Τον
ακραίο διχαστικό λόγο επέλεξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο
Αλεξάνδρειο Μέλαθρον, στη Θεσσαλονίκη στην πολιτική συγκέντρωση του
ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης –
Όχι στο μίσος και τον εθνικισμό», για το Μακεδονικό.
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την ομιλία του με την επωδό «αυτοί ή εμείς», ταυτίζοντας σε πολλά σημία την ΝΔ με την ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε για ακόμα μία φορά τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για σκάνδαλα, τζάκια και την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο θέτοντας το δίλημμα «αυτοί ή εμείς» και υποστηρίζοντας ότι όσες παροχές έχουν επιτευχθεί θα ακυρωθούν εάν στις εκλογές δεν επανεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αντιδρώντας σε αποδοκιμασίες που ακούστηκαν από μερίδα του κοινού, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Εδώ μπορούν να' ρθουν πολίτες με διαφορετική άποψη. Γιατί γνωρίζουν ότι εδώ μπορούν, γνωρίζουν ότι εδώ χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας».
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Η Θεσσαλονίκη δίνει σήμερα απάντηση, στο
σκοτάδι, στο μίσος, στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει :«Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω, δε θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμίδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Δε θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις, να παριστάνουν του υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες προδότες και μειοδότες».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να παρουσιάσει την κυβέρνηση του ως τον «απελευθερωτή» της χώρας από τα μνημόνια, λέγοντας ότι αυτοί «έβαλαν τη χώρα στη περιπέτεια των μνημονίων και της χρεοκοπίας, Εμείς την απελευθερώσαμε» και πρόσθεσε ότι όσοι αμφισβήτησαν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης «σήμερα κάνουν τη καρδιά τους πέτρα και αναγκάζονται να ψηφίζουν μαζί μας».
«Διανύσαμε ένα δρόμο δύσβατο, γεμάτο, παγίδες, πιέσεις, ακόμα και εκβιασμούς» είπε ο κ. Τσίπρας για να συνεχίσει υποστηρίζοντας ότι οι δεσμεύσεις του στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο τηρούνται στο ακέραιο και έχουν νομοθετηθεί.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα του 2015, θέλοντας να «ξεπλύνει» την «κωλοτούμπα» λέγοντας ότι: «Τίποτα λοιπόν δεν πήγε χαμένο. Καμία μάχη, κανένας αγώνας, καμία θυσία. Δεν πήγε χαμένη η έκφραση της συλλογικής αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού που συντάραξε την Ευρώπη και τον κόσμο, το καλοκαίρι του 2015», για να προσθέσει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης του στοχεύει σε «μια Ελλάδα ασφαλή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική».
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αξιοποιήσει για ακόμα μία φορά την προωθούμενη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας, λέγοντας ότι εξορθολογίζονται οι σχέσεις των δύο πλευρών, επιλύεται η χρόνια εκκρεμότητα που αφορά την εκκλησιαστική περιουσία και καθορίζεται ένα νέο πλαίσιο για τη μισθοδοσία του κλήρου.
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε οξύτατη επίθεση στην αντιπολίτευση και όσον αφορά την εξωτερική πολιτική λέγοντας ότι: «Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μας γύρισαν δεκαετίες πίσω και στην εξωτερική πολιτική. Στα μεγάλα ζητήματα έδειξαν μνημειώδη ανικανότητα. Αντιμετώπισαν την τουρκική προκλητικότητα, με λεονταρισμούς. Χωρίς σχέδιο, χωρίς διεθνείς συμμαχίες, παρά μόνο με κορώνες εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν ανέλαβαν την παραμικρή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την προσφυγική κρίση που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη. Υποβάθμισαν την παρουσία και το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Κρύφτηκαν πίσω από ένα φτηνό εθνικισμό, για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία στρατηγικής στην περιοχή. Την στιγμή μάλιστα που άλλες χώρες, εκμεταλλεύτηκαν την παντελή απουσία της Ελλάδας για να διευρύνουν την επιρροή τους».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αναβάθμιση, όπως είπε των σχέσεων της Ελλάδας, με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και των δεσμών με την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι επί των ημερών του «η κάποτε περίκλειστη Ελλάδα, έγινε ο πρωταγωνιστής μιας νέας εποχής φιλίας και συνεργασίας στην περιοχή».
Χαρακτήρισε δε ως επιστέγασμα της προσπάθειας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του την «επίλυση ενός μείζονος ζητήματος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων», του Μακεδονικού, λέγοντας «Εκεί που για 25 ολόκληρα χρόνια, οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων, δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης. Εκεί που έχτισαν πολιτικές καριέρες, διάφοροι πατριδοκάπηλοι, κήρυκες του μίσους. Εμείς ήρθαμε να δώσουμε λύση προς όφελος της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας».
«Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα, με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως είπε ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας την οξύτατη επίθεση στην αντιπολίτευση, για να προσθέσει ότι η ΠΓΔΜ «μόνο όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της που ορίζει η συμφωνία, θα ενταχθεί στους διεθνείς θεσμούς και θα αναγνωρίζεται παγκόσμια με τη νέα της ονομασία».
«Η Αριστερά,σε όλες τις στιγμές της Ιστορίας, και με όλες της τις εκφράσεις, έχουμε αποδείξει την αγάπη μας για την πατρίδα. Με αγώνες και με θυσίες. Όχι με τραμπουκισμούς και με τρίκυκλα. Με αίμα και στη πρώτη γραμμή του μετώπου για τη πατρίδα και τη λευτεριά. Όχι δίπλα στο κατακτητή και στις κυβερνήσεις του», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν πουλάει η αριστερά τη Μακεδονία. Σώζει η αριστερά την πολιτισμική κα ιστορική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας», ενώ μίλησε για εμπόρους της πατρίδας και κερδοσκόπους του μίσους.
Αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι πατριωτισμός είναι να έχεις αυτοπεποίθηση και όχι να είσαι φοβικός,να κυνηγάς μάγισσες, να κερδοσκοπείς με τα πατριωτικά αισθήματα των άλλων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο παράδειγμα του ΕΑΜ, της δολοφονίας Λαμπράκη, του Πολυτεχνείου, λέγοντας ότι «πατριωτισμός είναι να μη σωπαίνεις, απέναντι στο τέρας του φασισμού. Να σηκώνεις ανάστημα απέναντι σε αυτούς που με το ένα χέρι κραδαίνουν τον ήλιο της Βεργίνας και στο άλλο έχουν πάνω στο δέρμα τους τον αγκυλωτό σταυρό. Πατριωτισμός είναι να είσαι Θεσσαλονικιός και να απαντάς στους φασίστες που σκορπίζουν το μίσος και το διχασμό στην πόλη».
Εφερε το παράδειγμα της Κύπρου λέγοντας ότι εθνικόφρονες δήλωναν και αυτοί που έβαλαν την Ελλάδα στο γύψο και τη γέμισαν με φυλακές και τόπους μαρτυρίου, στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της και πρόσθεσε «οι απόγονοι τους είναι που σήμερα φωνάζουν «Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» Γιατί, τελικά, ο πραγματικός τους εχθρός είναι η ίδια η Δημοκρατία».
Χαρακτήρισε την αντιπολίτευση χρεοκοπημένες δυνάμεις του παλιού συστήματος για να προσθέσει: «Τι να περιμένει κανείς από τον κ. Μητσοτάκη; Τον φιλελεύθερο, τον ευρωπαϊστή, που κάποιοι ίσως και να πίστεψαν ότι θα αλλάξει τη θλιβερή εικόνα που κληροδότησε στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς; Τον παρακολουθεί καθημερινά όλη η Ελλάδα. Να μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ένα κόμμα κακέπκτυπου το Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού». Κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι ξεπλένει τη Χρυσή Αυγή υιοθετώντας τις θέσεις της.
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγική παράκρουση, καθώς τίποτα από ότι προέβλεπε δεν έγινε και τελικά τους έμεινε μόνο «ο διχασμός του λαού μας σε εθνικόφρονες και προδότες».
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στο εξωτερικό δηλώνει υπέρ της σύνθετης ονομασίας, αλλά στο εσωτερικό διαδηλώνει κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό, τον Κ. Μητσοτάκη ότι περιόδευσε σε Βερολίνο και σε Βρυξέλλες, «μπας και του δώσει κάποιος διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις θα κοπούν» και ότι υποστήριζε σε κάθε στιγμή της διαπραγμάτευσης με σθένος τις θέσεις του ΔΝΤ.
Ο κ. Τσίπρας έθεσε ξανά το δίλημμα της κάλπης λέγοντας ότι σύντομα ο λαός θα κληθεί, σύμφωνα με τον ίδιο να επιλέξει ανάμεσα σε δύο στρατηγικές ανάμεσα στο σχέδιο αυτών που έβγαλαν την Ελλάδα από τα μνημόνια και το σχέδιο αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα και την έσυραν στη μνημονιακή περιπέτεια.
Θέλοντας να συνεχίσει την αντιπαραβολή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Συμφωνία των Πρεσπών προβάλλοντας την υποστήριξη της λέγοντας ότι ο λαός θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο: Εμάς, με τη συμφωνία των Πρεσπών για να γίνει η Θεσσαλονίκη από φτωχομάνα που στέλνει έξω τα καλύτερα παιδιά της σε οικονομική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων και στον αντίποδα τη ΝΔ η οποία όπως είπε πάει «χέρι χέρι με τους χρυσαυγίτες και το ακροδεξιό περιθώριο με παντελή άγνοια των ιστορικών κινδύνων που επιφυλάσσει η παράταση μιας χρόνιας εκκρεμότητας στα βόρεια σύνορα μας».
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την ομιλία του με την επωδό «αυτοί ή εμείς», ταυτίζοντας σε πολλά σημία την ΝΔ με την ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε για ακόμα μία φορά τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για σκάνδαλα, τζάκια και την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο θέτοντας το δίλημμα «αυτοί ή εμείς» και υποστηρίζοντας ότι όσες παροχές έχουν επιτευχθεί θα ακυρωθούν εάν στις εκλογές δεν επανεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αντιδρώντας σε αποδοκιμασίες που ακούστηκαν από μερίδα του κοινού, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Εδώ μπορούν να' ρθουν πολίτες με διαφορετική άποψη. Γιατί γνωρίζουν ότι εδώ μπορούν, γνωρίζουν ότι εδώ χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας».
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Η Θεσσαλονίκη δίνει σήμερα απάντηση, στο
σκοτάδι, στο μίσος, στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει :«Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω, δε θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμίδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Δε θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις, να παριστάνουν του υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες προδότες και μειοδότες».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να παρουσιάσει την κυβέρνηση του ως τον «απελευθερωτή» της χώρας από τα μνημόνια, λέγοντας ότι αυτοί «έβαλαν τη χώρα στη περιπέτεια των μνημονίων και της χρεοκοπίας, Εμείς την απελευθερώσαμε» και πρόσθεσε ότι όσοι αμφισβήτησαν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης «σήμερα κάνουν τη καρδιά τους πέτρα και αναγκάζονται να ψηφίζουν μαζί μας».
«Διανύσαμε ένα δρόμο δύσβατο, γεμάτο, παγίδες, πιέσεις, ακόμα και εκβιασμούς» είπε ο κ. Τσίπρας για να συνεχίσει υποστηρίζοντας ότι οι δεσμεύσεις του στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο τηρούνται στο ακέραιο και έχουν νομοθετηθεί.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα του 2015, θέλοντας να «ξεπλύνει» την «κωλοτούμπα» λέγοντας ότι: «Τίποτα λοιπόν δεν πήγε χαμένο. Καμία μάχη, κανένας αγώνας, καμία θυσία. Δεν πήγε χαμένη η έκφραση της συλλογικής αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού που συντάραξε την Ευρώπη και τον κόσμο, το καλοκαίρι του 2015», για να προσθέσει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης του στοχεύει σε «μια Ελλάδα ασφαλή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική».
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αξιοποιήσει για ακόμα μία φορά την προωθούμενη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας, λέγοντας ότι εξορθολογίζονται οι σχέσεις των δύο πλευρών, επιλύεται η χρόνια εκκρεμότητα που αφορά την εκκλησιαστική περιουσία και καθορίζεται ένα νέο πλαίσιο για τη μισθοδοσία του κλήρου.
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε οξύτατη επίθεση στην αντιπολίτευση και όσον αφορά την εξωτερική πολιτική λέγοντας ότι: «Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μας γύρισαν δεκαετίες πίσω και στην εξωτερική πολιτική. Στα μεγάλα ζητήματα έδειξαν μνημειώδη ανικανότητα. Αντιμετώπισαν την τουρκική προκλητικότητα, με λεονταρισμούς. Χωρίς σχέδιο, χωρίς διεθνείς συμμαχίες, παρά μόνο με κορώνες εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν ανέλαβαν την παραμικρή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την προσφυγική κρίση που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη. Υποβάθμισαν την παρουσία και το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Κρύφτηκαν πίσω από ένα φτηνό εθνικισμό, για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία στρατηγικής στην περιοχή. Την στιγμή μάλιστα που άλλες χώρες, εκμεταλλεύτηκαν την παντελή απουσία της Ελλάδας για να διευρύνουν την επιρροή τους».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αναβάθμιση, όπως είπε των σχέσεων της Ελλάδας, με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και των δεσμών με την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι επί των ημερών του «η κάποτε περίκλειστη Ελλάδα, έγινε ο πρωταγωνιστής μιας νέας εποχής φιλίας και συνεργασίας στην περιοχή».
Χαρακτήρισε δε ως επιστέγασμα της προσπάθειας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του την «επίλυση ενός μείζονος ζητήματος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων», του Μακεδονικού, λέγοντας «Εκεί που για 25 ολόκληρα χρόνια, οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων, δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης. Εκεί που έχτισαν πολιτικές καριέρες, διάφοροι πατριδοκάπηλοι, κήρυκες του μίσους. Εμείς ήρθαμε να δώσουμε λύση προς όφελος της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας».
«Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα, με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως είπε ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας την οξύτατη επίθεση στην αντιπολίτευση, για να προσθέσει ότι η ΠΓΔΜ «μόνο όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της που ορίζει η συμφωνία, θα ενταχθεί στους διεθνείς θεσμούς και θα αναγνωρίζεται παγκόσμια με τη νέα της ονομασία».
«Η Αριστερά,σε όλες τις στιγμές της Ιστορίας, και με όλες της τις εκφράσεις, έχουμε αποδείξει την αγάπη μας για την πατρίδα. Με αγώνες και με θυσίες. Όχι με τραμπουκισμούς και με τρίκυκλα. Με αίμα και στη πρώτη γραμμή του μετώπου για τη πατρίδα και τη λευτεριά. Όχι δίπλα στο κατακτητή και στις κυβερνήσεις του», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν πουλάει η αριστερά τη Μακεδονία. Σώζει η αριστερά την πολιτισμική κα ιστορική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας», ενώ μίλησε για εμπόρους της πατρίδας και κερδοσκόπους του μίσους.
Αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι πατριωτισμός είναι να έχεις αυτοπεποίθηση και όχι να είσαι φοβικός,να κυνηγάς μάγισσες, να κερδοσκοπείς με τα πατριωτικά αισθήματα των άλλων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο παράδειγμα του ΕΑΜ, της δολοφονίας Λαμπράκη, του Πολυτεχνείου, λέγοντας ότι «πατριωτισμός είναι να μη σωπαίνεις, απέναντι στο τέρας του φασισμού. Να σηκώνεις ανάστημα απέναντι σε αυτούς που με το ένα χέρι κραδαίνουν τον ήλιο της Βεργίνας και στο άλλο έχουν πάνω στο δέρμα τους τον αγκυλωτό σταυρό. Πατριωτισμός είναι να είσαι Θεσσαλονικιός και να απαντάς στους φασίστες που σκορπίζουν το μίσος και το διχασμό στην πόλη».
Εφερε το παράδειγμα της Κύπρου λέγοντας ότι εθνικόφρονες δήλωναν και αυτοί που έβαλαν την Ελλάδα στο γύψο και τη γέμισαν με φυλακές και τόπους μαρτυρίου, στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της και πρόσθεσε «οι απόγονοι τους είναι που σήμερα φωνάζουν «Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» Γιατί, τελικά, ο πραγματικός τους εχθρός είναι η ίδια η Δημοκρατία».
Χαρακτήρισε την αντιπολίτευση χρεοκοπημένες δυνάμεις του παλιού συστήματος για να προσθέσει: «Τι να περιμένει κανείς από τον κ. Μητσοτάκη; Τον φιλελεύθερο, τον ευρωπαϊστή, που κάποιοι ίσως και να πίστεψαν ότι θα αλλάξει τη θλιβερή εικόνα που κληροδότησε στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς; Τον παρακολουθεί καθημερινά όλη η Ελλάδα. Να μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ένα κόμμα κακέπκτυπου το Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού». Κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι ξεπλένει τη Χρυσή Αυγή υιοθετώντας τις θέσεις της.
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγική παράκρουση, καθώς τίποτα από ότι προέβλεπε δεν έγινε και τελικά τους έμεινε μόνο «ο διχασμός του λαού μας σε εθνικόφρονες και προδότες».
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στο εξωτερικό δηλώνει υπέρ της σύνθετης ονομασίας, αλλά στο εσωτερικό διαδηλώνει κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό, τον Κ. Μητσοτάκη ότι περιόδευσε σε Βερολίνο και σε Βρυξέλλες, «μπας και του δώσει κάποιος διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις θα κοπούν» και ότι υποστήριζε σε κάθε στιγμή της διαπραγμάτευσης με σθένος τις θέσεις του ΔΝΤ.
Ο κ. Τσίπρας έθεσε ξανά το δίλημμα της κάλπης λέγοντας ότι σύντομα ο λαός θα κληθεί, σύμφωνα με τον ίδιο να επιλέξει ανάμεσα σε δύο στρατηγικές ανάμεσα στο σχέδιο αυτών που έβγαλαν την Ελλάδα από τα μνημόνια και το σχέδιο αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα και την έσυραν στη μνημονιακή περιπέτεια.
Θέλοντας να συνεχίσει την αντιπαραβολή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Συμφωνία των Πρεσπών προβάλλοντας την υποστήριξη της λέγοντας ότι ο λαός θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο: Εμάς, με τη συμφωνία των Πρεσπών για να γίνει η Θεσσαλονίκη από φτωχομάνα που στέλνει έξω τα καλύτερα παιδιά της σε οικονομική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων και στον αντίποδα τη ΝΔ η οποία όπως είπε πάει «χέρι χέρι με τους χρυσαυγίτες και το ακροδεξιό περιθώριο με παντελή άγνοια των ιστορικών κινδύνων που επιφυλάσσει η παράταση μιας χρόνιας εκκρεμότητας στα βόρεια σύνορα μας».