Αθήνα, 4 Μαρτίου 2019
Θέμα: Ο Πειραιάς ανακηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος – Κίνδυνος να τιναχτούν στον αέρα τα έργα ανάπτυξης του λιμανιού
Στην αυριανή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για την έγκριση ή μη της οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι» του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Σε περίπτωση που ο Πειραιάς και η ευρύτερη ζώνη του λιμανιού χαρακτηριστούν ως αρχαιολογική ζώνη, τότε τίθεται σε κίνδυνο η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος και της μελέτης διαχείρισης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Εξάλλου, στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ, θα ληφθεί απόφαση για την έγκριση ή απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδιασμού, καθώς το ζήτησε η Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Σχεδιασμού Λιμένων.
Η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ έχει υπογραφεί στις 24.06.2016 και τέθηκε ως παράρτημα στην από 08.04.2016 σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cοscο για την πώληση ποσοστού 67% του ΟΛΠ. Συγκεκριμένα, η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την πραγματοποίηση υποχρεωτικών επενδύσεων εκ μέρους του ΟΛΠ. Η πρώτη επενδυτική περίοδος – 5ετούς διάρκειας – ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 και προβλέπει έργα αξίας €293.783.800 (Παράρτημα 7.2 της Σύμβασης Παραχώρησης), βάσει συγκεκριμένου Master Plan και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Αν η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, θα προκληθούν πρόσθετες καθυστερήσεις στα επενδυτικά έργα, καθώς όλες οι διαδικασίες θα υπόκεινται πλέον στους περιορισμούς της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει και την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και COSCO διότι η συμφωνημένη μεταβίβαση του υπόλοιπου 16% στην COSCO προϋποθέτει την περάτωση των επενδυτικών έργων. Πρακτικά, οι καθυστερήσεις λόγω της αρχαιολογικής νομοθεσίας τινάζουν στον αέρα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για το λιμάνι του Πειραιά.
Τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και έργα υποδομής που θα δημιουργήσουν σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και το λιμάνι του Πειραιά χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη για να διατηρήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά του, η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη αναβάθμιση της λιμενικής ζώνης. Στην ουσία, στέλνει αρνητικό μήνυμα προς τους Έλληνες και ξένους επενδυτές: είτε δεν τηρούνται οι συμβατικές μας υποχρεώσεις είτε στην πορεία υλοποίησης ενός επενδυτικού σχεδίου αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις της αρχικής συμφωνίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Τα θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος πρέπει να βρίσκονται ψηλά στις εθνικές μας προτεραιότητες, όμως όχι ως άλλοθι για να μη γίνονται νέες επενδύσεις.
Εκτός αυτού, η μετατροπή του Πειραιά σε αρχαιολογική ζώνη θα δημιουργήσει κολοσσιαία προβλήματα στη διαχείριση των προβλημάτων και την καθημερινή λειτουργία της πόλης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει γνώση για το σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηρίσει τον Πειραιά αρχαιολογικό χώρο;
- Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, τι προτίθεται να πράξει για να μην τιναχθούν στον αέρα τα επενδυτικά σχέδια στην ευρύτερη ζώνη του λιμανιού;