Μάχη με το χρόνο και υπό δύσκολες συνθήκες, καθώς οι ισχυροί μετασεισμοί συνεχίζονται, δίνουν οι διασώστες στην Τουρκία. Την ώρα που μεγαλώνει ο μακάβριος κατάλογος των θυμάτων -έχουν ανασυρθεί 29 νεκροί-, αυξάνεται και ο αριθμός των διασωθέντων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την τουρκική κυβέρνηση, 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 1.400 έχουν τραυματιστεί από τον ισχυρότατο σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που έπληξε την Ελαζίγκ και την Μαλάτια το βράδυ της Παρασκευής.
Εν μέσω ισχυρών μετασεισμών που καταγράφονται από την πρώτη στιγμή μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου -έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 500 μετασεισμοί, με τους ισχυρότερους να κυμαίνονται μεταξύ 5,1 και 5,4 Ρίχτερ- οι διασώστες συνεχίζουν χωρίς διακοπή την επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.
Ήδη έχουν απεγκλωβιστεί 44 άνθρωποι και οι προσπάθειες συνεχίζονται για τουλάχιστον 22 ακόμη.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου οι διασώστες έχουν επικοινωνία με δύο άτομα που βρίσκονται θαμμένα στα χαλάσματα κτιρίου. Εκεί έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης.
Την ίδια ώρα, ένα θαύμα σημειώθηκε: Ένα παιδάκι 2,5 ετών ανασύρθηκε ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού. Στο πλευρό του παιδιού αλλά σε πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η μητέρα του. Οι διασώστες προσπαθούν να την απεγκλωβίσουν.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος της στην προστασία των σεισμόπληκτων. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει στήσει 5.000 σκηνές για να στεγαστούν προσωρινά οι σεισμόπληκτοι. Περίπου 19 κτίρια έχουν καταρρεύσει και ακόμη 107 έχουν σοβαρές ζημιές.
Στο μεταξύ, οι έλληνες διασώστες περιμένουν και πάλι το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν να προσφέρουν ελπίδα ζωής, μέσα από τα χαλάσματα.
Τα δύο βανάκια είναι γεμάτα μέχρι πάνω με πολύτιμο εξοπλισμό για την αναζήτηση ζωής μέσα στα χαλάσματα, 30 πυροσβέστες και δύο διασωστικοί σκύλοι. Εργαλεία για να κόβουν σίδερα και τσιμέντο, μικροκάμερες και ηλεκτρονικά γαιόφωνα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star οι Έλληνες είναι πανέτοιμοι να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθεια τους.
Το μόνο που φαίνεται να αργεί, είναι το επίσημο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την αναχώρηση της αποστολής.