Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Επέμβαση για την αντιμετώπιση της Διάβρωσης στη θέση Αγία Τριάδα Δερβενίου Κορινθίας

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ   «Επέμβαση για την αντιμετώπιση της Διάβρωσης στη θέση Αγία Τριάδα Δερβενίου Κορινθία, για την προστασία της παράκτιας ζώνης και την βιώσιμη ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης»,  που δημοσιεύτηκε στην  «Ανεξάρτητη Πολιτισ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

που δημοσιεύτηκε στην
«Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου -Στύξ» με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2019

Το ως άνω άρθρο υπογράφεται από τον Δρ. Απόστολο Παπαφωτίου, Εντεταλμένο Σύμβουλο Πελοποννήσου, Πολιτικό Μηχανικό Ε.Μ.Π., Οικονομολόγο ΕΚΠΑ.
Ο συγγραφέας αναφέρεται επιγραμματικά στο φαινόμενο της διάβρωσης των βόρειων ακτών της Πελοποννήσου και απαριθμεί σειρά φυσικών αιτιών για να το ερμηνεύσει:

 α. κατολισθήσεις πρανών στο θαλάσσιο μέτωπο,
 β. κλιματική αλλαγή,
 γ. άνοδος της στάθμης της θάλασσας,
 δ. σεισμικότητα της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών επικροτεί τα «Έργα» της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τις συνεχείς τεχνικές παρεμβάσεις, τεχνικά έργα ανάσχεσης του μηχανισμού της διάβρωσης.
Στον αντίποδα αυτής της θεώρησης των αιτίων αλλά και της παρεμβατικής αντίληψης με «έργα», θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής: Η διάβρωση των ακτών της Βόρειας Πελοποννήσου σχετίζεται σε κάποιο ποσοστό με τα προαναφερόμενα φυσικά αίτια, κυρίως όμως η διάβρωση των ακτών της Βόρειας Πελοποννήσου έχει ανθρωπογενή αίτια.
Αίτια που σχετίζονται:
 α. Με την ανάσχεση από τον άνθρωπο της φυσικής τροφοδοσίας των ακτών με φερτά υλικά από την παρακείμενη ενδοχώρα,
 β. Με την ανάσχεση από τον άνθρωπο της φυσικής παράκτιας μετακίνησης και διευθέτησης των υλικών που καταλήγουν στις ακτές από τους φυσικούς τροφοδότες.

Οι έντονες αμμοληψίες από σχεδόν όλους τους φυσικούς τροφοδότες (ποτάμια,  χείμαρροι) της περιοχής και η κακοποίηση της κοίτης τους και της φυσικής τους δυναμικής με έργα διευθέτησης και «τσιμεντοποίησής» τους σε όλη την μεταπολεμική περίοδο συντέλεσαν στη μείωση της τροφοδοσίας των ακτών με τα φυσικά αυτά υλικά, με αποτέλεσμα η κυματική δράση από μηχανισμός διευθέτησης των προσφερόμενων από τον χερσαίο χώρο υλικών, να μετατραπεί σε μηχανισμό διάβρωσης.

Μικρά κυρίως, αλλά και μεγαλύτερα έργα στην ακτογραμμή, έργα που ονομάστηκαν «έργα προστασίας των ακτών από τη διάβρωση» συντέλεσαν στην ανακοπή της φυσικής παράκτιας μεταφοράς των χερσογενών υλικών …  και δημιούργησαν νέες ζώνες διάβρωσης … στις οποίες έγιναν νέα έργα προστασίας κ.ο.κ.
Στην αντιμετώπιση λοιπόν μικρών στην αρχή, μεγαλύτερων στη συνέχεια προβλημάτων διάβρωσης επικράτησε η μηχανική άποψη. Η σημειακή αντιμετώπιση της διάβρωσης με ανασχετικά έργα. Έτσι έχει γεμίσει η ακτογραμμή με προβόλους και λιθορριπές κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.
Υπήρχε … υπάρχει …εναλλακτική λύση;
Βασική φιλοσοφία: Δεν προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε τη δυναμική των φυσικών φαινομένων με έργα αλλά αναπτύσσουμε σχέδια προσαρμογής στη δυναμική της φύσης … δεν δαμάζουμε τη φύση … την ακολουθούμε. Ούτε δαμαστές, ούτε προστάτες της φύσης … προσαρμοζόμαστε στη λειτουργία της.
Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα: Πρώτον να μην συνεχίσουμε … τα έργα …στοπ στα κυβικά βράχων και τσιμέντου … καλό είναι για τη κίνηση της «αγοράς» … δεν είναι καλό για τις τοπικές κοινωνίες. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε και να υποκαταστήσουμε τους μηχανισμούς τροφοδοσίας των ακτών με τα υλικά της φυσικής τροφοδοσίας και να σχεδιάσουμε την διευκόλυνση της φυσικής παράκτιας μετακίνησης. Βασική μέριμνα η αναπλήρωση των ακτών με τα υλικά που αποστερήθηκαν αυτές λόγω των πολλαπλών ανθρωπογενών παρεμβάσεων στο πρόσφατο παρελθόν.

Ας εστιάσουμε στην περιοχή που αναφέρεται στο επίμαχο άρθρο: Στην θέση Αγία Τριάδα Δερβενίου Κορινθίας ολοκληρώθηκε επέμβαση για την αντιμετώπιση της διάβρωσης και τώρα συνεχίζεται η παρέμβαση με νέο έργο στην ανατολική συνέχεια του προηγούμενου σε μήκος 60 μέτρων (διαφραγματικοί πασαλότοιχοι, κεφαλόδεσμοι, λιθορριπές … 350.000 Ευρώ).
Υπάρχουν και ένα σωρό άλλες θέσεις στην περιοχή, που προβλέπονται νέες επεμβάσεις … προστασίας.
Όλα αυτά τα έργα, που ένα πρόβλημα … «λύνουν» και δυο νέα προβλήματα γεννιούνται δεν μπορεί να τα εντάξουμε σε πράξεις της οργανωμένης κοινωνίας, που έχουν σχέση με … «βιώσιμη» ανάπτυξη … με «πολλαπλασιαστικά» αποτελέσματα κλπ.
- Χάθηκαν για πάντα οι παραλίες σ΄αυτές τις περιοχές.
- Θα δημιουργήσουν τα έργα αυτά νέες διαβρώσεις πολύ πιο έντονου χαρακτήρα στις γειτνιάζουσες παραλίες.
- Ο τουρισμός στην περιοχή θα συρρικνώνεται συνεχώς και θα αποτελείται μόνο από όσους διαθέτουν  κατοικία.
- Θα γιγαντώνεται συνεχώς η εσωστρέφεια της οικονομίας στην τοπική κοινωνία.

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΘΈΛΕΤΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΜΈΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ;

                                                        ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  της ΑΛΚΥΩΝ  
                                          (ΟΜΟΣΠ.ΟΙΚΟΛ.ΟΡΓΑΝ. ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ)
                                                 
                                                                   ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ