Πολλά έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για το κόκκινο χρώμα που μπαίνει
σε τρόφιμα και ποτά και προέρχεται από έντομα. Μάλιστα έχει γραφτεί ότι
προέρχεται από κατσαρίδες! ή ότι ψημένα σκαθάρια μπαίνουν στο πιάτο
μας!.
Το κόκκινο χρώμα είναι κάτι που το ήξεραν από την αρχαιότητα και τότε
το
χρησιμοποιούσαν στο βάψιμο ρούχων και φυσικά στη βαφή αγγείων κλπ.
Το Πορφυρό της Τύρου παραγόταν από ένα κοχύλι γνωστό σε μας σαν
"πορφύρα". Η πορφύρα, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων σαν βασιλική βαφή,
ήταν η ωραιότερη και ακριβότερη βαφή της αρχαιότητας. Επί αιώνες ο όρος
πορφύρα προκαλούσε σύγχυση, διότι χρησιμοποιήθηκε τόσο για τα κοχύλια,
από τα οποία παραλαμβάνεται η βαφή, όσο και για την ίδια τη βαφή, που ο
Αριστοτέλης την είχε ονομάσει «άνθος», καθώς και για τα βαμμένα
ενδύματα με χρήση της ίδιας της βαφής.
....................