2. Ακόμα, σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, το 2018 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μια σειρά από 31 προτάσεις τις οποίες η χώρα θα μπορούσε να προτείνει, υποστηρίξει και συνδιαμορφώσει στα όργανα της Ε.Ε. Οι προτάσεις αυτές αφορούν, ασφαλώς, ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και ειδικότερα την Ελλάδα. Πρόκειται για πολιτικές τις οποίες η χώρα μας μπορεί να προωθήσει είτε για να συνδιαμορφώσει ένα πιο βιώσιμο ευρωπαϊκό περιβάλλον για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες, είτε για να λύσει χρόνια και σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της.
Ανάμεσα στις προτάσεις περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, πολιτικές για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων και την αποτελεσματικότερη σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης. Ένας "χρυσός κανόνας", για παράδειγμα, που θα εξαιρεί συγκεκριμένες επενδυτικές δαπάνες κρατών-μελών που βρίσκονται σε ύφεση από τους υπολογισμούς του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για την έξοδο από την ύφεση, και παράλληλα ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Προστασίας Επενδύσεων για την προσωρινή χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων στα κράτη που πλήττονται.
Επιπλέον, προτείνουν μια σειρά από νέες πολιτικές σε άλλα οικονομικά θέματα που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, όπως η πρόταση για ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η πρόταση για κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση για τις εταιρείες και η πρόταση για σύγκλιση των συντελεστών φορολόγησης εταιρικού κεφαλαίου. Όπως γράφουν οι ερευνητές, "οποιαδήποτε προσπάθεια ενοποίησης του φορολογικού πλαισίου ωφελεί άμεσα την Ελλάδα”.
Οι προτάσεις αυτές προέκυψαν από την αξιολόγηση άλλων μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από κυβερνήσεις, think-tanks, και φορείς της Ε.Ε., αλλά και μετά από περισσότερες από 50 συνεντεύξεις με ειδικούς, εμπειρογνώμονες, τεχνοκράτες και αξιωματούχους με βαθιά γνώση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και της διαμόρφωσης ευρωπαϊκής πολιτικής. Επελέγησαν ειδικά επειδή έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά επιπλέον επειδή είναι προτάσεις ρεαλιστικές, βασισμένες σε συζητήσεις και ζυμώσεις που ήδη συμβαίνουν, και δεν προϋποθέτουν αναθεώρηση των συνθηκών της Ε.Ε. Μετά τη δημοσίευση της έρευνας, δε, συζητήθηκαν αναλυτικά σε κλειστό workshop που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις στις Βρυξέλλες τον περασμένο Οκτώβριο, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες υπάλληλοι και αξιωματούχοι από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Βεβαίως, δεν είναι όλες εύκολο ή και πιθανό να υλοποιηθούν. Ωστόσο αποτελούν μια πολύτιμη εργαλειοθήκη για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θελήσει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που παρέχει η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ, το κομμάτι με τις προτάσεις για μια νέα διακυβέρνηση της ευρωζώνης ξεχωριστά εδώ, και μια σύνοψη της έρευνας εδώ.
|