Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Η ψοφιοσύνη επιστρέφει

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
«Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει. Θα μας σώσει από τη βρώμα όπου κυλιόμαστε, θα μας σώσει από τη μετριότητα και την ψοφιοσύνη, θα μας λυτρώσει από τον αισχρό τον ύπνο, θα μας ελευθερώσει. Αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε».
(Ίων Δραγούμης, «Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα»)
Δυστυχώς, έναν αιώνα και πλέον μετά, στην πατρίδα μας επιστρέψει η ψοφιοσύνη.
Επιστρέφει με συναλλαγές εντός και εκτός Ελλάδας.
Επιστρέφει με στημένα επεισόδια για να διαλυθεί το συλλαλητήριο για την Μακεδονία και να ταυτιστούν οι
ειρηνικοί διαδηλωτές με τους ακραίους.
Επιστρέφει με ψέματα και προπαγάνδα.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε σε προπαγανδιστικό βιντεάκι, προκειμένου να μας εξηγήσει πόσο καλή είναι η συμφωνία που έφεραν, με τον Κοτζιά να υπογράφει και τον Καμμένο να κοιτάει.
Και, βέβαια, δεν μπόρεσε να αποφύγει ξανά τα ψέματα.
Όπως είπε «με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζουμε ιθαγένεια και όχι τις εθνότητες που την απαρτίζουν».
Αλήθεια; Και τότε ποιας εθνότητας είναι αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί ο κ. Τσίπρας μας λέει τι δεν είναι οι Σκοπιανοί, αλλά δεν μας λέει τι είναι.
Μας είπε επίσης ότι «αφαιρούνταιοι αλυτρωτικές αναφορές από τα σχολικά βιβλία».
Δεν μας λέει, όμως, ότι εξετάζονται και τα δικά μας βιβλία, ώστε και από εκεί να αφαιρεθούν όσα οι Σκοπιανοί θεωρούν… αλυτρωτικά!
Και μας λέει ότι αφαιρείται το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας από κάθε σύμβολο των γειτόνων μας και η χρήση του περνά αποκλειστικά στην Ελλάδα.
Δεν μας λέει, όμως, ότι η σημαία των γειτόνων δεν φέρει το δεκαεξάκτινο αστέρι ήδη από το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία και στη σημαία υπάρχουν οκτώ ακτίνες. Παραπλανητικά, βέβαια, γιατί η σημαία παραπέμπει σαφώς, έστω και με οκτώ ακτίνες, στον δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας. Θα αλλάξουν τη σημαία τους; Ή απλώς – και άντε να βρεις αν το έκαναν – θα αφαιρέσουν μερικές πλάκες από δημόσιους χώρους;
Η προπαγάνδα συνεχίστηκε και με το δήθεν «ενημερωτικό» σημείωμα του ΥΠΕΞ.
Με αναφορές στις δηλώσεις περί σύνθετης ονομασίας, που κατά την κυβέρνηση αποτελεί την εθνική γραμμή.
Στο σημείωμα αναφέρεται η δήλωση της πρώην υπουργού των Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη (30 Σεπτεμβρίου 2009), σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα επιδιώκει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση μίας σύνθετης ονομασίας».
Και λοιπόν; Αυτό, αυτή η βάση συζήτησης,  περιλαμβάνει όνομα, ταυτότητα, γλώσσα, αυτοπροσδιορισμό, πρόσβαση στη θάλασσα και αλλαγή στα σχολικά βιβλία;
Μας λένε με το σημείωμα ότι «δεν μπορούν να ονομάζονται «μακεδονικοί», χωρίς τον επιθετικό προσδιορισμό «Βόρεια» όλοι οι κρατικοί θεσμοί, τα δημόσια κτίρια ή ακόμη και ιδιωτικοί φορείς, εφόσον χρηματοδοτούνται από το κράτος ή έχουν συσταθεί με νόμο (άρθρο 1 παρ. 3 εδ. ζ΄)».
Οπότε, όλοι οι άλλοι, αυτοί που δεν θα χρηματοδοτούνται από το κράτος – ψάξε βρες τώρα ποιοι και με τι κονδύλια θα χρησιμοποιούνται από το κράτος ή από άλλους – θα χρησιμοποιούν κανονικά τον όρο «μακεδονικός» χωρίς επιθετικό προσδιορισμό.
Και στο συγκεκριμένο σημείωμα μας λένε ότι «προβλέπεται επίσης η συγκρότηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, η οποία θα εξετάσει μεταξύ άλλων και τα σχολικά εγχειρίδια, ώστε να απαλειφθούν, όπως συγκεκριμένα ορίζεται, οι αλυτρωτικές αναφορές (π.χ. χάρτες «Μεγάλης Μακεδονίας», των οποίων την απάλειψη επιδιώκαμε ανεπιτυχώς εδώ και χρόνια)».
Αλλά και εδώ αποφεύγουν επιμελώς να μας πουν ότι το ίδιο θα γίνει (γίνεται) και στα ελληνικά βιβλία.
Και μας λένε επίσης ότι «απαλείφεται οποιαδήποτε, έστω έμμεση, δυνατότητα διεκδίκησης «δικαιωμάτων» για δήθεν μειονότητα στη χώρα μας. Η γειτονική μας χώρα δεσμεύεται ότι «τίποτα στο Σύνταγμα της όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον» δεν θα μπορεί να αποτελέσει βάση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας «περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οιωνδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες της» (άρθρο 4(3)). Το Σύνταγμά της τροποποιείται με τρόπο που εξασφαλίζεται η στήριξη μόνο στους πολίτες της και στη Διασπορά της (και όχι «στο μακεδονικό λαό στις γειτονικές χώρες», όπως αναφέρεται έως σήμερα)».
Δεν αναφέρουν, όμως, ότι πονηρά δεν αναφέρεται μόνο η διασπορά (στο ελληνικό Σύνταγμα αναφέρεται η ελληνική ομογένεια), αλλά η «διασπορά του μακεδονικού λαού».
Οπότε, με δεδομένο ότι η συμφωνία προβλέπει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους να αυτοπροσδιοριστούν ως τμήμα του «μακεδονικού λαού» και να αυτοχαρακτηριστούν ως δήθεν μειονότητα.
Στο ίδιο σημείωμα επαναλαμβάνουν τα περί ιθαγένειας, αναφερόμενοι στη ρηματική διακοίνωση – αλλά τα διαλαμβανόμενα σ’ αυτήν δεν περιλαμβάνονται στο Σύνταγμά τους – όπου οι Σκοπιανοί μας λένε ότι η χρήση του όρου «nationality» στo αγγλικό κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται αποκλειστικά στην «ιθαγένεια»!
Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε πως από μόνη της η λέξη «nationality» (αυτή που υπάρχει στο κείμενο του Συντάγματος) παραπέμπει σε εθνότητα. Διαφορετικά, γιατί να μην χρησιμοποιήσουν παντού τη λέξη «citizenship» να τελειώνουμε;
Και βέβαια, συνεχίζουν να λένε τα ψέματα περί γλώσσας, ότι τάχα έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ως… επίσημη γλώσσα (ο ΟΗΕ έχει μόνο έξι επίσημες γλώσσες και σ’ αυτές δεν περιλαμβάνονται ούτε τα γερμανικά και πάντως δεν είναι οργανισμός πιστοποίησης γλωσσών).
Φθάνουν δε στο σημείο να αναφερθούν σε ομιλία του Ευάγγελου Αβέρωφ που με τη φράση «εις την ελληνικήν Μακεδονίαν δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα, η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συντακτικόν», ακριβώς αναφερόταν στο ελληνικό ιδίωμα σε αντιδιαστολή με την τεχνητή γλώσσα που ο Τίτο ονόμασε «μακεδονική»!

Με αυτήν την προπαγάνδα προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό!

elzoni.gr