Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

«Ως τέκνα φωτός περιπατείτε»


 
Αφορμή για το άρθρο αυτό αποτέλεσε ένα αντίστοιχο στο "GREEK REPORTER world" της μεγαλύτερης εφημερίδας της ομογένειας για το «Ορθόδοξο Ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό κέντρο (The Philanthropic Society of the Orthodox Church που βρίσκεται στην Καλκούτα της Ινδίας, που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Σιγκαπούρης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διευθύνεται από τη μοναχή Νεκταρία Παραδείση.

Επίσης, η Κυριακή της Ορθοδοξίας 17/3/2019 συνδέεται με την εβδομάδα εξωτερικής ιεραποστολής της Εκκλησίας της Ελλάδος και με τους Ιεραποστόλους οι οποίοι πραγματώνουν την προτροπή του Αναστημένου Χριστού «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη». Στην εφημερίδα γίνεται κύρια αναφορά για την Κορίνθια Ορθόδοξη μοναχή της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου Λουτρακίου, η οποία έχει γίνει σύμβολο της αιώνιας μάχης κατά της φτώχειας, του αναλφαβητισμού, της εμπορίας και της πορνείας των παιδιών.
Η αδελφή Νεκταρία Παραδείση είναι η στοργική μητέρα χιλιάδων παιδιών, στα οποία προσφέρει μια νέα και καλύτερη ζωή με αρχές και αξίες , σε ένα περιβάλλον αγάπης και φροντίδας αλλά και μοναδικής ομορφιάς σε ωραία κτίρια , με πανύψηλα δένδρα, με ανθισμένα παρτέρια και πλακόστρωτους διαδρόμους. Εκεί στη νότια περιοχή Baleswar της Καλκούτας στεγάζονται, φροντίζονται και μαθαίνουν γράμματα εκατοντάδες ορφανά, κυρίως εγκαταλελειμμένα και άστεγα, και βρίσκουν αγάπη, φροντίδα και ζεστασιά και κάνουν όνειρα για το μέλλον τους. Η ιεραποστολή της Καλκούτας είναι η κατάληξη μιας μακράς πορείας που περιλαμβάνει τη συμμετοχή της σε Ιεραποστολικά κλιμάκια σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όπως Νότια Κορέα, Ταιβάν, Καμερούν, Τανζανία, Ζιμπάμπουε και Μαδαγασκάρη.
 
Το κύριο έργο στην Καλκούτα άρχισε το 1991 όταν ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Π. Ιγνάτιος της μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους, κατά κόσμο Σεννής από την Κόρινθο μαζί με τη μοναχή Νεκταρία ήλθαν από τη Νότια Κορέα και άρχισαν να οργανώνουν το Ιεραποστολικό και φιλανθρωπικο έργο στα χνάρια του πατρός Αθανασίου Ανθίδη, ο οποίος από το 1980 είχε ζωντανή παρουσία και δραστηριότητα.
Ο κοινός αγώνας του πατρός Ιγνατίου και της μοναχής Νεκταρίας συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2004, όταν ο πατήρ Ιγνάτιος εξελέγη Μητροπολίτης Μαδαγασκάρης από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ως αναγνώριση του σπουδαίου επί σειρά ετών ιεραποστολικού έργου, το οποίο συνεχίζει με ιδιαίτερη επιτυχία στη νέα του πατρίδα Μαδαγασκάρη.
Από αυτό το χρόνο η μοναχή Νεκταρία έχει τη διαχείριση του τεράστιου φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Ιεραποστολής το οποίο περιλαμβάνει:
1) Λειτουργία ενός ορφανοτροφείου θηλέων 165 κοριτσιών.
2) Λειτουργία ενός ορφανοτροφείου αρρένων 50 αγοριών.
3) Λειτουργία Τεχνικής Σχολής.
4) Λειτουργία 8 Ιατρείων και ενός οδοντιατρείου με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
5) Λειτουργία Οικοτροφείου και Σχολής για τυφλά παιδιά.
6) Διανομή καθημερινού πρωινού συσσιτίου σε περισσότερα από 250 άστεγα και υποσιτισμένα παιδιά.
7) Τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκε και λειτουργεί το St. Ignatius High School (Σχολείο Άγιος Ιγνάτιος), ένα αγγλικό σχολείο που το διέπουν οι χριστιανικές αρχές. Τα παιδιά του ορφανοτροφείου έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν στο σχολείο αυτό δωρεάν και να έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου αγγλική παιδεία. Επόμενος στόχος είναι η κατασκευή ενός νέου κτιρίου που θα στεγάσει το σχολείο.
8) Εβδομαδιαία διανομή τροφίμων σε 2000 άπορες οικογένειες και ανήμπορους ανθρώπους.
9) Κατασκευή μικρών οικιών για αστέγους, πολύτεκνες οικογένειες και πολλά άλλα.
10) Λατρευτικές ανάγκες καλύπτονται από 10 ναούς και ισάριθμα πνευματικά κέντρα.
Ένα τιτάνιο έργο το οποίο δεν περιορίζεται μόνο σε προσφορά υπηρεσιών ,στη δημιουργία υποδομών, για παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, στις ιατρικές υπηρεσίες, στη λειτουργία ορφανοτροφείων και σχολείων, στη χορήγηση υποτροφιών για σπουδές, αλλά απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και διαμορφώνει συνείδηση και κοινή στάση έναντι του κόσμου, των ανθρωπίνων σχέσεων και της σχέσεως μας με τον Θεό.
Να σημειωθεί ότι η περιοχή της Καλκούτας ήταν μια ιστορική περιοχή για τους Έλληνες, όπου υπήρχε ζωηρή Ελληνική παροικία, Ελληνικά νεκροταφεία από το 1760 και ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ηλικίας πάνω από 100 χρόνια, αλλά με την επανάσταση στα μέσα του 20ου αιώνα εκδιώχθηκαν όλοι οι Έλληνες. Ήταν σε κομμάτι του Ελληνισμού που ξεριζώθηκε.
Συγχρόνως γίνεται γνωστή η Παρουσία και η μαρτυρία Χριστού εκεί που δεν ακούστηκε το όνομα Του, χωρίς όμως την αλλοίωση του εθνικού χαρακτήρα και της τοπικής εθνικής παραδόσεως των κατοίκων.
Εις πάντα τα έθνη μεταφέρεται το μήνυμα του Ευαγγελίου και διαδίδεται ο Ευαγγελικός λόγος της δικής μας Αλήθειας, που απελευθερώνει και προσφέρει διέξοδο σε πολλά αδιέξοδα που υπάρχουν.
Αυτόν τον λόγο ως περιεχόμενο της ιεραποστολικής μαρτυρίας μεταφέρει και διαδίδει το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό κέντρο "Θεοτόκος" της Καλκούτα δια της σεβαστής και σεβάσμιας μοναχής Νεκταρίας Παραδείση και των άξιων συνεργατών της, ως «φάος των Εθνών αγνόν» εφαρμόζοντας το: Έρχεσθε και Ιδέτε... (Ιωανν.α΄,40), που είναι η λυτρωτική πρόσκληση του Ιησού προς όλους μας.
                                                    
Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
                                  Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.