Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στην Αλβανία μετά τη διπλή σεισμική δόνηση που έπληξε τη χώρα το απόγευμα του Σαββάτου και η οποία έγινε αισθητή σε πολλά σημεία της Ελλάδας.
Οι δυο απανωτοί σεισμοί (είχαν διαφορά 11 λεπτών) 5,6 και 5,3 Ρίχτερ αντίστοιχα σκόρπισαν τον τρόμο, ενώ σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας, τραυμάτισαν 105 ανθρώπους.
Μάλιστα, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου, εξ αυτών
οι 21 παραμένουν για νοσηλεία χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.
Ο υπουργός Άμυνας Ολτα Χάτσκακα, σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, ανακοίνωσε πως 7 κτίρια υπέστησαν ζημίες στα Τίρανα και το Δυρράχιο και περίπου 130 σπίτια έχουν ρωγμές και ζημιές σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, στο Δυρράχιο, στο Φιέρι και στο Ελμπασάν.
«Δεν υπάρχουν νεκροί», είχε διαβεβαιώσει, νωρίτερα το απόγευμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Αλμπάνα Κατζάι.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, κάποια σπίτια και άλλα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά δεν έχουν καταρρεύσει. Αρχικά, τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 10 κτίρια που κατέρρευσαν σε ένα χωριό κοντά στην πρωτεύουσα.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια ακτίνα τουλάχιστον 250 χλιομέτρων και ήταν «ο ισχυρότερος των τελευταίων 20-30 ετών στην Αλβανία», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Στα Τίρανα και στο Δυρράχιο πολλά κτίρια εμφάνισαν ρωγμές. Στα σουπερμάρκετ, τα προϊόντα έπεσαν από τα ράφια και σκόρπισαν στο πάτωμα. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είπε ότι είδε σταθμευμένα αυτοκίνητα που είχαν υποστεί ζημιές, καθώς έπεσαν επάνω τους τούβλα από την πρόσοψη ενός κτιρίου.
Στο πανεπιστήμιο, ζημιές έχει υποστεί το κτίριο που στεγάζει το τμήμα Γεωλογίας.
Τον πανικό που επικράτησε στα Τίρανα στις 17:04 ώρα Ελλάδος, όταν ο πρώτος σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ χτυπά την πόλη, καταγράφει κάμερα κλειστού κυκλώματος σε τηλεοπτικό σταθμό.
Στο συγκλονιστικό βίντεο φαίνονται όσοι βρίσκονται μέσα στο κτίριο να τρέχουν να βγουν έξω από αυτό για να σωθούν.
Μέχρι νωρίς το βράδυ, οι κάτοικοι των Τιράνων παρέμεναν στους δρόμους. «Φοβάμαι να επιστρέψω στο σπίτι μου γιατί μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι», είπε μια 50χρονη γυναίκα, η Ντρίτα Λότζα.
Την ίδια στιγμή, ενώ δεν κατέρρευσαν σπίτια, όπως είχε γίνει γνωστό στην αρχή, τα προβλήματα στα κτίρια πολλά.
Για τους δύο σεισμούς που δόνησαν την Αλβανία το απόγευμα του Σαββάτου και για το κατά πόσο αυτοί ενδέχεται να επηρεάσουν την ρήγματα στον ελληνικό χώρο, μίλησε στο One Channel, o καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.
«Ο πρώτος ήταν επιφανειακός σεισμός. Ο δεύτερος ήταν πιο ισχυρός και εκδηλώθηκε σε ένα αρκετά μεγάλο βάθος. Τα επίκεντρα των δονήσεων ήταν 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων» σχολίασε ο σεισμολόγος.
«Δεν είναι σεισμογενής η περιοχή. Ωστόσο στην Αλβανία υπήρχαν κάποιοι μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν. Δεν ξέρουμε τη διάταξη των ρηγμάτων γιατί η περιοχή είναι πεδιάδα και θαλάσσιος χώρος. Ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα» επεσήμανε ο κ. Λέκκας.
«Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στην βόρειο Ελλάδα, κυρίως σε Ήπειρο, Κέρκυρα και Ιόνια νησιά. Κι αυτό γιατί οι εν λόγω περιοχές χιλιομετρικά είναι κοντά. Ωστόσο αυτή η ρηξιγενής ζώνη δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο. Το φαινόμενο εξελίσσεται. Δεν υπάρχει όμως ιδιαίτερος κίνδυνος, ιδιαίτερα για τον ελληνικό χώρο» κατέληξε ο σεισμολόγος.