Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου
Ευρωστίνης Νομού Κορινθίας με την απόφασή του αριθμ. 254/2019 εξέδωσε το
πιο κάτω ψήφισμα σχετικά με την άδεια παραγωγής «ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ» στη
«Μικρή Ζήρεια» που εκδόθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Με την 224/2019 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που εκδόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019 χορηγήθηκε άδεια παραγωγής
ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό στη θέση «Τσούμα - Χιονι -
Στέκος» της Δημοτικής Ενότητας Ξυλοκάστρου, του Δήμου
Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και της Δημοτικής Ενότητας Στυμφαλίας, του Δήμου
Συκιωνίων, στην εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ
ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ». Η άδεια εκδόθηκε μετά
την από 10.02.2010 αίτηση της εταιρείας . Πρόκειται για αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 48,3 MW, αποτελούμενο από 21 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 MW η κάθε μία, με διάμετρο δρομέα 82 μέτρα και συνολικό ύψος μεγαλύτερο των 100μ. Οι ανεμογεννήτριες πρόκειται να τοποθετηθούν στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας, σε υψόμετρο από 2000μ ως 2120μ.
Για την υλοποίηση του έργου θα απαιτηθεί η κατασκευή δρόμου πλέον των 10 χλμ και πλάτους τουλάχιστον 10μ ώστε τα υλικά των Α/Γ να μεταφερθούν στην κορυφογραμμή του βουνού. Η υψομετρική διαφορά που θα πρέπει να καλυφθεί είναι μεγαλύτερη από 1100μ. Ανάλογα μεγάλο είναι και το έργο για το απαιτούμενο δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατασκευή του δρόμου, ιδιαίτερα σε υψόμετρο πάνω από τα 1500μ θα απαιτήσει μεγάλες εκσκαφές των πρανών, καθώς η μέση κλίση του εδάφους είναι 15%. Ωστόσο η μεγάλη παρέμβαση προβλέπεται να γίνει στην κορυφογραμμή του βουνού και συγκεκριμένα στις βραχώδεις κορυφές Χιόνι, Ντουσκιά, Τσούμα, όλες με υψόμετρο πάνω από 2000μ, με την ψηλότερη Χιόνι στα 2127μ. Για την εγκατάσταση κάθε μονάδας προβλέπεται η ισοπέδωση έκτασης ενός στρέμματος και η θεμελίωση με οπλισμένο σκυρόδεμα της τάξης των 500κ.μ.
Οι κορυφές του βουνού, αναλλοίωτες στο χρόνο από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση, αποτελούν τον πυρήνα της περιοχής Natura. Στον περιορισμένο χώρο των κορυφών αναπτύσσονται οικότοποι και είδη χλωρίδας που η προστασία τους επιβάλλεται από την Κοινοτική οδηγία 42/93 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Οι προστατευόμενοι οικότοποι και τα είδη που ενδημούν εκεί, υπάρχουν μόνο στον περιορισμένο χώρο των ψηλών κορυφών και αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την εξαιρετικά μεγάλη οικολογική τους αξία ενώ ταυτόχρονα καθιστά τη Ζήρεια βουνό μεγάλης βιοποικιλότητας και ενδημισμού. Οι Δήμοι Ξυλοκάστρου Στυμφαλίας και Φενεού (Δήμοι Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Σικυωνίων πλέον), έχουν εκπονήσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση, επιβάλλοντας τα ανάλογα μέτρα για την προστασία και την διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής Natura .
Ακόμα οι ορεινές περιοχές της Στυμφαλίας, του Φενεού και των Τρικάλων, που περικλείουν το όρος Ζήρεια, έχουν καταστεί τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικός πόλος τουριστικής ανάπτυξης. Ειδικά η περιοχή των Τρικάλων δίκαια θεωρείται ως ο κορυφαίος ορεινός τουριστικός προορισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το ισχυρό σημείο αυτής της ανάπτυξης αποτέλεσε το μεγάλης αξίας φυσικό περιβάλλον της Ζήρειας. Για αυτό τόσο οι δημοτικές αρχές του Δήμου Ξυλοκάστρου –Ευρωστίνης όσο και πολλοί ντόπιοι επιχειρηματίες, έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια με συνέπεια και με προσήλωση στον αειφόρο τουρισμό, καθώς προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές προστασίας του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές, αλλά ταυτόχρονα και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Ο αειφόρος τουρισμός βασίζεται στην ανάδειξη και προώθηση του φυσικού κεφαλαίου μιας περιοχής, μέσω της προώθησης ήπιων, “εναλλακτικών” και φυσιολατρικών ταξιδιωτικών εμπειριών. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα κοινωνικά και οικονομικά ωφέλιμος, καθώς εμπλέκει όλον τον παραγωγικό κόσμο μιας περιοχής (εστίαση, φιλοξενία, πρωτογενής παραγωγή) σε ένα αειφόρο δίκτυο οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων.
Με αυτά τα δεδομένα τ ο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης δηλώνει ομόφωνα την αντίθεση του στην σχεδιαζόμενη αιολική βιομηχανική εγκατάσταση στη Μικρή Ζήρεια γιατί θα προκαλέσει:
- μη αναστρέψιμη καταστροφή του τοπίου και του φυσικού οικοσυστήματος του βουνού, του μεγάλου συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής μας.
- μη αναστρέψιμο πλήγμα στην προσπάθεια ανάπτυξης του αειφόρου τουρισμού στην ορεινή περιοχή μας, ενός τουρισμού που αποτελεί και πρόκειται να αποτελέσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον την κινητήρια δύναμη της τοπικής μας οικονομίας.
Ακόμα, τ ο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης αποφασίζει ομόφωνα :
- Να ενημερώσει τους πολίτες του Δήμου για το έργο που σχεδιάζεται και τις επιπτώσεις του.
- Να ενημερώσει τον Δήμο Σικυωνίων και να συνεργαστεί για το σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων.
- Να ενημερώσει τους θεσμικούς πολιτικούς παράγοντες του Νομού Κορινθίας (βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακούς συμβούλους, πολιτικά κόμματα).
- Να ενημερώσει τους κοινωνικούς φορείς (Επιμελητήριο, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές οργανώσεις).
- Να ενημερώσει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
- Να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να ενημερώνει τους πολίτες και να παρεμβαίνει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης του έργου με κάθε πρόσφορο μέσο και με την απαιτούμενη επιστημονική και νομική υποστήριξη.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΒΛΑΣΙΟΣ ΤΣΙΩΤΟΣ