Και πραγματικά, προκαλεί μεγάλη εντύπωση πώς δεν έχει σηκωθεί ο κόσμος στο ποδάρι από την ημέρα (2 Σεπτεμβρίου), που ο Ζάεφ μιλώντας στη Δοϊράνη, αποκάλυψε πως «σε αυτόν τον χώρο στάθμευσης στη Δοϊράνη, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, επετεύχθη συμφωνία για την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας»!
Υπήρχαν, βέβαια, αυτές τις μέρες άλλα «εφημερεύοντα» θέματα, αλλά η «συμφωνία του πάρκινγκ» άξιζε ολίγης περισσότερης προσοχής. Ή κάνω λάθος;
Κατ’ αρχήν συγγνώμη, αλλά πότε πήγε ο κ. Τσίπρας στη Δοϊράνη; Διότι από όσο γνωρίζουμε, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. Θα είχε αξία να το πληροφορηθούμε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι στις 17 Ιουνίου ο κ. Τσίπρας πήγε στους Ψαράδες των Πρεσπών, όπου υπογράφηκε η περίφημη συμφωνία και μετά Τσίπρας, Ζάεφ και κουστωδία διέσχισαν τη λίμνη με σκάφος του Λιμενικού και βρέθηκαν στην πλευρά της πΓΔΜ, στην πόλη Οτέσοβο, όπου θα παρακάθισαν σε γεύμα.
Ουδέποτε πληροφορηθήκαμε ότι βρέθηκε στη Δοϊράνη. Και οπωσδήποτε παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε σε έναν υπαίθριο χώρο στάθμευσης εκεί.
Πήγε στη Λίμνη, βρέθηκε στην παλιά πόλη της Δοϊράνης; Μήπως στην καινούργια; Έγινε η συνάντηση στο πάρκινγκ;
Μέχρι στιγμής απάντηση από τον λαλίστατο κ. Τσίπρα δεν υπάρχει. Και, βέβαια, δεν έχει βγει να διαψεύσει τον Ζάεφ. Αν η συνάντηση αυτή δεν έγινε, ο κ. Τσίπρας ήταν υποχρεωμένος να το δηλώσει. Και αν η συνάντηση έγινε, επίσης πρέπει να το δηλώσει.
Πρέπει να μάθουμε αν μετά την παράδοση της Μακεδονίας στις Πρέσπες, εκεί που βρισκόταν η σπηλιά-στρατηγείο του Ζαχαριάδη, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε ότι τα βουλγαρικά είναι… μακεδονικά στη Δοϊράνη, εκεί όπου στις 23 Ιουνίου 2013 ο ελληνικός στρατός πολέμησε τον βουλγαρικό, εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 250 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες, ενώ πάνω από 750 τραυματίστηκαν.
Η περιοχή καταλήφθηκε και πάλι από τους Βούλγαρους το 1915. Και στις 18 Σεπτεμβρίου 1918 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη επίθεση (από την 22η, 26η και 28η αγγλικές μεραρχίες και τις ελληνικές μεραρχίες Σερρών και Κρήτης).
Σ’ εκείνη την επίσης αιματηρή μάχη, η μεραρχία Σερρών είχε 359 νεκρούς, 1713 τραυματίες και 615 αγνοουμένους. Η Μεραρχία Κρήτης είχε 144 νεκρούς και 573 τραυματίες. Το σύνολο των ελληνικών απωλειών ανήλθε σε 3.404 άνδρες και των βρετανικών σε 3.115 άνδρες.
Οι Βούλγαροι υπέστησαν δεινή ήττα, υποχρεώθηκαν σε συνθηκολόγηση (30 Σεπτεμβρίου) και τελικά και οι Γερμανοί υποχρεώθηκαν στην άνευ όρων συνθηκολόγηση της 11ης Νοεμβρίου του 1918.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Διότι επιτέλους λίγος σεβασμός δεν θα έβλαπτε. Και μπορεί ο 44χρονος πρώην διαδηλωτής που έγινε πρωθυπουργός να μην γνωρίζει Ιστορία και να μην τα θυμάται όλα αυτά, ωστόσο πρέπει τουλάχιστον να… θυμηθεί αν συνάντησε ποτέ τον Ζάεφ σε πάρκινγκ της Δοϊράνης κι’ αν εκεί συμφώνησε να παραδώσει την μακεδονική γλώσσα.
Και μια λεπτομέρεια: Τον Αύγουστο του 2016, στη λίμνη της Δοϊράνης εμφανίστηκαν κάτι κόκκινα πιράνχας Αμαζονίου, με κοφτερά δόντια και όψη που προκαλεί τρόμο. Είπαν τότε ότι τα ψάρια τα έριξε στη λίμνη ανθρώπινο χέρι.
Απ’ ό,τι φαίνεται, δυο χρόνια αργότερα κάτι άλλα πιράνχας θα έκαναν τους παρκαδόρους στη Δοϊράνη…
Υ.Γ1 Κατά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα αποκτά ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια (έφθασε στη σημείο να περιλάβει στις θεσσαλονικιώτικες εξαγγελίες του και την… επαναξιοποίηση του Δούναβη!) και ότι επί Σαμαρά «χάσαμε τον ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια».
Ε βέβαια! Διότι επί Σαμαρά δεν υπήρχε περίπτωση η Μέρκελ να επισκέπτεται τα Σκόπια και να προπαγανδίζει τη συμφωνία των Πρεσπών. Αντίθετα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, στις 23 Σεπτεμβρίου 2014, στο ερώτημα Σκοπιανού δημοσιογράφου «Κυρία Καγκελάριε, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βαλκανίων είναι η πρώτη συνάντηση που έχετε με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Μιλήσατε για το θέμα του ονόματος της ονομασίας της «Μακεδονίας»; Είπατε ότι οι Ευρωπαϊκές αξίες είναι σημαντικές για την Ελλάδα, κ. Πρωθυπουργέ, αλλά δεν έχετε την αίσθηση ότι «μπλοκάρετε» το ζήτημα της ονομασίας;», η Μέρκελ το ξέκοψε: «Δεν μιλήσαμε για το ζήτημα της ονομασίας αυτής της χώρας». Επί Τσίπρα μίλησε και παραμίλησε. Διότι έτσι εννοεί τον ηγετικό ρόλο του στα Βαλκάνια.
Υ.Γ2 Χθες ο κ. Τσίπρας φόρεσε το πιο αθώο του ύφος και απάντησε με ερώτηση σχετικά με το Μάτι και το πότε πληροφορήθηκε την ύπαρξη νεκρών: «Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αν είναι ποτέ δυνατόν»!
Με τη διαφορά ότι αυτό που ήθελε δεν ήταν να κρύψει τους νεκρούς, που πράγματι δεν θα μπορούσαν να κρυφτούν. Ήθελε απλά να καθυστερήσει την ανακοίνωση περί ύπαρξης νεκρών. Γιατί αυτό που ήθελε να κρύψει είναι πως την ώρα που οι άνθρωποι καίγονταν και πνίγονταν, ο ίδιος συνέχιζε να βολτάρει στη γέφυρα του Μόσταρ, αν και το γνώριζε… (https://www.liberal.gr/arthro/215901/apopsi/arthra/pou-einai-oi-eikones-apo-ton-tsipra-sto-mostar-oeo.html)
Γι’ αυτό και ακόμη περιμένουμε να μάθουμε τι ώρα υπήρξε ενημέρωση για την ύπαρξη νεκρών…
Ελεύθερη Ζώνη