Η επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, για να επιστρέψει η καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, έστω και με γραπτή ανακοίνωση, στοχεύει φυσικά στο να… μαζευτούμε.
Το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από την πλειοψηφία των πολιτών. Και προκειμένου να μην διολισθήσουμε περαιτέρω, θα υπάρχει εφεξής ενημέρωση για τις εξελίξεις σε καθημερινό επίπεδο.
Για να μην ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ, μαζί μας.
Η σημερινή ανακοίνωση:
Σήμερα ανακοινώνουμε 97 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου). Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο
και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν
χρειαστεί.
Στο υγειονομικό σκέλος τα πήγαμε καλύτερα από ό, τι περίμεναν όλοι. Με την οικονομία, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, και αυτό είναι κάτι που επίσης αντιλαμβάνονται όλοι.
Τα περιστατικά συνωστισμού στη Μύκονο και σε άλλες περιοχές της χώρας, και οι εικόνες χαλάρωσης της τήρησης των μέτρων που αντικρίζει ο καθένας γύρω του, οδηγούν αναπόφευκτα, αργά αλλά σταθερά, σε τοπικά lockdown.
Το αγαθό της υγείας δεν μπαίνει στη ζυγαριά. Είναι ωστόσο προφανές ότι, από τη στιγμή που θα φτάσουμε στο αρνητικό σενάριο με τοπικές καραντίνες, ο φόβος για οικονομικό κραχ θα πάρει τη σκυτάλη από τον φόβο για τον κορονοϊό.
Τα πολύ πιο δύσκολα είναι μπροστά μας.