Πέθανε σε ηλικία 101 ετών μια από τις επιφανέστερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας, η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου.
Tη θλιβερή είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε με ανάρτηση στο facebook o πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιώργος Σταυρόπουλος.
«Διαπρεπής πανεπιστημιακός, ανιδιοτελής αγωνίστρια, διακρίθηκε όσο κανείς στον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου και για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, για την οποία έδωσε πολλές μάχες με αίσιο συχνά αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ.Σταυρόπουλος και καταλήγει: «Δύσκολα μπορούσε κανείς να συναντήσει σ έναν άνθρωπο ένα τέτοιο συνδυασμό επιστημοσύνης και αγωνιστικότητας. Ο υποδειγματικά ασυμβίβαστος βίος της ας εμπνέει τους νεότερους».
Επί 80 χρόνια ήταν μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Επί 50 και πλέον χρόνια έδωσε πολλές μάχες για να είναι αυτονόητη κατάκτηση για τις Ελληνίδες η ισονομία και η ισοπολιτεία.
Ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συνέταξε το νόμο 1329/1983, που είναι ένα ορόσημο για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα.
Το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ανακριτικής στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και διατέλεσε δυο φορές πρύτανης του ιδρύματος. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έγινε πρύτανης.
Ομότ. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και πρώην Πρύτανης (δύο φορές) του Παντείου Πανεπιστημίου (πρώτη γυναίκα Πρύτανης στην Ελλάδα), δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Από το 1974, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (από το 2004 επίτιμος Πρόεδρος). Από το 1978, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ). Aπό το 1989 έως το 1996, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών, από το 1997, επίτιμος Πρόεδρος. Από τον Ιανουάριο 2000 έως τον Οκτώβριο 2006, Πρόεδρος (Επίτροπος) της Εθνικής Επιτροπής της Ελλάδας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Εξελέγη δύο φορές Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου (1979 και 1983).
*
Τα
συλλυπητήριά του για την απώλεια της Αλίκης Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου
εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, χαρακτηρίζοντάς την
μια εμβληματική
προσωπικότητα στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου
και την ουσιαστική ισότητα των φύλων.
Ο
Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Η Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου υπήρξε
μια εμβληματική μορφή στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του
ανθρώπου
και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Διακεκριμένη νομικός με διεθνή
ακτινοβολία, πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρύτανης, και μάλιστα δύο
φορές, σε ελληνικό πανεπιστήμιο, έβαλε τη σφραγίδα της σε μεγάλες τομές
της εθνικής μας νομοθεσίας που προωθούσαν την ισότητα
των φύλων και τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό της ανθρώπινης
προσωπικότητας. Η αφιέρωσή της στις μεγάλες αυτές αξίες και το
πολυσχιδές έργο της αποτελούν παρακαταθήκη για την κοινωνία μας, ώστε να
επαγρυπνεί για τη διαφύλαξή τους. Στους οικείους της εκφράζω τα
βαθύτατα συλλυπητήριά μου».