Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down


«ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ».

ΘΕΜΑ:  Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, καθιερώθηκε από το 2006 η 21η Μαρτίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.  Eπιλέχθηκε η 21η Μαρτίου με βάση τα αριθμητικά δεδομένα της ημερομηνίας, καθώς το σύνδρομο Down δημιουργείται από ένα παραπάνω χρωμόσωμα (δηλαδή 3 αντί 2) στο 21ο ζευγάρι. Eξ ου και η ονομασία του ως Τρισωμία 21. Τα χρωμοσώματα με απλά λόγια είναι τα "δομικά υλικά" που μας δίνουν τα ατομικά χαρακτηριστικά, χρώμα ματιών, χρώμα μαλλιών κ.λπ...

Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1860 από το γιατρό Langdon Down ο οποίος πρόσεξε ότι μία ομάδα ατόμων, άσχετων μεταξύ τους, που βρίσκονταν σε ιδρύματα είχαν παρόμοια σωματικά χαρακτηριστικά ενώ μετά από 100 χρόνια ανακαλύφθηκε η αιτιολογία του που οφείλεται στη συγκεκριμένη χρωμοσωμική διαταραχή.
Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου Down, εκτιμάται σε 1 ανά 700 γεννήσεις περίπου, αν και είναι στατιστικά συχνότερη στους ανθρώπους που γίνονται γονείς σε μεγαλύτερη ηλικία, λόγω της παρουσίας μεταλλάξεων στα αναπαραγωγικά κύτταρα. Το Σύνδρομο Down στο έμβρυο μπορεί να εντοπιστεί μέσω του προγεννητικού ελέγχου και σε όλες τις έγκυες γυναίκες προτείνονται σήμερα εξετάσεις για το σύνδρομο Down.
Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με σύνδρομο Down, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις καθώς και νομικά, οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Οι διακρίσεις μπορεί να είναι η καταναγκαστική στείρωση, η κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση, η φτώχεια και η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην εργασία.
 Τα άτομα με σύνδρομο Down συχνά στερούνται το δικαίωμα στην ισότιμη αναγνώριση ενώπιον του νόμου, καθώς και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η νοητική αναπηρία επίσης έχει θεωρηθεί νόμιμος λόγος για την στέρηση των ατόμων με σύνδρομο Down της ελευθερίας τους, και για τον εγκλεισμό τους σε ιδρύματα, συχνά για όλη τους τη ζωή.
Τα τελευταία όμως χρόνια έχει επιβεβαιωθεί από διάφορες μελέτες και έρευνες ότι με την έγκαιρη παρέμβαση, την κατάλληλη εκπαίδευση, την αποδοχή και την αγάπη του οικογενειακού περιβάλλοντος και του ευρύτερου περιβάλλοντος, τα άτομα αυτά αναπτύσσονται και φτάνουν στο ανώτατο δυναμικό τους και μπορούν να εξελιχθούν τόσο, ώστε να ενσωματωθούν στο κοινωνικό σύνολο και να γίνουν ενεργά μέλη αυτού. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις ατόμων με σύνδρομο Down που διακρίθηκαν κοινωνικά, ενώ αρκετές είναι οι περιπτώσεις ατόμων που έγιναν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Η σωστή ενημέρωση, η συνεχής καθοδήγηση και στήριξη των γονέων που αποκτούν παιδί με σύνδρομο Down και η μέριμνα από πλευράς της πολιτείας και των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να δίνονται ευκαιρίες οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με σύνδρομο Down, αποτελούν καίριες δράσεις για την κοινωνική και οικονομική ένταξη και ενσωμάτωσή τους.



για περισσότερες πληροφορίες
Βασίλειος Διαμαντόπουλος Ιατρός Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ.
Αν. Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου
Νικόλαος Σωτηρόπουλος ΠΕ Ψυχολόγων
Αν. Πρ/νος Τμήματος Πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
Τηλέφωνα: 2713610216





    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Στα πλαίσια των δράσεων του τμήματος  Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνεχίζονται οι δράσεις στην ΠΕ Λακωνίας της ελληνικής εταιρίας ΩΡΛ αλλεργίας ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών σε συνεργασία με την ΩΡΛ Κλινική του ΓΝΑ ‘’Η Ελπίς’’ όπου πραγματοποιείται  εξέταση και ενημέρωση των κατοίκων της περιφέρειας Πελοποννήσου  σχετικά με τις αλλεργίες του ανώτερου αναπνευστικού - ΩΡΛ αλλεργίες.
Η δράση  υλοποιείται  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την έγκριση της αρμόδιας 6ης  ΥΠΕ στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία και την παρακολούθηση - εποπτεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Πελοποννήσου , με επιστημονικά υπεύθυνο του έργου τον κύριο Νταβίλη Δημήτριο , Ιατρό ΩΡΛ Συντονιστή Διευθυντή του Γ.Ν Ελπίς και επιστημονικά υπεύθυνο  παρακολούθησης - εποπτείας της δράσης τον κύριο Βασίλειο Διαμαντόπουλο, Προϊστάμενο της  Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιατρό Δημόσιας Υγείας, Διευθυντή Ε.Σ.Υ..

Οι επιστημονικές δράσεις πρόληψης θα συνεχισθούν στην ΠΕ Λακωνίας την Παρασκευή 22 Μαρτίου, το Σάββατο 23 Μαρτίου και την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 ως ακολούθως κατωτέρω :
Κ.Υ. ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ      
Παρασκευή
22/03/2019         
Πρωί
10.00-13.00
Κ.Υ. ΒΛΑΧΙΩΤΗ        
Παρασκευή
22/03/2019         
Απόγευμα
16.00-19.00
Κ.Υ. ΓΥΘΕΙΟΥ           
Σάββατο
23/03/2019          
Πρωί
09.00-13.00
Κ.Υ. ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ    
Σάββατο
23/03/2019          
Πρωί
10.00-13.00
Ν.Μ. ΜΟΛΑΩΝ           
Σάββατο
23/03/2019          
Απόγευμα
16.00-19.00
Κ.Υ. ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ     
Κυριακή
24/03/2019          
Πρωί
09.30-14.00


Σημειώνουμε ότι οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις  παρέχονται δωρεάν, χωρίς καμία άμεση ή έμμεση επιβάρυνση του πληθυσμού στόχου.
Επιπρόσθετα ιδιαίτερη προσοχή απαραίτητα δίδεται στην τήρηση των διαδικασιών ως προς τη διακίνηση, την αξιολόγηση και την γνωστοποίηση των ευρημάτων στους πολίτες που συμμετέχουν στις προληπτικές  παρεμβάσεις (πχ. διαγνωστικές εξετάσεις), με κριτήριο πάντοτε την προστασία των προσωπικών δεδομένων και το σεβασμό των δικαιωμάτων του ασθενή και των ληπτών υπηρεσιών υγείας.
Η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων στους πολίτες προτείνεται να γίνεται με αποστολή όλων των φακέλων, στην Μονάδα Υγείας και η διάθεση αυτών όπως γίνεται μέσω των ιατρών αυτής, για διασφάλιση της ενημέρωσης του πολίτη και της συνέχειας στη φροντίδα.

Oι αλλεργικές Ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις εκδηλώνονται με συμπτώματα από τη μύτη (αλλεργική ρινίτιδα), τους παραρρίνιους κόλπους (ρινοκολπίτιδα), τα μέσα ώτα (υποτροπιάζουσα μέση ωτίτιδα), το λάρυγγα  (υποτροπιάζουσα  λαρυγγίτιδα),  το στόμα    (αλλεργική στοματίτιδα). Οι ΩΡΛ αλλεργικές παθήσεις εκδηλώνονται σε ευαισθητοποιημένα άτομα σε διάφορα αλλεργιογόνα (ατοπικά). Αυτά τα άτομα  συνθέτουν ειδικές ανοσοσφαιρίνες Ε (IgE) προς διάφορα αλλεργιογόνα, τα οποία είναι συνήθως πρωτεΐνες ή γλυκοπρωτεΐνες. Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα είναι οι γύρεις των φυτών, τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού, επιθήλια οικόσιτων ζώων και διάφορες τροφές.