Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Θοδωρής Βασιλακόπουλος:ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΣ «Για το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Εξαμίλια Κορινθίας» και «Για την εκχώρηση ακινήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Υπερταμείο - Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π.».


Εμφάνιση ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΙΝ.jpg Εμφάνιση ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΤΑ.jpg
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:  Τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Στρατηγάκο Ηλία.
ΘΕΜΑ: «Για το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Εξαμίλια Κορινθίας»

Κύριε πρόεδρε,

Από το 2000 και για 10 περίπου χρόνια λειτουργούσε στην Κόρινθο (στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εξαμιλίων), το ανοιχτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», το οποίο μέχρι το καλοκαίρι του 2010 είχε φιλοξενήσει πολλές παραστάσεις τόσο τοπικών σχημάτων όσο και από άλλες περιοχές της χώρας. Το θέατρο, το οποίο ας σημειωθεί ότι εγκαινιάστηκε από το νυν Περιφερειακό Σύμβουλο και
τότε Αντινομάρχη κ. Παπαφωτίου, κατασκευάστηκε σε ένα παλιό λατομείο και αποτέλεσε και γι’  αυτό το λόγο μία ανάσα πολιτισμού και δημιουργίας.
Από το καλοκαίρι του 2011 και μέχρι το καλοκαίρι του 2013 το θέατρο με αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας, του κ. Τατούλη, και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και του τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Δέδε, είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Δεν είχε φιλοξενήσει καμία εκδήλωση, ο ηλεκτρολογικός του εξοπλισμός είχε κλαπεί –αφού αφέθηκε εκτεθειμένος και χωρίς καμία μέριμνα προστασίας του και -ή ούτως ή άλλως- υποβαθμισμένη πολιτιστική ζωή στην Κορινθία δέχτηκε ένα επιπλέον πλήγμα.
Τον Ιούνιο του 2013 με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής και πιο συγκεκριμένα του τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Δέδε γράφτηκε η τελευταία πράξη. Το θέατρο κυριολεκτικά εξαφανίστηκε! Οι λυόμενες κερκίδες του θεάτρου και ο όποιος εξοπλισμός είχε απομείνει ξηλώθηκαν από το χώρο και μεταφέρθηκαν αλλού με αποτέλεσμα η εξαφάνιση του θεάτρου να είναι κυριολεκτική!(Επισυνάπτονται και σχετικές φωτογραφίες του χώρου πριν και μετά).
Από τότε ο χώρος είναι έρημος και αναξιοποίητος και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας τόσο προς την Αντιπεριφέρεια Κορινθίας, όσο και προς το Δήμο Κορινθίων δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την επαναλειτουργία του θεάτρου. Βέβαια, ο Δήμος Κορινθίων με δηλώσεις του κ. Καράγιωργα (προέδρου του Κορινθιακού Θεάτρου) το Μάρτιο του 2015 φαινόταν να αναλαμβάνει την ανακατασκευή του θεάτρου σε συμφωνία με τον κ. Περιφερειάρχη (σχετικά:https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=HWPRcgc0cHM). Φυσικά καμία ανακατασκευή και κανένα έργο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα στο χώρο.

            Επειδή ο χώρος αυτός πολιτισμού λείπει από την πόλη της Κορίνθου και γενικότερα την Κορινθία και επειδή δεν είναι δυνατό να μην αξιοποιούνται οι υπάρχουσες δομές της Περιφέρειας για την εξυπηρέτηση των πολιτών και του πολιτισμού, ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
1.       Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Περιφερειακή Αρχή, προκειμένου να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει εκ νέου το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»;
2.       Προτίθεται να συζητήσει την πρόταση του Δήμου Κορινθίων να αποδοθεί η ευθύνη του χώρου στο Δήμο Κορινθίων, εφόσον η Περιφέρεια αδυνατεί επί οχτώ χρόνια να λειτουργήσει το χώρο;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Βασιλακόπουλος Θεόδωρος
Αλεξανδρής Σαράντος
Τζαμουράνης Γεώργιος
Χρυσαδάκος Σταύρος
 =========================================


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ: Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου: κ. Στρατηγάκο Ηλία



Θέμα:   «Για την εκχώρηση ακινήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Υπερταμείο - Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π.».




Κύριε Πρόεδρε,


Η εκχώρηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου για 99 χρόνια, στο λεγόμενο Υπερταμείο,
ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, είναι αναμφίβολα μία από τις πιο μαύρες σελίδες στη διακυβέρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η Διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου».
Η Κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει την απαίτηση του Υπερταμείου και με την αριθμ. ΥΠ.ΟΙΚ. 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ  Β’ 2320 / 19-6-2018) μεταβίβασε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ. και ενήργησε ερήμην των Τοπικών Κοινωνιών που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα ακίνητα.
Είναι δε αξιοσημείωτο  ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών (απόφαση 86 ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18) και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους, όπου τα 10.119 ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει η Κυβέρνηση τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανήκουν εκατόν  εξήντα επτά (167) και τα μισά από αυτά στους κεντρικούς Δήμους των Π.Ε. ως εξής:
Ενενήντα πέντε (95) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας. (Κόρινθο 30)
Τριάντα δύο (32) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. (Καλαμάτα 15)
Δώδεκα (12) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας. (Τρίπολη 12)
Δέκα τέσσερα (14) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας. (Σπάρτη 14)
Δέκα τέσσερα (14) ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. (Ναύπλιο 14)

Σύμφωνα δε με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανάμεσα στα προαναφερόμενα ακίνητα βρίσκονται: Στη Μεσσηνία, η παραλία μπροστά από το «Πανελλήνιο», η πλατεία Φραγκόλιμνας, το Μπενάκειο Μουσείο, ο παραθαλάσσιος χώρος της Αεροπορίας στη Διασπορά, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το Λύκειο Παραλίας, το κτίριο της Πυροσβεστικής και μια σειρά από άλλα ακίνητα.


Στη Λακωνία, το κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης, το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, η πλατεία στο κενοτάφιο του αγάλματος του Λεωνίδα, το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο λόφος του Ξενία, ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Σπάρτης και το οικόπεδο του πρώην ΦΙΞ που θα γίνει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.

Επειδή θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι το καθοριστικό βήμα για το ξεπούλημα και αυτής ακόμα της δημόσιας περιουσίας η οποία δεν ανήκει σε καμιά κυβέρνηση αλλά στον Ελληνικό Λαό , προκειμένου  να ξεπληρωθεί ένα απεχθές, άδικο και μη βιώσιμο  χρέος, θίγει άμεσα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών γιατί τα  παραπάνω ακίνητα  είναι μέρος της αρχιτεκτονικής , ιστορικής και πολιτιστικής  μας κληρονομιάς,  σε αρκετά από αυτά στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα, πολλά από αυτά τα διεκδικούν Δήμοι και κινήσεις πολιτών για την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

·        Γνωρίζει η Περιφερειακή Αρχή ποια είναι τα  ακίνητά της που μεταφέρονται  στο Υπερταμείο ; Αν όχι, θα απαιτήσει, άμεσα, τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που βρίσκονται στην χωρική της ευθύνη από την Κυβέρνηση ;
·        Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διασφαλίσετε την κυριότητα κτιρίων - συμβόλων της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς ;
·        Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε ώστε να ενημερωθούν οι Δημοτικές Αρχές και οι τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας ;

Τέλος επειδή θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της Κυβέρνησης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με αποφασιστικό τρόπο, ζητούμε η επερώτηση μας να συζητηθεί άμεσα, στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

                                                    
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι


ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ  Σαράντος  (Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου)

ΧΡΥΣΑΔΑΚΟΣ  Σταύρος  (Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου)

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  Θεόδωρος  (Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος)