Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε σε μια απεγνωσμένη και σπασμωδική προσπάθεια αντιπολίτευσης. Κατά την προσφιλή του συνήθεια κατέφυγε στην πασίγνωστη προπαγάνδα των αριθμών, αλλά και στα «πλήρως κοστολογημένα προγράμματα», αλά… Θεσσαλονίκη!
Άρχισαν, λοιπόν, να αραδιάζουν αριθμούς σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν οι άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης με παραπλανητικό τρόπο, ώστε να κατατάξουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση των παρεμβάσεων.
Και τώρα, με το «Πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι» που ανακοίνωσε, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε όλα μαζί όσα έχουν αποφασιστεί στον υπόλοιπο κόσμο, ως πρόταση για την Ελλάδα!
Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του βρήκαν τα πακέτα στήριξης που υιοθέτησε η κάθε χώρα, και - εν γνώσει τους πως άλλες χώρες κάνουν τα μεν και άλλες τα δε, αλλά καμία όλα μαζί – τα… ένωσαν σε ένα και μοναδικό «ελληνικό» πακέτο!
Προφανώς εκόμισε γλαύκα εις Αθήνας, αφού αυτά και γνωστά είναι και τα έχει υπόψη της η κυβέρνηση και σκοπεύει να προσαρμόσει τα περισσότερα στην ελληνική πραγματικότητα και στις ελληνικές δυνατότητες.
Έτσι, σε πρώτο επίπεδο διεξήχθη μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία παραπληροφόρησης, με την οποία σκόπιμα επιδιώχθηκε η απαξίωση των κυβερνητικών παρεμβάσεων δια των συγκρίσεων. Φυσικά, συνέκριναν μήλα με πορτοκάλια, δηλαδή δύο διαφορετικά είδη μέτρων: Τα άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πιεστικά προβλήματα της υγείας και της καθημερινότητας και τα μεσομακροπρόθεσμα, που όλες οι χώρες – και η Ελλάδα – θα λάβουν.
Αν κάνουμε μια σύγκριση μεταξύ των άμεσων μέτρων που ελήφθησαν ανά την υφήλιο, θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που έλαβε τις σημαντικότερες αποφάσεις για την προστασία της υγείας και την αντιμετώπιση των άμεσων πιεστικών προβλημάτων της καθημερινότητας.
Οι περισσότερες χώρες ασχολήθηκαν πρώτα με την διάσωση της οικονομίας τους. Με αποτέλεσμα τελικά να χάνουν και τους ανθρώπους και τις οικονομίες.
Διαπιστώνουμε επίσης ότι οι χώρες με τις ισχυρές οικονομίες έσπευσαν να ανακοινώσουν εγγυήσεις δανείων μέσω των κεντρικών τους τραπεζών και των πανίσχυρων αναπτυξιακών και άλλων τραπεζών τους, ενώ οι «νέες χώρες» της ΕΕ, οι προερχόμενες από το πρώην ανατολικό μπλοκ προχώρησαν σε υποσχέσεις στηριζόμενες περισσότερο σε μελλοντική ευρωπαϊκή στήριξη.
Αλλά τόσο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, στις 2 Απριλίου, όσο και τα άλλα στελέχη (Χαρίτσης, Παππάς και λοιποί) κατήγγειλαν ότι η Ελλάδα προβαίνει σε παρεμβάσεις της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία βρίσκεται στο 51%, η Γαλλία στο 22,9%, η Ιταλία στο 21,2%, η Ισπανία στο 20% και ούτω καθεξής.
(Εκεί κάπου, βέβαια, μπερδεύτηκαν, γιατί ο Τσίπρας ήθελε τις παρεμβάσεις στη Γαλλία στο 12%).
Μετά, βέβαια, άρχισαν να ψελλίζουν κάτι περί εγγυήσεων και τώρα φωνάζουν γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμη δώσει εγγυήσεις. Προφανώς και θα το κάνει. Και ήδη έχει ανακοινωθεί.
Η αλήθεια είναι πως σε όλον τον κόσμο, τα τεράστια αυτά ποσά αφορούν σε κρατικές εγγυήσεις για δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Και πως τα απευθείας πακέτα βοήθειας που πολύ πιο ισχυρές οικονομικά χώρες προσφέρουν στους πολίτες τους είναι πολύ κατώτερα των περιστάσεων. Και εξαιρετικά τσιγγούνικα! Και πάντως δεν τα κάνουν όλα μαζί από την πρώτη στιγμή.
Αντίθετα, ανακοινώνουν το ένα πακέτο μετά το άλλο μελετώντας την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας τους.
Μια περιήγηση – έρευνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, αποδεικνύει ότι ο κ. Τσίπρας ζητά για την Ελλάδα όλα όσα όλοι οι άλλοι εφαρμόζουν επιλεκτικά:
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η κυβέρνηση (μειοψηφίας) Σάντσεθ – Ιγκλέσιας αποφάσισε για ένα πακέτο στήριξης οικονομίας και νοικοκυριών της τάξης των 200 δις ευρώ (20% του ΑΕΠ). Από αυτά, τα 117 εκ. αφορούν στο Κράτος και τα υπόλοιπα θα βαρύνουν τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και από τα 117 του Κράτους τα 100 αφορούν σε κρατικές εγγυήσεις πιστώσεων για ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Τι απομένει για στήριξη νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών; Μα τα 17 εκ. Σημειώστε ότι ο πληθυσμός της Ισπανίας είναι 50 εκατομμύρια. Σημειώστε επίσης 600 εκ. θα πάνε στις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες – κάτι που η Ελλάδα έκανε ήδη με την αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε, μεταξύ, άλλων, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου υγείας κατά 200 εκ.
Από εκεί και πέρα, δόθηκαν μια σειρά προσωρινές αναστολές για την αποπληρωμή δανείων (στεγαστικά κλπ), δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου στις ευάλωτες ομάδες για όσο διαρκεί η κρίση (στην Ελλάδα υπάρχει μόνιμη προστασία των ευάλωτων με τα κοινωνικά τιμολόγια) ενώ και εκεί οι επιχειρήσεις έκλεισαν πλην αυτών που αφορούν στους ζωτικούς τομείς της οικονομίας (υγεία, διατροφή, ενέργεια).
Είλωτες του σοσιαλισμού, στο κυνήγι κατοικίας
Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή θα καταβληθούν κανονικά οι μισθοί, αλλά, αλλά…
Αλλά οι εργαζόμενοι αυτοί θα αναπληρώσουν τις χαμένες εργατοώρες ως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Το ανακοίνωσε επίσημα η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο είναι «ευέλικτο»!
Δηλαδή, στη σοσιαλιστική Ισπανία το Κράτος δεν έδωσε οκτακοσάρια, αλλά μετακύλησε το πρόβλημα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οι οποίοι προφανώς όταν θα τελειώσει η κρίση θα κληθούν να δουλεύουν ως είλωτες για να αναπληρώσουν τις ώρες που δεν εργάστηκαν αν και πληρώθηκαν!
Στην Ισπανία, το επίδομα για τους προσωρινώς εργαζόμενους που απολύθηκαν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν επιδόματα ανεργίας θα δοθεί επίδομα 440 ευρώ.
Επίσης, ανεστάλησαν οι εξώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών (και για ένα διάστημα έξι μηνών μετά την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης), ενώ για να μπορούν να πληρώνουν τα ενοίκιά τους θα τους δοθούν μικροπιστώσεις. Δηλαδή, για να πληρώνουν τα ενοίκιά τους οι Ισπανοί θα αναγκαστούν να λάβουν ένα είδος στεγαστικού δανείου! Και αν τελικά ούτε με αυτόν τον τρόπο λυθεί το πρόβλημα, το κράτος θα αναλάβει σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις – άγνωστο ποιες και με ποια κριτήρια – να καταβάλει μέρος του χρέους που θα έχει συσσωρευτεί ως 900 ευρώ για τα ενοίκια και 200 ευρώ για συντήρηση. Αλλά, αλλά…
Αλλά όλα αυτά τα περί απαγόρευσης έξωσης και μικροπιστώσεων ισχύουν για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει «εναλλακτική λύση στέγασης», όπως ανακοίνωσε ο δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Ατζέντας 2030 (πιάσε τ’ αυγό και κούρευτο), Πάμπλο Ιγκλέσιας. Δηλαδή, όποιος θέλει να ωφεληθεί, θα πρέπει να αποδείξει πως δεν μπορεί να φιλοξενηθεί κάπου αλλού!
Όλα τα υπόλοιπα αφήνονται στην διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες (δεν υπάρχει δηλαδή στην Ισπανία μείωση 40% για τους αποδεδειγμένα πληττόμενους από την κρίση), ενώ έκπτωση υποχρεούνται να δώσουν μόνο όσοι ιδιοκτήτες διαθέτουν πάνω από δέκα ακίνητα προς ενοικίαση. Και αυτοί πάλι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν: Είτε θα μειώσουν το ενοίκιο κατά 50%, είτε θα αναδιαρθρώσουν το χρέος, διαμοιράζοντάς το σε χρονικό διάστημα τριών χρόνων.
Προβλέπεται μάλιστα ότι ο ενοικιαστής μπορεί να ζητήσει μια «προσωρινή και έκτακτη αναβολή» και οι δυο τους, ενοικιαστής και ιδιοκτήτης, έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να καταλήξουν σε μια συναινετική λύση.
Αυτά τα περίπλοκα σκέφθηκε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, προκειμένου να επιβαρύνει όσο το δυνατόν λιγότερο το κράτος. Όπως είπε, «δεν είναι το ίδιο ένα ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων που συμπληρώνει το εισόδημά του από την είσπραξη ενός μικρού ενοικίου με κάποιον που διαθέτει 10 και 20 ακίνητα και μάλιστα μισθωμένα σε μεγάλους οργανισμούς».
Προφανώς δεν είναι το ίδιο, αλλά ο Ιγκλέσιας, όπως κατηγορήθηκε από τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο, βρήκε την ευκαιρία να επιβάλει το δικό του πολιτικοοικονομικό μοντέλο – αλλά με τα λεφτά των άλλων.
Σημειώστε επίσης ότι στην Ελλάδα τα χρήματα τα λαμβάνουν όλοι όσοι επλήγησαν και δεν τους ζήτησε κανείς το Ε9. Γιατί μέχρι που να διαπραγματευτούν όλοι με τους ενοικιαστές τους και να αντιμετωπίσουν διάφορες στάσεις πληρωμών, οι ανάγκες όλων τρέχουν.
Έκρηξη ανεργίας
Στο μεταξύ, στην Ισπανία δεν υπήρξε αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών, ούτε κάποια έκπτωση. Η τρίτη αντιπρόεδρος και υπουργός των Οικονομικών Νάντια Καλβίνο υπήρξε σαφής, την 1η Απριλίου: «Το Κράτος δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σύνολο της Οικονομίας, οι δημόσιες δαπάνες δεν εξαφανίζονται, πρέπει να καταβληθούν οι μισθοί των υγειονομικών και των αστυνομικών». Παραδέχθηκε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή το υπουργείο της «σκουπίζει» αποθεματικά όπου τα βρίσκει – και των αυτονομιών χάρη στο διάταγμα έκτακτης ανάγκης – μεταξύ των οποίων και 2,4 εκ ευρώ από το ειδικό Ταμείο για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την επαγγελματική κατάρτιση. Τα χρήματα, όπως ανακοινώθηκε, θα χρησιμοποιηθούν για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας.
Ως γνωστόν, στις 2 Απριλίου η Ισπανία ανακοίνωσε ότι από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα αποκλεισμού, στις 14 Μαρτίου, στη χώρα χάθηκαν σχεδόν 900.000 θέσεις εργασίας, με τις περισσότερες από αυτές εποχικές. Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων στη χώρα αυξήθηκε σε 3,5 εκατομμύρια τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, ενώ τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν όλες τις νέες θέσεις εργασίας που χάθηκαν, καθώς δεν καταγράφονται επίσημα ως άνεργοι όλοι όσοι βρέθηκαν εκτός αγοράς λόγω του κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή στην Ισπανία επίδομα ανεργίας καταβάλλεται σε 2,3 εκ. ανέργους και αυτό κοστίζει 1,22 δις ευρώ.
Τέλος, στους απολυθέντες θα καταβληθεί το 70% του βασικού μισθού και στους προσωρινά απασχολούμενους το 80%, δηλαδή 438 ευρώ. Στους ελεύθερους επαγγελματίες θα καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά οι ίδιοι διαμαρτύρονται διότι όπως υπενθυμίζουν τα έξοδα για ενοίκια κλπ τρέχουν. Γενικά, η καταβολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων αναβάλλεται ως τις 30 Ιουνίου.
Στα στοιχεία κοινωνικής ασφάλισης ή ανεργίας δεν περιλαμβάνονται επίσης οι προσωρινές απολύσεις, οι λεγόμενες "ERTE", όπου οι εταιρίες με οικονομικές δυσκολίες μπορούν να αναστείλουν προσωρινά τη σύμβαση ενός εργαζομένου.
Προσθέστε σε όλα αυτά ότι η Ισπανία δεν έχει ακόμη και λόγω ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2020!
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στις 18 Μαρτίου η Πορτογαλία ανακοίνωσε πακέτο μέτρων 9,2 δις (4,3% του ΑΕΠ). Αλλά από αυτά, τα 5,2 δις θα κατευθυνθούν σε ενίσχυση των δημοσιονομικών (λόγω αναβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων), τα 3 δις σε κρατικές εγγυήσεις για πιστώσεις στους τομείς τουρισμού, εστίασης, υφαντουργίας και σε δάνεια για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και 1 δις στο κοινωνικό Ταμείο.
Έχει υπολογιστεί ότι 3.600 επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή του Κράτους, θα λάβουν κρατική βοήθεια για την καταβολή τμήματος του μισθού σε 76.000 εργαζόμενους.
Ο υπουργός των Οικονομικών ανακοίνωσε ότι βρίσκεται υπό εξέταση το ενδεχόμενο μορατόριουμ για την αποπληρωμή δανείων, καθώς διεξάγονται συζητήσεις με τις τράπεζες.
Υπολογίζεται επίσης ότι θα χρειαστούν 2 δις το μήνα για στήριξη άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς και για τους εργαζόμενους.
Ήδη, στις 5 Απριλίου ανακοινώθηκαν τα στοιχεία βάσει των οποίων περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στη χώρα κινδυνεύουν να μείνουν τουλάχιστον προσωρινά άνεργοι λόγω της επιδημίας.
Λόγω των μέτρων περιορισμού, στις επιχειρήσεις επιτρέπεται να αναστέλλουν προσωρινά τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων τους ή να μειώνουν το ωράριό τους, όχι όμως να τους απολύουν. Ήδη 31.914 επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, με συνολικό αριθμό εργαζομένων 552.000 έχουν ήδη ζητήσει να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι περίπου 321.000 άνθρωποι βρέθηκαν στην ανεργία τον Μάρτιο σε σύγκριση με 293.000 τον Φεβρουάριο.
ΓΑΛΛΙΑ
Στις 17 Μαρτίου, ο υπουργός των Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση της οικονομίας, ύψους 345 δις ευρώ. Πρόκειται για εγγυήσεις προκειμένου να λάβουν δάνεια μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις. Τα 300 δις (15% του ΑΕΠ) θα κατευθυνθούν σε κρατικές εγγυήσεις για δάνεια στις μεγάλες βιομηχανίες (αυτοκινητοβιομηχανίες κλπ) και τα 45 δις για βοήθεια στις μικρές επιχειρήσεις. Από αυτό το ποσό 2 δις θα διατεθούν για την στήριξη μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.
Υποσχέσεις υπάρχουν και για τους εργαζομένους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή. Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν προσωρινά εκτός εργασίας λόγω αναστολής των συμβάσεών τους μπορούν να ζητήσουν «μερική ενίσχυση ανεργίας» ίση προς το 84% του μισθού τους, ενώ οι εργοδότες υποχρεώνονται να κρατήσουν τις θέσεις τους, ώστε να επιστρέψουν μετά την κρίση.
Στις 5 Απριλίου ανακοινώθηκε ότι μέσα σε οκτώ ημέρες, 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια εγγυημένα από το κράτος ζητήθηκαν από περισσότερες από 100.000 εταιρείες.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι 5 εκ. εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο μέτρο εφαρμογής της λεγόμενης «μερικής ανεργίας» και ότι σε τρεις ημέρες, 450.000 μικρές επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για το ταμείο αλληλεγγύης.
Όσον αφορά στο Ταμείο Αλληλεγγύης, προσφέρει μέγιστη αποζημίωση 1.500 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις που υπέστησαν τουλάχιστον 50% πτώση του κύκλου εργασιών τους σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019, ενώ επιπλέον ενισχύσεις ύψους 2.000 ευρώ χορηγούνται κατά περίπτωση σε όσες απειλούνται με πτώχευση.
Είναι δηλαδή ξεκάθαρο ότι η Γαλλία δίνει έμφαση στους κολοσσούς της (τους οποίους διαθέτει).
ΙΤΑΛΙΑ
Στις 16 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κόντε ανακοίνωσε το Σχέδιο «Cura Italia», ένα σχέδιο σωτηρίας που περιλαμβάνει 25 δις «φρέσκο χρήμα» για εργαζομένους και επιχειρήσεις και 350 δις για εγγυήσεις δανείων. Ανακοίνωσε πως από το «φρέσκο χρήμα» τα 3,5 δις θα πάνε στο σύστημα υγείας και στην πολιτική προστασία: 150 εκατομμύρια για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, 340 εκ. για την δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ, 50 εκ. για τις επιχειρήσεις που παράγουν μάσκες και άλλα μέσα προστασίας κλπ.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει ποσό 10 δις ευρώ και θα αφορά τη στήριξη της εργασίας και των ταμείων ανεργίας.
Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εποχικοί και οι συμβασιούχοι (περίπου 5 εκ. άτομα) θα λάβουν 600 ευρώ για τον Μάρτιο, ενώ περί τα 300 εκ. θα διατεθούν για όσους αρχικά αποκλείσθηκαν από την ενίσχυση των 600 ευρώ, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που επίσης θα λάβουν την ενίσχυση των 600 ευρώ. Αλλά αυτοί οι τελευταίοι με εισοδηματικά κριτήρια: Η ενίσχυση θα αφορά εκείνους που το 2018 είχαν εισοδήματα ως 35.000 ευρώ ή από 35.000 ως 50.000 ευρώ αλλά μπορούν να αποδείξουν ότι οι ζημιές τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού έφθασαν το 33%.
Μέσα στα μέτρα είναι και ένα πριμ 100 ευρώ για όσους συνεχίζουν να πηγαίνουν στην εργασία τους και το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 40.000 ευρώ.
Η γονική άδεια μπορεί να επεκταθεί στις 15 (από 3) ημέρες τον μήνα με αντίστοιχη μείωση αποδοχών κατά 50%, ενώ οι γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ μπορούν να λάβουν 12 ημέρες άδεια τον μήνα.
Προβλέπεται επίσης voucher 600 ευρώ για φύλαξη τέκνων κάτω των 12 ετών, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Άδεια λαμβάνουν και όσοι βρίσκονται σε καραντίνα ως «επαφές».
Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και με τζίρο ως 2 εκ. ευρώ προσφέρεται η δυνατότητα αναβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και καταβολή τους σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η αναστολή ισχύει ως τις 31 Μαΐου.
Σε δάνεια το 20% του ΑΕΠ
Επομένως, το μεγαλύτερο τμήμα του ποσού που θα διατεθεί, δηλαδή τα 350 δις (20% του ΑΕΠ), θα κατευθυνθεί σε εγγυήσεις για δάνεια σε επιχειρήσεις και αναστολή πληρωμών δανείων και υποθηκών. Προς το παρόν, αν και οι αρμόδιοι έχουν ερωτηθεί, δεν έχουν δοθεί απαντήσεις σχετικά με την προέλευση των χρημάτων των εγγυήσεων.
Ειδικά ποσά θα δοθούν σε επιχειρήσεις κολοσσούς όπως η Αλιτάλια (500 εκ.), οι διατροφικές (50 εκ.)
Όσον αφορά στην μερική αναστολή καταβολής φόρων και ενισχύσεων προς εργαζόμενους, επίσης δεν δόθηκε σαφής απάντηση, με τους αρμόδιους να δηλώνουν ότι υπολογίζουν σε «ευρωπαϊκά κονδύλια», προκειμένου να στηριχθεί το πακέτο των μέτρων.
Οι απολύσεις απαγορεύθηκαν και στην Ιταλία για δύο μήνες, ενώ ακυρώθηκαν και αυτές που είχαν αναγγελθεί μετά τις 23 Φεβρουαρίου.
Στις 28 Μαρτίου, η κυβέρνηση επανήλθε, καθώς η εκτεταμένη μαύρη εργασία στη χώρα, κυρίως στις νότιες περιοχές, είχε αφήσει ακάλυπτο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Έτσι, ανακοινώθηκαν κουπόνια 300 ευρώ τον μήνα για σίτιση και φάρμακα για τους πιο ευάλωτους, μέσω των 8.000 δήμων της χώρας.
Όπως ανακοινώθηκε, η τοπική αυτοδιοίκηση θα λάβει 4,7 δις ευρώ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις, αφού πρόκειται για τους πόρους που ούτως ή άλλως δίδονται στους δήμους, απλά αυτή τη φορά θα προκαταβληθούν.
Την ίδια ώρα, η υπουργός υγείας Τερέζα Μπελλανόβα, προερχόμενη από το κόμμα «Ζωντανή Ιταλία» του πρώην πρωθυπουργού Ρέντσι, ζήτησε όσοι λάβουν επιδόματα να εργαστούν στην συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, καθώς ο αγροτικός τομέας έχει ανάγκη άμεσης στήριξης.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στις 25 Μαρτίου, η Ομοσπονδιακή Βουλή αποφάσισε την εγγραφή δανείων ύψους 156 δις ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Ήδη είχαν εγκριθεί κεφάλαια ύψους 600 δις ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν μέσω της κρατικής τράπεζας επενδύσεων KfW κυρίως ως εγγυήσεις για δανεισμό των γερμανικών βιομηχανιών και επιχειρήσεων (500 δις).
Δηλαδή, από τα 600 δις, τα 500 δις είναι εγγυήσεις σε δάνεια που θα δοθούν από την KfW.
Από τα κονδύλια αυτά θα καλυφθεί απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 135 δις ευρώ και θα διοχετευθούν 3 δις στην υγεία. Επιχειρήσεις που απασχολούν ως πέντε άτομα θα λάβουν ενίσχυση ύψους 9.000 ευρώ σε τρεις μηνιαίες δόσεις και το ποσό θα ανέλθει σε 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 5 ως 10 άτομα.
Οι γονείς παιδιών κάτω των 12 ετών θα αποζημιωθούν στο 67% του μισθού τους, ενώ αποζημίωση θα λάβουν και οι γονείς οι οποίοι δεν εργάζονται επειδή για τα παιδιά τους δεν υπάρχει θέση σε παιδικό σταθμό.
Την 1η Απριλίου αποφασίστηκε να δοθούν 2 δις ευρώ για την διάσωση νεοφυών επιχειρήσεων (Start-ups), ενώ τα μέτρα περιλαμβάνουν 1,1 δις σε πιστώσεις μέσω της KfW για επιχειρήσεις, φορολογικά μέτρα και αναβολή αποπληρωμής δανείων για εταιρίες, οικονομική βοήθεια στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το κρατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, 145 εκ στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας για την ανάπτυξη του εμβολίου, 50 εκ. για τον επαναπατρισμό Γερμανών τουριστών.
Ειδικά μέτρα θα λάβει το ομοσπονδιακό κράτος της Βαυαρίας, που θα διαθέσει από τον δικό του κορβανά 10 δις: Επιχειρήσεις που απασχολούν ως 250 εργαζόμενους μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για δάνεια από 5.000 ως 30.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξουν εγγυήσεις του 80% των δανείων σε εταιρίες που απειλούνται με λουκέτο.
Σημειώστε ότι η Βαυαρία αποτελεί την έδρα ηλεκτρονικών κολοσσών, αλλά και της BMW, της Siemens και της Adidas.
ΑΥΣΤΡΙΑ
Με την έναρξη της κρίσης η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει άμεσα το ποσό των 4 δις ευρώ για δάνεια και εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις. Το ποσό για την αντιμετώπιση της κρίσης, λίγες μέρες αργότερα έφθασε τα 38 δις, καθώς οι συνέπειες της κρίσης κορωνοϊού στις επιχειρήσεις υπήρξε ραγδαία με τα περιοριστικά μέτρα να παγώνουν την αυστριακή οικονομία.
Μέσα σε δύο μόνο μέρες από το κλείσιμο των καταστημάτων ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 74.000. Η χώρα αντιμετωπίζει την χειμερία νάρκη της οικονομίας της προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις με κρατικά χρήματα.
Από τα 38 δις, 9 δις θα κατευθυνθούν σε εγγυήσεις δανείων, 10 δις για να καλυφθούν οι απώλειες από αναβολές καταβολής φόρων και 15 δις για επείγουσες περιπτώσεις, δηλαδή σε επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν εξαιρετικά από τα μέτρα.
Όσον αφορά στα εργασιακά, αποφασίστηκε η μείωση ωρών εργασίας με καταβολή του 80% ως 90% του μισθού, ενώ οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να λάβουν τις ημέρες άδειας που δεν είχαν χρησιμοποιήσει σε παρελθόντα έτη. Το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει κόστος 400 εκ ευρώ και μπορεί να επεκταθεί ως έξι μήνες.
Οι μισθοί θα καταβληθούν από τις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, με αντάλλαγμα δάνεια με εγγύηση του κράτους ώστε να κρατηθούν και οι ίδιες ζωντανές.
ΕΛΒΕΤΙΑ
Αρχικά, η Βέρνη έριξε στη μάχη κατά της κρίσης του κορωνοϊού ένα πακέτο μέτρων ύψους 10 δις φράγκων και αμέσως μετά ένα δεύτερο ύψους 32 δις φράγκων (32,5 δις ευρώ). Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων, στην προστασία της εργασίας και των μισθών και στην ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων.
Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας θα λάβουν δάνεια με κρατική εγγύηση ως 20 εκ. φράγκα. Υιοθετήθηκαν επίσης μέτρα για μείωση του ωραρίου και αναπλήρωση των εισοδημάτων, ενώ στις επιχειρήσεις δίνεται αναβολή καταβολής ΦΠΑ.
ΣΟΥΗΔΙΑ
Η σουηδική Κεντρική Τράπεζα, η Riksbank, αποφάσισε στις 13 Μαρτίου να διοχετευθούν δάνεια στις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών ύψους 500 δις σουηδικών κορωνών (1 ευρώ ίσον 10,98 κορώνες). Στις 16 Μαρτίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης ύψους 300 δις κορωνών, προκειμένου να στηριχθούν μια σειρά νέα μέτρα:
Μείωση εργάσιμων ωρών με καταβολή του 90% των μισθών, χρηματοδότηση ασφαλιστικών εισφορών, μετά από προηγούμενη συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών. Το κράτος αναλαμβάνει το κόστος των αναρρωτικών αδειών, που συνήθως μοιράζεται μεταξύ κράτους και εργαζομένου.
Προβλέπεται επίσης αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων από 1ης Ιανουαρίου – επομένως κάποιοι θα λάβουν επιστροφή φόρου- ενώ με διάφορα ποσά θα ενισχυθούν οι κρατικές δομές υγείας και άλλα ποσά θα διατεθούν για την αγορά μέσων προστασίας, για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τα ταμεία ανεργίας.
Η έμφαση και εδώ δίνεται στα δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγυήσεις. Το κράτος θα εγγυηθεί το 70% των δανείων που θα λάβουν οι επιχειρήσεις και ειδική ενίσχυση θα λάβουν οι αεροπορικές εταιρίες.
Στις 19 Μαρτίου υπήρξε και νέο πακέτο μέτρων με περισσότερα χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους κρατικούς φορείς υγείας με επιπλέον 70 περίπου εκ. κορώνες, καθώς και για αγορά μέσων προστασίας.
ΔΑΝΙΑ
Στις 18 Μαρτίου επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων για να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις. Κατά τους επόμενους τρεις μήνες το Κράτος θα καλύψει το 75% των ημερομισθίων έως του ποσού των 3.300 ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα καλύψουν το υπόλοιπο 25%, ενώ οι εργαζόμενοι θα προσφέρουν πέντε μεροκάματα δωρεάν εργασίας.
Το κράτος επέλεξε αυτήν την οδό για να αποφύγει απώλειες από φορολογικά έσοδα και καταβολές σε επιδόματα ανεργίας. Παράλληλα επενδύει στο μέλλον ενισχύοντας την διατήρηση των επιχειρήσεων. Οι υπολογισμοί έδειξαν πως η χώρα θα ξοδέψει λιγότερα από αυτά που θα εισπράξει μέσω της υψηλής της φορολογίας.
Ωστόσο δεν καλύπτονται οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εποχικοί εργαζόμενοι, που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε την παροχή εγγυήσεων για δάνεια ύψους 100 δις νορβηγικών κορωνών (10 δις δολ.), αναβολή καταβολής φόρων για τους αυτοαπασχολούμενους, καταβολή του 80% των μισθών, ενισχύσεις για φύλαξη τέκνων, αύξηση ημερών αδείας, απαλλαγή από τα δίδακτρα στους παιδικούς σταθμούς, επιδόματα ανεργίας, φορολογικές διευκολύνσεις, αναστολή διαφόρων τελών, ενίσχυση πολιτιστικών και αθλητικών οργανισμών, καθώς και της νορβηγικής αεροπορικής εταιρίας.
Σημειώστε ότι τα επιπλέον, πλην της ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ελήφθησαν σε δεύτερο χρόνο, όταν η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι ενδιαφέρεται για τους εργοδότες και όχι για τους εργαζόμενους.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οι εργοδότες με απώλεια εισοδημάτων της τάξης του 20% μπορούν να καταφύγουν στο ειδικό Ταμείο Εργοδοτών για 3 μήνες, με παράταση άλλων τριών μηνών, με αντάλλαγμα να συνεχίσουν τα καταβάλλουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, χωρίς να προχωρήσουν σε απολύσεις.
Έχουν επίσης ληφθεί φορολογικά μέτρα αναβολής υποχρεώσεων, αλλά και ρυθμίσεις για ελαφρύνσεις. Προβλέπονται εγγυήσεις για δάνεια επιχειρηματικά και αγροτικά.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Η κατάσταση στη Βρετανία και το πώς (δια της δήθεν ανοσίας της αγέλης) οδηγηθήκαμε εκεί είναι γνωστά. Σε μια άνευ προηγουμένου χειρονομία, που όπως αναφέρθηκε σκοπό είχαν να κατευνάσουν τα πνεύματα στη χώρα, ο υπουργός Θησαυροφυλακίου ανακοίνωσε στις 26 Μαρτίου ότι η κυβέρνηση θα καλύψει το 80% των μισθών των εργαζομένων (με βάση τον μέσο όρο των εσόδων τους τα τελευταία τρία χρόνια και έως του ποσού των 2.500 λιρών), υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσονται και οι αυτοαπασχολούμενοι (με κάλυψη του 95%) και για όσους δηλώνουν τζίρο έως 50.000 λίρες για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Δίχτυ ασφαλείας αποφασίστηκε και για τους ανέργους, καθώς και για τους φτωχούς με την αύξηση, κατά 1.000 λίρες τον χρόνο, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και με σκοπό να βοηθηθούν 4 εκ. ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόκειται για ένα πακέτο ύψους 7 δις λιρών. Ένα πακέτο 1 δις λιρών θα δοθεί ως επιπλέον στήριξη στους ενοικιαστές.
Φυσικά, και στη Βρετανία, το μεγάλο ποσό ύψους 350 δις λιρών θα διοχετευθεί υπό την μορφή εγγυήσεων δανείων προς τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις. Θα υπάρξει επίσης και αναβολή καταβολής ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, πρωτοβουλία το κόστος της οποίας στα δημοσιονομικά υπολογίζεται στα 30 δις λίρες.
Συνολικά 400 δις λίρες (15% του ΑΕΠ) θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα διαγραφεί χρέος 13,4 δις λιρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και θα διατεθούν 300 εκ λίρες για τη στήριξη των φαρμακείων.
Στη Βρετανία τα πακέτα ανακοινώθηκαν το ένα μετά το άλλο, καθώς κάθε φορά διαπιστωνόταν πως τα χρήματα δεν ήταν αρκετά.
Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού οδηγεί τη χώρα σε έκρηξη φτώχειας και ανεργίας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, πάνω από 14 εκ. άνθρωποι πλήττονται από τη φτώχεια, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού.
Μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες σχεδόν ένα εκατομμύριο Βρετανία προσέφυγαν στον μηχανισμό του καθολικού επιδόματος – το αντίστοιχο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πλην όμως, ακόμη και μετά την κατά 1.000 λίρες ετησίως αύξηση αυτού του επιδόματος, το ποσό θα αυξηθεί από 320 σε 400 λίρες το μήνα (αρκετά κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι οι 600 λίρες).
Δραματική είναι η κατάσταση και στον παιδικό πληθυσμό, καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο του 30% των παιδιών (4,2 εκ) ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ το κλείσιμο των σχολείων λόγω του κορωνοϊού έχει στερήσει από αυτά τα παιδιά τα δωρεάν μεσημεριανά γεύματα.
ΗΠΑ
Στο ίδιο μήκος κύματος πανικού και… εξιλέωσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επίσης αποφασίστηκε να πέσει πολύ χρήμα για να μην καταρρεύσει το σύνολο της οικονομίας. Στις 26 Μαρτίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ», ύψους 2 τρις δολαρίων, με ποσά που θα διατεθούν για την οικονομία, αλλά και απευθείας στα νοικοκυριά, από τη μεσαία τάξη ως τους πιο ευάλωτους.
Έτσι, ο κύριος όγκος των κονδυλίων θα κατευθυνθεί σε εγγυήσεις για δάνεια στις βιομηχανίες και στις επιχειρήσεις, πλην όμως και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων θα λάβουν βοήθεια περίπου ίση με τον μισθό τους για τέσσερις μήνες.
Οι επιχειρήσεις καλούνται σε αντάλλαγμα να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ενώ οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια θα δοθεί στα νοσοκομεία και χρήματα προβλέπονται για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων (27 δις δολ).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τεστ σε ανασφάλιστους, σχολικά γεύματα, δέκα ημέρες αναρρωτική άδεια τον μήνα, 12 μήνες μισθούς σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις στις μικρές επιχειρήσεις και στην αεροπορική βιομηχανία, στις μεγάλες τράπεζες και οικονομικούς οργανισμούς.
Το ένα πακέτο ανακοινωνόταν μετά το άλλο: Για τη στήριξη των νοσοκομείων, για δάνεια των μικρών επιχειρήσεων, για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για τα ταχυδρομεία, για την ενίσχυση των Πολιτειών στη μάχη κατά του κορωνοϊού, για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής, για αναβολή αποπληρωμής δανείων και για αναδιάρθρωση δανείων από τις τράπεζες, επιδόματα της τάξης των 600 δολαρίων την εβδομάδα για τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή.
Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 10 εκ. άτομα.
ΚΑΝΑΔΑΣ
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τρυντώ ανακοίνωσε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 82 δις καναδικών δολαρίων (56,4 δις δολ. ή 51,4 δις ευρώ, το 3% του ΑΕΠ). Ο κύριος όγκος των χρημάτων αυτών θα κατευθυνθεί κυρίως σε εγγυήσεις δανείων για τις επιχειρήσεις.
Όσον αφορά στις παροχές στους εργαζόμενους υπολογίζεται ότι από το συνολικό κονδύλι θα χρησιμοποιηθούν 10 δις καναδικά δολάρια – για εργαζομένους που πρέπει να απομονωθούν, για αυτούς που φροντίζουν μέλος της οικογένειας που προσβλήθηκε από τον ιό και για γονείς που μένουν χωρίς εισοδήματα αν πρέπει να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά επειδή έκλεισαν τα σχολεία. Επίσης, 5 δις για τους ανέργους και 3,8 δις για παροχή μισθών.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να αναβάλουν την καταβολή των φόρων τους για μετά την 31η Αυγούστου, ενώ 10 δις ευρώ σε δάνεια θα δοθούν από την αναπτυξιακή τράπεζα του Καναδά.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η Αυστραλία ανακοίνωσε αρχικά πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 11,4 δις δολαρίων Αυστραλίας και σ’ αυτό περιλαμβάνεται εφάπαξ βοήθημα ύψους 750 εκ (451 εκ αμερικανικά δολάρια) για 6,5 εκατομμύρια πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Το ποσό αντιστοιχούσε στο 1% επί του ΑΕΠ και το μεγαλύτερο μέρος του θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Στις 22 Μαρτίου η κυβέρνηση επανήλθε με νέο πακέτο ύψους 54,2 δις δολαρίων, που θα διατεθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου για τις επιχειρήσεις και την παροχή δανείων σ’ αυτές.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Η Ιαπωνία έδωσε το μεγαλύτερο βάρος στην προστασία των επιχειρήσεων, με δύο πακέτα στήριξης (4,6 δις δολάρια τον Φεβρουάριο και 15 δις δολάρια τον Μάρτιο). Από το δεύτερο πακέτο, 4 δις δεσμεύτηκαν για την κατασκευή μασκών προστασίας και την αποφυγή μετάδοσης του ιού σε οίκους ευγηρίας. Μόλις στις 6 Απριλίου εγκρίθηκε ένα νέο θηριώδες πακέτο, καθώς η κυβέρνηση κατηγορήθηκε πως έκανε πολύ αργά πολύ λίγα.
ΚΙΝΑ
Στις 30 Μαρτίου η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει άμεσα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αν και διαφορετικά μέτρα αποφασίζονται από επαρχίες και πόλεις. Για παράδειγμά, στην πόλη Τζιασίνγκ της επαρχίας Τζετζιάνγκ μοιράστηκαν ηλεκτρονικά κουπόνια αξίας 200 εκ. γουάν (περίπου 28,2 εκ. δολ.) για την ενίσχυση της κατανάλωσης.
Η Κεντρική Τράπεζα παρέσχε αναβολή καταβολής δανείων από τις επιχειρήσεις και επέτρεψε στις τράπεζες να διαθέσουν 550 δις γουάν (70,6 δις ευρώ) για τη στήριξη της οικονομίας. Από την πλευρά της και η κυβέρνηση ανακοίνωσε εγγυήσεις ύψους 100 δις ευρώ.
Ειδικά μέτρα έλαβε το Χονγκ Κονγκ, παρέχοντας δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, επιδόματα, μειώσεις φόρων, βοηθήματα σε συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας.
ΡΩΣΙΑ
Η Μόσχα ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ύψους 2,4% του ΑΕΠ και τη δημιουργία ειδικού ταμείου 4 δις δολαρίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Η χώρα θα διαθέσει 2 δις δολάρια για την υγεία με δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει πακέτο ύψους 15,4 δις λιρών (2,3 δις δολ., 0,35% του ΑΕΠ), που θα διοχετευθεί σε αυξήσεις συντάξεων, ώστε η χαμηλότερη να φθάσει τα 228 δολάρια, ενίσχυση επιχειρήσεων, μείωση ΦΠΑ για την κρατική αεροπορική εταιρία, αναβολή καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για ορισμένους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός. Το πακέτο θεωρείται εξαιρετικά μικρό.
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Η χώρα θα ψηφίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό αυτόν τον μήνα, ενώ στις 30 Μαρτίου αποφασίστηκε έκτακτη βοήθεια ύψους 816 δολαρίων για όλα τα νοικοκυριά με εξαίρεση αυτά που διαθέτουν τα υψηλότερα εισοδήματα (το 30%).
ΙΝΔΙΑ
Στις 26 Μαρτίου το Νέο Δελχί ανακοίνωσε πακέτο μέτρων 22,5 δις δολαρίων, που θα διατεθεί για τους πιο φτωχούς με τρόφιμα, παροχές υγείας, πληρωμές σε αγρότες κλπ.
ΚΡΟΑΤΙΑ
Οι εργοδότες που δεν θα προβούν σε απολύσεις θα ευεργετηθούν με την επιδότηση του 60% των ασφαλιστικών εισφορών τους (κόστος για το κράτος 1 δις ευρώ). Ήδη 66.000 επιχειρήσεις με περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους έχουν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν σε αυτό το μέτρο και οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 10 Απριλίου.
Επίσης δόθηκε μερική ή (σε ορισμένες περιπτώσεις) πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρων (εισοδήματος, εισφορών και επί των κερδών), για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ήδη, σχεδόν 70.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση.
Η κυβέρνηση προχώρησε επίσης και σε αύξηση του κατώτατου μισθού, με τις καθαρές αποδοχές να διαμορφώνονται σε 725 ευρώ. Όσον αφορά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αναζητούνται τα κατάλληλα εργαλεία σε συντονισμό με την Κεντρική Τράπεζα.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Στις 18 Μαρτίου ανακοινώθηκαν μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων με παροχή εγγυήσεων για δάνεια. Επίσης ανακοινώθηκε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα λάβει μηνιαίο μπόνους 500 ευρώ. Κατά τα λοιπά, η Ρουμανία περιμένει τις αποφάσεις της ΕΕ.
ΠΟΛΩΝΙΑ
Η Πολωνία ανακοίνωσε πακέτο μέτρων 47,3 δις ευρώ. Από αυτά ένα μεγάλο μέρος αφορά στην παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω δανείων με κρατικές εγγυήσεις, μέσω της κεντρικής τράπεζας (15,6 δις) και κρατικών εγγυήσεων (16,6 δις) για δάνεια μέσω των τραπεζών. Δηλαδή τα ποσά σε ρευστό είναι γύρω στα 15 δις. Και αυτά όχι ακριβώς σε ρευστό, αφού τελικά το ρευστό αφορά σε 5,3 δις και τα υπόλοιπα επίσης αφορούν σε παροχή ρευστότητας μέσω μικροπιστώσεων προφανώς.
Η κρατική τράπεζα BGK θα αυξήσει τις εγγυήσεις για τις επιχειρήσεις στο 80% των δανείων, ενώ η κυβέρνηση θα καλύψει το 40% των μισθών των εργαζομένων τους, σε επίπεδο μέσου μισθού και υπό προϋποθέσεις. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μερικώς απασχολούμενοι θα λάβουν το 80% του βασικού μισθού, που σήμερα βρίσκεται στα 577 ευρώ.
Για την υγεία η χώρα θα διαθέσει 1,67 δις ευρώ.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Στις 24 Μαρτίου ανακοινώθηκαν μέτρα για γονείς ανηλίκων με εξασφάλιση έως και του 55% του εισοδήματος από το κράτος. Επίσης ανακοινώθηκε βοήθεια προς εργοδότες για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, καθώς και επιδόματα στους αυτοαπασχολούμενους. Ως πηγή χρηματοδότησης αναφέρθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στις 26 Μαρτίου η Σόφια ανακοίνωσε πακέτο 2,3 δις ευρώ. Από αυτά, 250 εκ. για την αύξηση των δαπανών των υπουργείων Υγείας, Άμυνας και Εσωτερικών. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του Ιουνίου αναστέλλεται η καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων των εταιρειών. Για το 12% των επιχειρήσεων που σταμάτησαν να λειτουργούν, το κράτος θα πληρώσει το 60% των μηνιαίων αποδοχών που λαμβάνουν 100.000 εργαζόμενοι.
Τέλος, η Σερβία ανακοίνωσε πακέτο ύψους 5 δις ευρώ, ενώ η Βοσνία – Ερζεγοβίνη (που δέχεται ευρωπαϊκή βοήθεια) 500 εκ. ευρώ.