Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Πέτρος Τατούλης «Απαραίτητη προϋπόθεση της δημοκρατίας η δημόσια διοίκηση και ο δημόσιος χώρος»



«Η χώρα πάντοτε μπορούσε να ξεπερνά τις κρίσεις που αντιμετώπιζε γιατί στηριζόταν σε ένα σημαντικό παράγοντα. Στους εύρωστους και δυναμικούς ανθρώπινους πόρους της περιφέρειας και της επαρχίας της που αποτελούσαν τον πλούτο της και έβρισκαν πάντα τον τρόπο να βρίσκουν λύσεις στηριζόμενοι στον  άδολο πατριωτισμό τους» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την ομιλία του στην ημερίδα της Οικονομικής και
Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος με τίτλο «Αργολίδα: Σχεδιάζοντας το μέλλον. Αναπτυξιακές Προοπτικές-Δημιουργία Νέου Επιχειρηματικού Οικοσυστήματος με Συνέργειες και Κοινωνικές Συναινέσεις», που διοργανώθηκε στο Άργος τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018.             

 
«Είναι σίγουρο ότι η Ευρώπη μπορεί να περνάει κρίσεις. Δεν μπορούμε όμως να αντιμετωπίζουμε με απαισιοδοξία το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη ήρθε για να μείνει και για να προχωρήσει. Για να λύσει τα σημαντικά προβλήματα, τα οποία είναι προβλήματα δημοκρατίας, είναι προβλήματα αντίληψης της οικονομικής της θέσης, είναι προβλήματα που θα πρέπει, και νομίζω πώς αυτό γίνεται σταδιακά μέσω των κινημάτων, να επαναπροσδιορίζουν τη θέση και τη δυναμική της Ευρώπης» δήλωσε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης.
«Δεν αποδοκιμάζουμε το συνδικαλιστικό κίνημα, δεν αποδοκιμάζουμε το συνεταιριστικό κίνημα. Θέλουμε όμως τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει να λειτουργήσουν δημιουργικά στη νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης» συνέχισε ο Πέτρος Τατούλης και πρόσθεσε «δεν είναι θέμα να συζητάμε αν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο το κράτος. Το πρόβλημα μας είναι να δούμε μέσα από τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνεννοήσεις, πώς το κράτος μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικό. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό ζήτημα, το οποίο δεν έχει καλή και γρήγορη ανάκρουση».
«Χωρίς Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει Δημόσιος Χώρος» τόνισε ο Πέτρος Τατούλης σημειώνοντας ότι ο δημόσιος χώρος αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας. «Χωρίς δημόσιο χώρο δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία. Χωρίς δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορεί να υπάρξει ευέλικτο, αποτελεσματικό και δημιουργικό κράτος. Οι εργοδότες θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο δημόσιος χώρος δεν σχετίζεται με οικονομικές  και λογιστικές προσεγγίσεις. Ο δημόσιος χώρος είναι ο πλούτος της κοινωνίας μας, με ότι προβλήματα μπορεί να έχει, τα οποία καλούμαστε τώρα, και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, να το συζητήσει μέσα στο πνεύμα της συνεννόησης και της συνεργασίας».
Χωρίς το διακύβευμα, το πώς θα βελτιωθεί η δημόσια διοίκηση, που σημαίνει ότι ο στόχος είναι συνεργασία στα πολιτικά κόμματα, δεν μπορεί κανένας από μόνος του να βελτιώσει το αποτέλεσμα και την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης, σημείωσε ακόμα ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «έχει ρίσκα, έχει πολιτικό πόνο η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Χωρίς αυτή όμως δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς σημαντική δημόσια διοίκηση. Αυτό είναι το πρώτο μέλημα και το πρώτο θέμα που πρέπει όλοι οι κοινωνικοί φορείς να το δουν και να το προτάξουν.
Δεν μπορεί να στεκόμαστε ως πολίτες, ως ενεργοί πολίτες, σε μία λογική που λέει «Εμείς τα είπαμε». Ενεργοί πολίτες σημαίνει ότι συνεχώς τα λέμε, αλλά και συνεχώς διεκδικούμε αυτή την βελτίωση. Το λέω αυτό, γιατί χωρίς υγιή κόμματα, δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία. Για να ξεκαθαρίσουμε αυτό το θέμα και για να μην αφήνουμε τους οποιοδήποτε να οδηγούν την κοινωνία σε ακραίες προσεγγίσεις και συμπεριφορές. Τα κόμματα όμως θα πρέπει να αποδείξουν ότι ο δημόσιος δημοκρατικός τους χαρακτήρας, θα πρέπει να τους απαλλάξει από όλους τους αιθεροβάμονες που γυρίζουν δίπλα τους. Θα πρέπει να πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες για να σεβαστούν τον πολίτη. Γιατί δημοκρατία χωρίς ενεργό πολίτη δεν υπάρχει».
Ο κ. Τατούλης συνέχισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για όλους αυτούς, που παίρνουν το κόστος και το ρίσκο να δηλώσουν ότι τέτοιες συμπεριφορές πολιτικές και κομματικές, δεν μπορούν να τους εκφράσουν. «Γιατί η κοινωνία μας και οι πολίτες συνεχώς περιθωριοποιούν αυτές τις λογικές, αυτές τις αντιλήψεις, που έχουν άμεση σχέση με την ιδιοτέλεια και το συμφέρον. Για να κλείσω το θέμα με την έννοια του πατριωτισμού, που τώρα ευτυχώς ή δυστυχώς τον επικαλούνται όλοι τους, αλλά νομίζω πώς υπάρχει και μία σύγχυση. Ο πατριωτισμός πρέπει να είναι άδολος, ακομμάτιστος, υπεύθυνος και να συμμερίζεται την λογική της προσωπικής θυσίας. Αλλιώς δεν υπάρχει πατριωτισμός».