Για κακοστημένη θεατρική παράσταση και προσυμφωνημένο διαζύγιο
προκειμένου να βολευτούν και οι δύο μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος
Μητσοτάκης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο
Καμμένο και τις τακτικές του, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του
Ant1.
Ως απόδειξη ότι το παιχνίδι ήταν στημένο και από πριν συμφωνημένο ώστε ο ένας να μην χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή και ο άλλος να μην αναγκαστεί να βάλει και τυπικά την υπογραφή του στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και να μην χάσει το κόμμα του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι 4 στους 7 βουλευτές του Καμμένου θα στηρίξουν την κυβέρνηση, από τους οποίους τους δύο τους διαγράφει ο Καμμένος στέλνοντας τους στον Τσίπρα και τους άλλους δύο δεν
τους διαγράφει προκειμένου να παραμείνει πρόεδρος κόμματος με κοινοβουλευτική ομάδα.
Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απλώς συγχωνεύτηκαν, είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για βαθιά ηθική έκπτωση της πολιτικής ζωής.
Καλώ όλους τους βουλευτές, και κυρίως τους «6» που εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση, να αντιληφθούν τις συνέπειες της επιλογής τους και να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Γιατί αυτό, τόνισε, σημαίνει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και «ναι» στην παράταση βίου μιας κυβέρνησης που κάνει ζημιά στη χώρα.
Ωστόσο ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να βρει τους 151 βουλευτές και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, και παράταση ζωής κάτι που -όπως άφησε να εννοηθεί- σημαίνει μεγαλύτερη ζημιά για τη χώρα και μεγαλύτερη ανασφάλεια για την οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
«Η επόμενη περίοδος που είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας θα ξεσαλώσει και θα πει ένα σωρό ψέμματα θα κάνει επιπλέον κακό στη χώρα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές άμεσα.
«Δεν θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού. Η πιο καθαρή λύση είναι οι εκλογές. Εύχομαι να γίνουν το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα της ΝΔ να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Απαντώντας δε στο σχόλιο ότι ζητά εκλογές από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: είχα άδικο;
Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το εάν τον ανησυχεί η προεκλογική προσπάθεια Τσίπρα για άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, απάντησε σκληρά λέγοντας ότι ο Τσίπρας είναι ταυτισμένος με το ψέμα, τον κυνισμό, την εξαπάτηση, και την εθνική ταπείνωση. «Αυτά τα χαρακτηριστικά τον συνδέουν με τον Π. Καμμένο».
Ενδιαφέρον είχαν επίσης οι απαντήσεις του προέδρου της ΝΔ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «η ΝΔ ποτέ δεν άλλαξε στάση για το ζήτημα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του ότι επιμένω στα περί συναλλαγής και ανταλλαγμάτων που δόθηκαν στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ας διαψεύδει η Μέρκελ.
«Τι περιμένατε; Να σας πει η Μέρκελ ότι υπήρχε συνεννόηση; Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Επιμένω στην άποψή μου» είπε χαρακτηριστικά ερωτηθείς σχετικά.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Μέρκελ και στη συνάντησή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ουδέποτε δέχθηκα πιέσεις για την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Εξήγησα στο ΕΛΚ τις θέσεις μας και γιατί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού -και όχι μια μειοψηφία ακροδεξιών όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- αντιτίθενται στη συμφωνία και υπήρξε κατανόηση».
Την απάντηση δε, της καγκελαρίου της Γερμανίας μετά της συνάντησή τους ότι παραμένει η διαφωνία τους για το ζήτημα, επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να αντικρούσει και την κατηγορία που δέχεται ότι η στάση του στο ζήτημα διαφοροποιείται ανάλογα εάν βρίσκεται εντός ή εκτός χώρας.
Κατηγορία που αντέκρουσε ο κ. Μητσοτάκης είναι και αυτή ότι «στρίβει το καράβι της ΝΔ όλο και πιο δεξιά».
«Μα την ίδια στιγμή με κατηγορούν ότι εντάσσονται στη ΝΔ βουλευτές από τον μεσαίο χώρο. Θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση που εστιάζει την κριτική της» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν είναι ότι η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Και κάθε φορά που είχαμε μεγάλα εκλογικά ποσοστά ήταν όταν ξεπερνούσαμε τα παραδοσιακά όρια του κόμματος και γινόμασταν παράταξη».
Τέλος σε ότι αφορά την πρόταση-πρόκληση του Πάνου Καμμένου ότι θα στήριζε πρόταση μομφής της ΝΔ εάν ο Κ.Μητσοτάκης δεσμευόταν για όνομα που δεν περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αφού «στόλισε» τον Πάνο Καμμένο «που κινείται μεταξύ γραφικότητας και γελοιότητας» θυμίζοντας στιγμιότυπα από τις αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές μέχρι τώρα αντιδράσεις και δηλώσεις του είπε:
«Δηλαδή αν συμφωνούσαμε ότι στο εξής τα Σκόπια θα ονομάζονταν ‘Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής’ και οι Σκοπιανοί διατηρούσαν όμως εθνότητα και γλώσσα, θα μας άρεσε; Εμένα όχι. Το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα στοιχεία της συμφωνίας τα οποία στο μέγιστο βαθμό υποκρύπτουν τον αλυτρωτισμό».
Η θέση της ΝΔ για το Μακεδονικό δεν άλλαξε ποτέ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά. «Είναι η ίδια που είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που ποτέ δεν αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, γιατί ήξερε τους εθνικούς κινδύνους. Είναι η ίδια θέση που είχε το ΥΠΕΞ και όταν εμφανίζονταν σε έγγραφο το «Μακεδονία» σκέτο έκανε διαβήματα. Είναι η ίδια θέση που είχε ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη».
Είναι ζήτημα εθνότητας ή ιθαγένειας; ρωτήθηκε από τον Ν.Χατζηνικολάου για να απαντήσει «είναι και τα δυο, είναι ζήτημα ταυτότητας. Ο Ζαεφ λέει για πρώτη φορά πήρα μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. ‘Είμαστε μακεδόνες’ λέει και τη δυνατότητα αυτή του τη δίνει η Συμφωνία. Αυτό εγώ δεν πρόκειται να το δεχτώ».
Ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης ήταν ειλικρινής.
«Εάν δεν περάσει η συμφωνία τώρα και μεσολαβήσουν εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα κυρώσει αυτή τη συμφωνία» και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια από την αρχή, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αν όμως περάσει από αυτή τη Βουλή «θέλω να είμαι ρεαλιστής και έντιμος με τους Έλληνες πολίτες. Από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή και κατόπιν σε λίγες ημέρες θα κυρωθεί και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν ανατρέπεται».
Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας ένα παράθυρο για μικρές έστω βελτιώσεις ακόμη και αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί τώρα από την κυβέρνηση, «τα Σκόπια δεν θα έχουν μπει στην ΕΕ»
«Από μένα δεν θα ακούσετε ποτέ να να καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα μας, η δε πορεία των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ είναι μακρά και θα εξαρτηθεί από το αν επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας έναντι της Ελλάδας» είπε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αναλώθηκε στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημέρων και στη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε συνοπτικά το πρόγραμμα του κόμματος του για την οικονομία, διαβεβαιώνοντας ότι η στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων και της μεσαίας τάξης έχει ξεχωριστή θέση στους σχεδιασμούς της ΝΔ.
«Ο Τσίπρας έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και τιμώρησε τους πιο αδύναμους με την πολιτική του» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε εάν τα φιλολαϊκά μέτρα που θα είναι μάλιστα τα τελευταία που θα φέρει η κυβέρνηση πριν τις εκλογές μπορεί να γυρίσουν υπέρ της το παιχνίδι.
«Και άλλοι στο παρελθόν προσπάθησαν να εξαγοράσουν ψήφους μοιράζοντας λεφτά. Θεωρώ ότι σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη. Τα επιδόματα δεν αποτελούν λύση στο οικονομικό πρόβλημα των νοικοκυριών, για αυτό στη ΝΔ μιλάμε για άλλη οικονομική πολιτική, που θα φέρει ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Απαντώντας στο σημείο αυτό στο σχόλιο ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος της Νέας Δημοκρατία, υπενθύμισε ότι και πριν υπήρχε αλλά με άλλο όνομα, ενώ εστίασε στο γεγονός ότι «εγώ όμως ποτέ δεν είπα στους πολίτες ότι θα τον καταργήσω», όπως έλεγε ο Τσίπρας το 2015. «Εγώ μίλησα μόνο για μείωση του κατά μέσο όρο 30% σε δυο χρόνια για όλους».
Στις επίμονες ερωτήσεις και τηλεθεατών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για το που θα βρει τα χρήματα η ΝΔ για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πολλές από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στους εταίρους μπορούν να μετριαστούν με σωστή τεκμηρίωση, εκτιμώντας ότι αν μια κυβέρνηση κερδίσει την αξιοπιστία των εταίρων και των αγορών, μπορεί σε ένα, ενάμιση χρόνο να θέσει και το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αλλά χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν και με μια καλύτερη διαχείριση, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, η επιλογή να δοθούν 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί κοστίζει 180 εκατ. ευρώ. Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ από το 2015. Αυτό θα συγκρατηθεί και πάλι. «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στον μεγάλο αριθμό προσλήψεων που έχει δεσμευτεί ο Αλ. Τσίπρας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, διαψεύδοντας όμως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσει στο Δημόσιο. Επίσης, Αρνήθηκε δε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων (π.χ. στην Παιδεία) αν δεν εξεταστούν οι πραγματικές ανάγκες.
Εκτίμησε παράλληλα, ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να εντοπιστεί η μικρή και μεσαία φοροδιαφυγή για να συγκεντρωθούν έσοδα και να μειωθούν οι φόροι.
Θεωρεί δε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει την μεγάλη έκπληξη στις επενδύσεις αν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για τα δάνεια του κόμματος. Παραδέχτηκε ότι είναι μεγάλα, προϊόν μιας άλλης εποχής που τα κόμματα δανείζονταν με ενέχυρο μελλοντικές ενισχύσεις. «Κληρονόμησα την κατάσταση, περιόρισα τις δαπάνες κατά 70% και απευθύνθηκα στον απλό Νεοδημοκράτη που έβαλε πλάτη».
Στο ερώτημα με ποιους θα κυβερνήσει αν δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία επανέλαβε ότι και αυτοδύναμος θα επιδιώξει ευρύτερες συγκλίσεις. Εκτίμησε δε ότι δεν θα υπάρξουν στο κοινοβούλιο δυνάμεις που θα είναι δεξιά της ΝΔ (εξαιρώντας την Χρυσή Αυγή).
Τέλος τόνισε ότι η χώρα δεν θα είναι ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική γιατί «ο Αλ. Τσίπρας θα επιστρέψει από την πίσω πόρτα».
Ως απόδειξη ότι το παιχνίδι ήταν στημένο και από πριν συμφωνημένο ώστε ο ένας να μην χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή και ο άλλος να μην αναγκαστεί να βάλει και τυπικά την υπογραφή του στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και να μην χάσει το κόμμα του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι 4 στους 7 βουλευτές του Καμμένου θα στηρίξουν την κυβέρνηση, από τους οποίους τους δύο τους διαγράφει ο Καμμένος στέλνοντας τους στον Τσίπρα και τους άλλους δύο δεν
τους διαγράφει προκειμένου να παραμείνει πρόεδρος κόμματος με κοινοβουλευτική ομάδα.
Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απλώς συγχωνεύτηκαν, είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για βαθιά ηθική έκπτωση της πολιτικής ζωής.
Καλώ όλους τους βουλευτές, και κυρίως τους «6» που εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση, να αντιληφθούν τις συνέπειες της επιλογής τους και να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Γιατί αυτό, τόνισε, σημαίνει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και «ναι» στην παράταση βίου μιας κυβέρνησης που κάνει ζημιά στη χώρα.
Ωστόσο ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να βρει τους 151 βουλευτές και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, και παράταση ζωής κάτι που -όπως άφησε να εννοηθεί- σημαίνει μεγαλύτερη ζημιά για τη χώρα και μεγαλύτερη ανασφάλεια για την οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
«Η επόμενη περίοδος που είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας θα ξεσαλώσει και θα πει ένα σωρό ψέμματα θα κάνει επιπλέον κακό στη χώρα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές άμεσα.
«Δεν θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού. Η πιο καθαρή λύση είναι οι εκλογές. Εύχομαι να γίνουν το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα της ΝΔ να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Απαντώντας δε στο σχόλιο ότι ζητά εκλογές από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: είχα άδικο;
Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το εάν τον ανησυχεί η προεκλογική προσπάθεια Τσίπρα για άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, απάντησε σκληρά λέγοντας ότι ο Τσίπρας είναι ταυτισμένος με το ψέμα, τον κυνισμό, την εξαπάτηση, και την εθνική ταπείνωση. «Αυτά τα χαρακτηριστικά τον συνδέουν με τον Π. Καμμένο».
Ενδιαφέρον είχαν επίσης οι απαντήσεις του προέδρου της ΝΔ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «η ΝΔ ποτέ δεν άλλαξε στάση για το ζήτημα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του ότι επιμένω στα περί συναλλαγής και ανταλλαγμάτων που δόθηκαν στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ας διαψεύδει η Μέρκελ.
«Τι περιμένατε; Να σας πει η Μέρκελ ότι υπήρχε συνεννόηση; Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Επιμένω στην άποψή μου» είπε χαρακτηριστικά ερωτηθείς σχετικά.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Μέρκελ και στη συνάντησή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ουδέποτε δέχθηκα πιέσεις για την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Εξήγησα στο ΕΛΚ τις θέσεις μας και γιατί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού -και όχι μια μειοψηφία ακροδεξιών όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- αντιτίθενται στη συμφωνία και υπήρξε κατανόηση».
Την απάντηση δε, της καγκελαρίου της Γερμανίας μετά της συνάντησή τους ότι παραμένει η διαφωνία τους για το ζήτημα, επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να αντικρούσει και την κατηγορία που δέχεται ότι η στάση του στο ζήτημα διαφοροποιείται ανάλογα εάν βρίσκεται εντός ή εκτός χώρας.
Κατηγορία που αντέκρουσε ο κ. Μητσοτάκης είναι και αυτή ότι «στρίβει το καράβι της ΝΔ όλο και πιο δεξιά».
«Μα την ίδια στιγμή με κατηγορούν ότι εντάσσονται στη ΝΔ βουλευτές από τον μεσαίο χώρο. Θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση που εστιάζει την κριτική της» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν είναι ότι η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Και κάθε φορά που είχαμε μεγάλα εκλογικά ποσοστά ήταν όταν ξεπερνούσαμε τα παραδοσιακά όρια του κόμματος και γινόμασταν παράταξη».
Τέλος σε ότι αφορά την πρόταση-πρόκληση του Πάνου Καμμένου ότι θα στήριζε πρόταση μομφής της ΝΔ εάν ο Κ.Μητσοτάκης δεσμευόταν για όνομα που δεν περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αφού «στόλισε» τον Πάνο Καμμένο «που κινείται μεταξύ γραφικότητας και γελοιότητας» θυμίζοντας στιγμιότυπα από τις αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές μέχρι τώρα αντιδράσεις και δηλώσεις του είπε:
«Δηλαδή αν συμφωνούσαμε ότι στο εξής τα Σκόπια θα ονομάζονταν ‘Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής’ και οι Σκοπιανοί διατηρούσαν όμως εθνότητα και γλώσσα, θα μας άρεσε; Εμένα όχι. Το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα στοιχεία της συμφωνίας τα οποία στο μέγιστο βαθμό υποκρύπτουν τον αλυτρωτισμό».
Η θέση της ΝΔ για το Μακεδονικό δεν άλλαξε ποτέ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά. «Είναι η ίδια που είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που ποτέ δεν αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, γιατί ήξερε τους εθνικούς κινδύνους. Είναι η ίδια θέση που είχε το ΥΠΕΞ και όταν εμφανίζονταν σε έγγραφο το «Μακεδονία» σκέτο έκανε διαβήματα. Είναι η ίδια θέση που είχε ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη».
Είναι ζήτημα εθνότητας ή ιθαγένειας; ρωτήθηκε από τον Ν.Χατζηνικολάου για να απαντήσει «είναι και τα δυο, είναι ζήτημα ταυτότητας. Ο Ζαεφ λέει για πρώτη φορά πήρα μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. ‘Είμαστε μακεδόνες’ λέει και τη δυνατότητα αυτή του τη δίνει η Συμφωνία. Αυτό εγώ δεν πρόκειται να το δεχτώ».
Ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης ήταν ειλικρινής.
«Εάν δεν περάσει η συμφωνία τώρα και μεσολαβήσουν εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα κυρώσει αυτή τη συμφωνία» και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια από την αρχή, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αν όμως περάσει από αυτή τη Βουλή «θέλω να είμαι ρεαλιστής και έντιμος με τους Έλληνες πολίτες. Από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή και κατόπιν σε λίγες ημέρες θα κυρωθεί και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν ανατρέπεται».
Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας ένα παράθυρο για μικρές έστω βελτιώσεις ακόμη και αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί τώρα από την κυβέρνηση, «τα Σκόπια δεν θα έχουν μπει στην ΕΕ»
«Από μένα δεν θα ακούσετε ποτέ να να καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα μας, η δε πορεία των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ είναι μακρά και θα εξαρτηθεί από το αν επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας έναντι της Ελλάδας» είπε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αναλώθηκε στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημέρων και στη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε συνοπτικά το πρόγραμμα του κόμματος του για την οικονομία, διαβεβαιώνοντας ότι η στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων και της μεσαίας τάξης έχει ξεχωριστή θέση στους σχεδιασμούς της ΝΔ.
«Ο Τσίπρας έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και τιμώρησε τους πιο αδύναμους με την πολιτική του» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε εάν τα φιλολαϊκά μέτρα που θα είναι μάλιστα τα τελευταία που θα φέρει η κυβέρνηση πριν τις εκλογές μπορεί να γυρίσουν υπέρ της το παιχνίδι.
«Και άλλοι στο παρελθόν προσπάθησαν να εξαγοράσουν ψήφους μοιράζοντας λεφτά. Θεωρώ ότι σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη. Τα επιδόματα δεν αποτελούν λύση στο οικονομικό πρόβλημα των νοικοκυριών, για αυτό στη ΝΔ μιλάμε για άλλη οικονομική πολιτική, που θα φέρει ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Και πού θα βρει τα λεφτά η ΝΔ;
Αποδεικνύοντας ότι η μέριμνα και η ευαισθησία για τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα δεν είναι αποκλειστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν η ΝΔ μιλά για πρότυπα σχολεία, ασφάλεια στις γειτονιές, επέκταση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (προγραμματίζουμε να δοθεί 1 δισ. ευρώ), νέες θέσεις απασχόλησης και κατάρτιση μακροχρόνια ανέργων δεν απευθυνόμαστε τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες; Ξεκινάμε με τους πιο αδύναμους αλλά εμείς δεν ξεχνάμε κανέναν. Για παράδειγμα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εμείς την θέλουμε για όλους»Απαντώντας στο σημείο αυτό στο σχόλιο ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος της Νέας Δημοκρατία, υπενθύμισε ότι και πριν υπήρχε αλλά με άλλο όνομα, ενώ εστίασε στο γεγονός ότι «εγώ όμως ποτέ δεν είπα στους πολίτες ότι θα τον καταργήσω», όπως έλεγε ο Τσίπρας το 2015. «Εγώ μίλησα μόνο για μείωση του κατά μέσο όρο 30% σε δυο χρόνια για όλους».
Στις επίμονες ερωτήσεις και τηλεθεατών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για το που θα βρει τα χρήματα η ΝΔ για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πολλές από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στους εταίρους μπορούν να μετριαστούν με σωστή τεκμηρίωση, εκτιμώντας ότι αν μια κυβέρνηση κερδίσει την αξιοπιστία των εταίρων και των αγορών, μπορεί σε ένα, ενάμιση χρόνο να θέσει και το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αλλά χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν και με μια καλύτερη διαχείριση, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, η επιλογή να δοθούν 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί κοστίζει 180 εκατ. ευρώ. Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ από το 2015. Αυτό θα συγκρατηθεί και πάλι. «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στον μεγάλο αριθμό προσλήψεων που έχει δεσμευτεί ο Αλ. Τσίπρας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, διαψεύδοντας όμως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσει στο Δημόσιο. Επίσης, Αρνήθηκε δε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων (π.χ. στην Παιδεία) αν δεν εξεταστούν οι πραγματικές ανάγκες.
Εκτίμησε παράλληλα, ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να εντοπιστεί η μικρή και μεσαία φοροδιαφυγή για να συγκεντρωθούν έσοδα και να μειωθούν οι φόροι.
Θεωρεί δε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει την μεγάλη έκπληξη στις επενδύσεις αν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για τα δάνεια του κόμματος. Παραδέχτηκε ότι είναι μεγάλα, προϊόν μιας άλλης εποχής που τα κόμματα δανείζονταν με ενέχυρο μελλοντικές ενισχύσεις. «Κληρονόμησα την κατάσταση, περιόρισα τις δαπάνες κατά 70% και απευθύνθηκα στον απλό Νεοδημοκράτη που έβαλε πλάτη».
Στο ερώτημα με ποιους θα κυβερνήσει αν δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία επανέλαβε ότι και αυτοδύναμος θα επιδιώξει ευρύτερες συγκλίσεις. Εκτίμησε δε ότι δεν θα υπάρξουν στο κοινοβούλιο δυνάμεις που θα είναι δεξιά της ΝΔ (εξαιρώντας την Χρυσή Αυγή).
Τέλος τόνισε ότι η χώρα δεν θα είναι ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική γιατί «ο Αλ. Τσίπρας θα επιστρέψει από την πίσω πόρτα».