Επτά νέα κρούσματα του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι τα έξι από αυτά συνδέονται με προηγούμενα κρούσματα, ενώ για το ένα πραγματοποιείται ιχνηλάτηση.
Κατά περίπτωση θα κλείνουν τα σχολεία και τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα λόγω κορωνοϊού, όπως γίνεται και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με εξαίρεση την Ιταλία που βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση και αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Παρατείνεται για 14 ημέρες το κλείσιμο των σχολείων στην Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο.
Η απόφαση έχει στόχο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, αλλά χωρίς να
προκληθεί πανικός και περιττή αναστάτωση στη ζωή των πολιτών.
Η απόφαση για το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων θα λαμβάνεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας και τις συνθήκες σε κάθε περιοχή.
Ανακοινώθηκαν από τον κ. Τσιόδρα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων.
Αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ
Όλων των σχολικών εκδρομών για 2 εβδομάδες
Αθλητικές εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών για 2 εβδομάδες
Για τα σχολεία συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας
Επίσης, επτά νέα κρούσματα του κορωνοϊού, συνολικά 73 στη χώρα μας δηλαδή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.
Mέτρα για στήριξη της οικονομίας
Στα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη ήταν επίσης και τα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη των κλάδων και των επιχειρήσεων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.
Τα μέτρα αυτά αφορούν στην αναστολή καταβολής ΦΠΑ, φόρων και εισφορών καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κορωνοϊού.
Πέρα από αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζει καταλόγο με τις δαπάνες που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο οποίος θα υποβληθεί σε επόμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου αυτές να αφαιρεθούν από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2020.
Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας στις πισίνες
Στο μεταξύ την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αποφυγής διάδοσης του ιού στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών, επισημαίνει σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας. Η εγκύκλιος κοινοποιείται σε όλες τις Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, οι οποίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, πρέπει να εντατικοποιήσουν τους υγειονομικούς ελέγχους στις κολυμβητικές δεξαμενές περιοχών ευθύνης τους.Το υπουργείο Υγείας, εφιστά την προσοχή στους υπεύθυνους φορείς λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών σε ότι αφορά:
Την αυστηρή τήρηση όλων των όρων υγιεινής των χώρων των κολυμβητικών δεξαμενών, όπως αυτοί αναφέρονται στην σχετική ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία (εξώστες θεατών, αποδυτήρια, καταιονητήρες, αποδυτήρια, νιπτήρες, κρήνες)
Την αυστηρή διασφάλιση της ποιότητας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών, η οποία θα βεβαιώνεται με τις απαιτούμενες δειγματοληψίες, η συχνότητα των οποίων συνιστάται να διπλασιασθεί (2 δείγματα τουλάχιστον ανά εβδομάδα) για τη χρονική περίοδο των επόμενων 4 μηνών.
Το σύστημα ανακυκλοφορίας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών, που θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών. Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση. Το σύστημα ανακυκλοφορίας καθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη.
Την απολύμανση του νερού σε αυτές, η οποία είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.
Τη μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών η οποία θα γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD(Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και θα κυμαίνεται αυστηρά μεταξύ 0,4 και 0,7mg/l .
Την αυστηρή καθαριότητα και το σχολαστικό καθαρισμό των κολυμβητικών δεξαμενών.
Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Αυτό είναι το plan B για τον κορωνοϊό για όλη την Ελλάδα
Τη διάθεση 689 κλινών σε επιπλέον 19 κλινικές για τον κορονοϊό, εκτός όσων έχουν ήδη οριστεί ως αναφοράς σε όλη τη χώρα, έχει προγραμματίσει το υπουργείο Υγείας, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.Η Αριστοτέλους έχει προχωρήσει στη χαρτογράφηση πιθανών κλινικών σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν παραστεί ανάγκη για νοσηλεία ήπιων περιστατικών κορονοϊού.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που μεταβάλλεται σύμφωνα με την εξέλιξη της επιδημίας αλλά και μία σειρά επιστημονικών παραγόντων. Για παράδειγμα, ο αρχικός σχεδιασμός για την Πάτρα ήταν οι μισές κλίνες, ωστόσο τροποποιήθηκε μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στις περιοχές Αχαΐας και Ηλείας στα μέσα της εβδομάδας και αφού είχε συμφωνηθεί σε σύσκεψη επιστημόνων και στελεχών του υπουργείου. Εκτιμήθηκε η κατάσταση νοσοκομείων της περιοχής που θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στο plan B.
Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» στην Αττική αποτελεί το πρώτο νοσηλευτικό ίδρυμα που θα καταστεί εξ ολοκλήρου κέντρο νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη Covid-19, εάν χρειαστεί, δηλαδή σε έξαρση της επιδημίας. Εχει ήδη γίνει γνωστό σε ασθενείς και εργαζομένους στο νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» και προβλέπεται πως θα εκδοθεί προειδοποιητική εντολή από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια ώστε να εκκενωθεί από τους ασθενείς που θα νοσηλεύονται σε αυτό.
Υπενθυμίζεται πως ήδη είναι ορισμένα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό πριν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας. Ολα διαθέτουν θαλάμους αρνητικής πίεσης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιούνται και άλλες χωροταξικές ενέργειες προκειμένου να εξασφαλισθούν θάλαμοι, όχι αρνητικής πίεσης, αλλά που θα μπορούν να λειτουργήσουν για να νοσηλεύουν κρούσματα σε απομόνωση από άλλους ασθενείς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 74 θάλαμοι αρνητικής πίεσης.
Ηδη, βέβαια, από την εβδομάδα που πέρασε έχει ξεπεραστεί το στάδιο νοσηλείας όλων των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι από όσους έχουν βρεθεί θετικοί στους τρεις πληττόμενους νομούς Πελοποννήσου (Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου) βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και όχι στα νοσοκομεία. Αντίστοιχα, και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ως επιβεβαιωμένα κρούσματα θα παίρνουν εξιτήριο νωρίτερα. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Sars-CoV-2, Σωτήρης Τσιόδρας, αυτήν τη στιγμή τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δύο διαδοχικές αρνητικές μοριακές εξετάσεις για την παρουσία του ιού. Στη συνέχεια, θα σταματήσει και η «μανία» με το τεστ και το κριτήριο για να λάβει κάποιος εξιτήριο θα είναι η απουσία πυρετού και βήχα για πέντε συνεχόμενες ημέρες.
Σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντως, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Τα περισσότερα έχουν κρατήσει μία είσοδο ανοιχτή, ώστε να υπάρχει έλεγχος ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, ενώ νέοι ξεχωριστοί και ειδικοί χώροι διαλογής περιστατικών (isolation boxes) τοποθετούνται σε οκτώ νοσηλευτικά ιδρύματα.
eleftherostypos.gr