Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Χρίστος Δήμας: “H Έρευνα και η Καινοτομία αποτελούν κεντρικό άξονα της πολιτικής της Κυβέρνησης”



Στο Ινστιτούτο Παστέρ έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτή Κορινθίας, κ. Χρίστου Δήμα. Στην εισήγηση του, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο κ. Δήμας τόνισε μεταξύ άλλων:
                «Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για την σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).
                Βασικός στόχος είναι η αποτελεσματικότερη σύνδεση της παραγόμενης επιστημονικής Έρευνας στην χώρα μας, με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
                Η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από τις δομές του Υπουργείου Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν το πρώτο βήμα. Η σύνθεση του ΕΣΕΤΕΚ, όπου για πρώτη φορά δεν συμμετέχουν μόνο ακαδημαϊκοί, αλλά και άνθρωποι από την αγορά. Επίσης προβλέπεται
θεσμικά η συμμετοχή της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών.
                Η κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της Έρευνας και της Καινοτομίας, και η σημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού, το αποδεικνύει αυτό. Ήδη τόσο στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και με τα συναρμόδια Υπουργεία έχουμε ανοίξει πολλά ζητήματα. Ξεκινήσαμε πριν από 5 μήνες, χωρίς να βρούμε έτοιμη ατζέντα. Ξεκινήσαμε σχεδόν από μηδενική βάση, ειδικά στο κομμάτι της καινοτομίας και βήμα βήμα προσπαθούμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο εργάζονται οι Έλληνες Ερευνητές.
                Υλοποιούμε άμεσα:

— Τη μείωση της γραφειοκρατίας στην Έρευνα, ειδικότερα στους ΕΛΚΕ, όπου έχουμε συμφωνήσει με τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών στις αλλαγές και οι οποίες το επόμενο χρονικό διάστημα θα νομοθετηθούν.
— Τη δημιουργία Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική, αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Φυσικών χώρων, όπου θα συγκεντρώνονται ερευνητικά κέντρα, startups, επιχειρήσεις τεχνολογίας αιχμής και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης μεγάλων βιομηχανιών, με στόχο τις περισσότερες συνέργειες.
— Μια νέα διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ στην Έρευνα και την Καινοτομία, που στόχο έχει να διευρύνει τις διατλαντικές συνεργασίες της εγχώριας ερευνητικής κοινότητας.
— Τη μετακίνηση της Γεν.Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας σε νέο, ιδιόκτητο κτίριο, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
— Την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού στη δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» με στόχο τη διεύρυνση των επωφελούμενων.
— Την χρηματοδότηση δημιουργίας συνεργατικών σχηματισμών, clusters καινοτομίας.
— Την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε τα μέλη ΔΕΠ και οι ερευνητές να μπορούν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα να δημιουργούν spin off εταιρίες.
— Μεγαλύτερη έκπτωση φορολογίας για επιχειρήσεις που κάνουν δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη.
— Την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το οικοσύστημα καινοτομίας στη χώρα. Στόχος είναι να μπορέσουμε όχι μόνο να καταγράψουμε αριθμό, τομείς, επίπεδο και μέγεθος νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά θα μπορέσουμε να προσφέρουμε κοστολογημένα κίνητρα σε φορολογικά, εργασιακά και άλλα ζητήματα.
— Την οργανωμένη και θεσμική διεθνή εκπροσώπηση της ερευνητικής κοινότητας και του οικοσυστήματος καινοτομίας στο εξωτερικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Εκκινούμε από την Βοστόνη στις ΗΠΑ, ώστε να παρακολουθούμε από κοντά τις διεθνείς εξελίξεις και να έχουμε παρουσία και λόγο στα διεθνή κέντρα αποφάσεων.
— Την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων -που υλοποιούνται μέσω χρηματοδότησης από το ελληνικό κράτος- στη δημόσια διοίκηση και την Εθνική Άμυνα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε περισσότερα.
                Η επένδυση στην Έρευνα είναι μονόδρομος. Θέλω να δώσω ένα μόνο παράδειγμα, που έθιξα και στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από λίγες εβδομάδες. Υπογράμμισα πως η Κλιματική Αλλαγή θα μετριαστεί επιτυχώς, μόνο εφόσον επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην Έρευνα και στην Ανάπτυξη καινοτόμων περιβαλλοντικών δράσεων και λύσεων. Για αυτό, τον λόγο, συμφωνήσαμε με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου, πως το 35% του νέου «Ορίζοντα» θα κατευθυνθεί σε δράσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής κρίσης. Μόνο μέσα από την Έρευνα θα βρούμε τις κατάλληλες απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα. Και στην ίδια κατεύθυνση, θα κινηθούσε σε τομείς όπως οι βίο-επιστήμες, η τεχνολογία υπολογιστικής αιχμής, η τεχνητή νοημοσύνη, η αγροδιατροφή, η εκπαίδευση και φυσικά η εθνική μας άμυνα και ασφάλεια.
                Σε αυτήν, την αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα διαδρομή το ΕΣΕΤΕΚ πιστεύουμε πως θα έχει κεντρικό ρόλο, ως το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης σε ζητήματα Έρευνας και καινοτομίας».
Στη δική του παρέμβασή, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων:
— «Για πρώτη φορά η Καινοτομία αποκτά ισότιμο ρόλο στο πλαίσιο της Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Δείγμα ακριβώς της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να συνδεθεί η Έρευνα με την Καινοτομία -και αυτή με την Οικονομία. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η συγκεκριμένη Γραμματεία μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Διότι καμία Έρευνα δεν επιτελεί τον κοινωνικό της προορισμό αν τα αποτελέσματά της δεν μετατρέπονται και σε καινοτόμες λύσεις.  Μόνο τότε βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και, μαζί της, εξελίσσεται και η ευημερία των πολιτών»
— Πιστεύω ότι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης, που ήταν η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σηματοδότησε ακριβώς αυτή την αναπτυξιακή διάσταση όλης αυτής της προσπάθειας. Χωρίς να υποτιμώ καθόλου την ανάγκη -όπως είπε και ο Πρόεδρος- να καλύψουμε όλο το φάσμα της δραστηριότητας, ξεκινώντας με τη βασική Έρευνα και καταλήγοντας, τελικά, στην επιχειρηματικότητα η οποία θα προκύπτει μέσα από την όλη διαδικασία της εφαρμοσμένης Έρευνας και της εμπορευματοποίησης της καινοτομίας.
— Όπως έχετε διαπιστώσει, το αρμόδιο Υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά από σημαντικές κινήσεις που πιστεύω ότι αποτελούσαν πάγιο αίτημα του χώρου της Έρευνας αλλά και όσων ασχολούνται με το οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Προφανώς υπάρχει μια σημαντική επικάλυψη, όχι απόλυτη, αλλά υπάρχει μια σημαντική επικάλυψη, μεταξύ αυτών των δύο κόσμων.
— Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα, στα πλαίσια ενός διυπουργικού νομοσχεδίου, νομοθετούμε και δίνουμε επιτέλους τη δυνατότητα, να δημιουργήσουμε ένα πόλο, μία πολιτεία καινοτομίας σε κάποιες παλιές, εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, όπου έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό και συνεργατικό οικοσύστημα Έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Αντίστοιχη δράση δρομολογείται και για την Θεσσαλονίκη.»