Τα καμένα κρέατα, παρόλο που δεν έχουν υψηλή συγκέντρωση σε υδατάνθρακες, είναι επικίνδυνα για την υγεία…
Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο στη σχάρα
μπορούν να μετατρέψουν τις πρωτεΐνες του κόκκινου κρέατος, πουλερικών
και ψαριών σε ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs). Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν
συνδεθεί με καρκίνο του μαστού, στομάχου, προστάτη και παχέος εντέρου.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αλλάξει το
σχήμα της δομής των πρωτεϊνών του κρέατος έτσι ώστε να γίνουν
επικίνδυνες για τον οργανισμό και να θεωρούνται καρκινογόνες ουσίες.
Ένας άλλος καρκινικός παράγοντας που βρίσκεται στον καπνό από το
μπάρμπεκιου είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs). Οι
πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) δημιουργούνται όταν το
λίπος και οι χυμοί από το μαγείρεμα του κρέατος στη σχάρα πέφτουν
στάγδην πάνω στην πηγή θερμότητας.
....................