Ολοκληρώθηκε μέσα σε τεταμένο κλίμα αργά το βράδυ της Πέμπτης η μακράς διάρκειας τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τον κορωνοϊό, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.
«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.
Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.
Τι είπε ο Μητσοτάκης
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη επισημαίνοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στάσης της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, και ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.
Τι ανέφερε το προσχέδιο που ακύρωσαν οι Ιταλοί
Οι 27 χαιρετίζουν τις κινήσεις πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ζητούν από το eurogroup να ολοκληρώσει το έργο του για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων των κρατών μελών. Επιπλέον δεσμεύονται σε συντονισμό σε σχέση με τους συνοριακούς έλεγχους, τις κοινές προμήθειες υγειονομικού υλικού και τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του ιού.
«Σημειώνουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρωομάδα για την υποστήριξη λόγω της πανδημικής κρίσης. Καλούμε την Ευρωομάδα να φέρει αποτελέσματα χωρίς καθυστέρηση και να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές τις προσεχείς εβδομάδες. Η απάντησή μας θα πρέπει να λάβει υπόψη την άνευ προηγουμένου φύση του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες μας και θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με τρόπο συνεκτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση
Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης του COVID-19 και θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με πνεύμα αλληλεγγύης.
Υποστηρίζουμε τις αποφασιστικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διασφάλιση των όρων χρηματοδότησης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ
Σημειώνουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρωομάδα για την υποστήριξη λόγω της πανδημικής κρίσης. Καλούμε την Ευρωομάδα να φέρει αποτελέσματα χωρίς καθυστέρηση και να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές τις προσεχείς εβδομάδες. Η απάντησή μας θα πρέπει να λάβει υπόψη την άνευ προηγουμένου φύση του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες μας και θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με τρόπο συνεκτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση.
Τα κράτη μέλη μας έχουν αναλάβει εκτεταμένες ενέργειες για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να ανακουφίσουν τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα απασχόλησης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τη δράση τους στο βαθμό που είναι απαραίτητο.
Τα κράτη μέλη χρειάζονται ευελιξία για να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο. Το προσωρινό πλαίσιο της Κομισιόν για μέτρα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας στη σημερινή επιδημία COVID-19 αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Το ίδιο ισχύει και για την άνευ προηγουμένου χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η πρόταση της Κομισιόν για μια πρωτοβουλία επένδυσης για την αντίδραση Coronavirus θα παράσχει 37 δισ. Ευρώ επενδύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, το Ταμείο αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως τα κρούσματα COVID-19. Προσβλέπουμε στην ταχεία έγκριση αυτών των προτάσεων. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της Κομισιόν να αυξήσει περαιτέρω την ευελιξία και τη μόχλευση στη χρήση των μέσων της ΕΕ.
«Θα το ξεπεράσουμε» όλοι μαζί, λένε οι ηγέτες της G20 – «Ένεση» ρευστότητας 5 τρισ. δολαρίων
Οι ηγέτες της G20 διαβεβαίωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμοι να ενισχύουν τα παγκόσμια οικονομικά δίκτυα ασφαλείας, απευθύνοντας έκκληση για μεγαλύτερο συντονισμό στον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεσμεύτηκαν ότι «θα το ξεπεράσουμε» αυτό όλοι μαζί, αναφερόμενοι στις επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.«Ανησυχούμε βαθύτατα για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν όλες οι χώρες, ιδίως οι αναπτυσσόμενες και οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, κυρίως η Αφρική και τα μικρά νησιωτικά κράτη», επισήμαναν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, όπου προσθέτουν ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι αντιμετωπίζουν «ιδιαίτερο κίνδυνο».
Οι επικεφαλής των κρατών μελών της G20 υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, θεωρώντας «απόλυτη προτεραιότητά» τους την αντιμετώπιση των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης σήμερα υπό την προεδρία του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, οι ηγέτες της G20 τόνισαν την αφοσίωσή τους στο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, να προφυλάξουν την οικονομική σταθερότητα και να επαναφέρουν την ανάπτυξη.
Σημείωσαν ότι δεσμεύονται για την επίλυση όποιων αναταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών και τις κεντρικές τράπεζες να συντονιστούν μεταξύ τους και με διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να εκπονήσουν ένα σχέδιο δράσης ως απάντηση στην πανδημία.
«Περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια»
Τα κράτη μέλη της G20 γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να χορηγήσουν ένεση «άνω των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων» στην παγκόσμια οικονομία για να «αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες της πανδημίας» του νέου κορωνοϊού.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ενώ οι μεγάλες δυνάμεις παγκοσμίως ενεργοποιούνται για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις δικές τους οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία ή η Σαουδική Αραβία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε, νωρίτερα σήμερα, τις χώρες της G20 να μειώσουν τους δασμούς τους, προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία μπροστά στην πανδημία.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι «κάλεσε τα κράτη μέλη της G20 να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς, να άρουν τα (τελωνειακά) εμπόδια και να βελτιώσουν τις εμπορικές ροές».
Εξάλλου, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών προέτρεψε σήμερα, σε μια ανοικτή επιστολή, την ομάδα της G20 να ενεργήσει σύντομα για να αποτρέψει ανεπανόρθωτες ζημίες στη βιομηχανία αερομεταφορών, που έχει κλονιστεί από την κρίση του κορωνοϊού.
«Η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 σε ολόκληρη την υφήλιο και ως αποτέλεσμα, το κλείσιμο των συνόρων, που διατάσσουν οι κυβερνήσεις, και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί οδήγησαν στην καταστροφή της ζήτησης στα αεροπορικά ταξίδια» γράφει στην επιστολή ο διευθύνων σύμβουλος της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ.
eleftherostypos.gr