Μεγάλη μείωση στα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Δυστυχώς άλλοι έξι συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους. 79 οι νεκροί στο σύνολο.
Πιστός στο ραντεβού του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνει τους Έλληνες για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα. Για τα νέα κρούσματα αλλά και εκείνους που δυστυχώς δεν καταφέρνουν να κερδίσουν την μάχη με τη νόσο.
Ο κ.Τσιόδρας ανακοίνωσε μόλις 20 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα με το σύνολο να φτάνει τους 1755. 90 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και σήμερα καταγράφηκαν 6 νεκροί με το σύνολο να φτάνει τους 79.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τα μέτρα
φαίνεται να αποδίδουν. «Μιλάμε», είπε, «για επιπέδωση της καμπύλης και έχουμε την δυνατότητα να μετριάσουμε το κύμα». Είπε ακόμα για συζήτηση και σχεδιασμό κάποιων μέτρων επανάκαμψης αλλά δεν είναι η ώρα ακόμα, είπε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και προχωράμε δυνατά», είπε ακόμα. «Αναζητείται» είπε «ακόμα ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων για να μας πει αν κάποιος πέρασε τη νόσο».
Δεν έκρυψε επίσης την χαρά του λέγοντας: «Είμαστε χαρούμενοι με τα αποτελέσματα που έχουμε».
Είπε ακόμα ότι οι περισσότεροι επιστήμονες περιμένουν ένα δεύτερο κύμα το ερχόμενο φθινόπωρο ή τον χειμώνα. Πρόσθεσε ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα με νέες εστίες στον πληθυσμό και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να επαναπαυτούμε να να εφησυχάσουμε.
Καθώς συμπληρώνεται ένα δεκαπενθήμερο από την επιβολή των σκληρών μέτρων για την απαγόρευση κυκλοφορίας τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα δείχνουν ότι τα σκληρά μέτρα και η συμμόρφωση με αυτά δείχνουν να αποδίδουν.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δεδομένα τελευταίων ερευνών για τους νέους που ενδέχεται να νοσούν σοβαρά.
Οι επιστήμονες ερευνούν αν υπάρχουν γονίδια τα οποία ευθύνονται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. Παραλλαγές σε συγκεκριμένο γονίδιο ενδέχεται να διευκολύνουν την είσοδο του ιού στον οργανισμού, όπως είπε.
Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει μία ουσία, η οποία μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς με κορωνοϊό και να μην πηγαίνουν καλά στη θεραπεία, όπως ανέφερε.
Σε μερικούς, νέους, ευτυχώς λίγους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταιγίδα φλεγμονής, είπε και συμπλήρωσε πως υπάρχουν και νέοι οι οποίοι επειδή φοβούνται λιγότερο εκτίθονται σε υψηλότερο φορτίο ιού στο περιβάλλον.