιξε ο τουρισμός, τώρα βλέπετε ότι δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις. Οχι, δεν έχουμε δεύτερο κύμα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», λέει και αμέσως προσθέτει: «Ωστόσο, τίποτα δεν είναι διασφαλισμένο αν δεν τηρούνται τα μέτρα. Προσέξτε, δεν θέλουμε ο κόσμος να κλειστεί στο σπίτι του ή να μην πάει διακοπές ή στην εργασία του. Αρκεί να τηρεί τα βασικά μέτρα: Τήρηση αποστάσεων, αποφυγή συγχρωτισμού, καλή υγιεινή χεριών και χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ή τους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Δεν υπάρχουν επικίνδυνες δραστηριότητες, υπάρχουν επικίνδυνες συμπεριφορές».