Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Σεισμός στην Πρέβεζα: Πανικός τα ξημερώματα, ζημιές και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση - "Πόλεμος" ανακοινώσεων των σεισμολόγων.

https://ipop.gr/wp-content/uploads/2015/08/seismos.jpg
Εντρομοι βγήκαν από τα σπίτια τους στις 4:30 τα ξημερώματα οι κάτοικοι της Πρέβεζας αλλά και άλλων παραλιακών χωριών από την σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Για μερικά λεπτά προκλήθηκε γενική διακοπή ρεύματος. Αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, λόγω ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης οι οποίες σταδιακά αποκαθίστανται.
Κλιμάκια του δήμου ξεκίνησαν τους ελέγχους από νωρίς το πρωί, πρώτα από τα σχολεία, ενώ έχουν σημειωθεί κάποιες ζημιές σε παλιές κατοικίες και ρωγμές σε
σπίτια. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Ο σεισμός ανακοινώθηκε λίγο μετά της 5:00 από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα στα Ιωάννινα Μαίρη Τζώρα, ο σεισμός έγινε αισθητός και σε αυτή την πόλη. Ο σεισμολόγος κ. Άκης Τσελέντης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον «ΣΚΑΪ», τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε Ιόνιο και Δυτική Πελοπόννησο για νέες σεισμικές δονήσεις.
Δεν προσκομίσθηκαν καινούργια στοιχεία, που να είναι αξιοποιήσιμα και να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό αποφάνθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, που συνεδρίασε σήμερα στον ΟΑΣΠ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις ενέργειες, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί εκ μέρους του Οργανισμού και τόνισε ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια επικαιροποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων των Περιφερειών για την αντισεισμική τους προστασία. «Θεωρώ ότι η θωράκιση της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός» αναφέρει ο κ. Λέκκας σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής. Ο κ. Λέκκας αναφέρει επίσης ότι υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση».
Η απόφαση της επιτροπής ήταν σχεδόν ομόφωνη με 19-1. Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος ζήτησε πιο αυξημένη ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας.
Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας δημοσιοποίησε ότι έχουν σταλεί σε επιστημονικά ινστιτούτα, καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν περιμένουμε έναν σεισμό της τάξεως των 7 ρίχτερ στη Ιόνιο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι «το Ιόνιο είναι Ιόνιο και έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα» υπενθυμίζοντας ότι και οι μεγάλοι σεισμοί στη Λευκάδα το ’14 και την Κεφαλονιά το ’15 ξεπερνούσαν τα 6,5 ρίχτερ.
«Αυτά τα ξέρουν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου και για αυτό είναι προετοιμασμένοι θωρακίζοντας τις κατασκευές τους» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.
Το πρωί, με ένα μήνυμα που ανέβασε στο facebook ο Άκης Τσελέντης, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Μετά τον πρόσφατο σεισμό 6,4R της 26 Οκτωβρίου 2018 στη Ζάκυνθο ανέφερα ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ευρύτερη περιοχή είναι από τις πλέον σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου με παρά πολλά μεγάλα ενεργά ρήγματα που στο πρόσφατο αλλά και απώτερο παρελθόν έδωσαν καταστροφικούς σεισμούς.
Ο διαρκής φόβος μου ήταν να μην έχουμε το φαινόμενο Domino, δηλαδή να ενεργοποιηθούν μερικά από αυτά τα ρήγματα. Για τον σκοπό αυτό το Γεωδυναμικό κυριολεκτικά γέμισε τη Δυτική Ελλάδα με όργανα ενώ αυξήσαμε το βαθμό ετοιμότητας μας. Ο σημερινός σεισμός 5,4 στη Πρέβεζα αλλά και ο χθεσινός 4,3 στην Αμαλιάδα θεωρώ ότι ίσως μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο».
Μάλιστα, ο κύριος Τσελέντης έκανε λόγο για «ένα θέατρο του ΣΕΙΣΜΟπαραλογου… στη Δυτική Ελλάδα. Τόνισε ότι υπήρξε λανθασμένη αξιοποίηση από τη πολιτεία μιας εμπιστευτικής επιστημονικής ενημέρωσης που έστειλε στην Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση -που βασίστηκε σε πληροφορίες του γνωστού καθηγητή Βαρώτσου-  υπήρχε αυξημένη πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμικού γεγονότος…
«Ναι υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο κύκλος του Εγκέλαδου δεν έχει κλείσει στη Δυτική Ελλάδα. Για τους επόμενους 2- 3 μήνες είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κάποια σεισμικά γεγονότα.