Δυστυχώς, όμως, είχαν περάσει πολλές δεκαετίες ευημερίας, στη διάρκεια των οποίων οι Έλληνες δεν μελετούσαν την Ιστορία τους.
Και το κακό συνέβη. Η χώρα έπεσε στα χέρια όλων των δημαγωγών που υπήρχαν στην πιάτσα – κάτι που ουδέποτε στο παρελθόν είχε συμβεί με τόση ένταση και τόσο πλήθος.
Το τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια είναι γνωστό: Οι δημαγωγοί έσκυψαν το κεφάλι σε όλες τις έξωθεν απαιτήσεις και παρέδωσαν τα πάντα – χωρίς στιγμή να σταματήσουν να λένε ψέματα.
Το πρόβλημα είναι πως όλα αυτά δεν σταμάτησαν στον οικονομικό τομέα. Εξαπλώθηκαν και στα εθνικά μας θέματα.
Και επικράτησε μια εντελώς στρεβλή και ιδεοληπτική άποψη, σύμφωνα με την οποία η διπλωματία χαράσσει εξωτερική πολιτική.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Κοτζιάς το είπε ξεκάθαρα και με τον πιο επιθετικό και αγοραίο τρόπο: «Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική».
Θεωρεί δηλαδή ότι διπλωματία είναι η χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και όχι η εφαρμογή της και τίποτε άλλο.
Και αποφάσισε να χαράξει μόνος του εξωτερική πολιτική, χωρίς να συμβουλευτεί κανένα όργανο.
Με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, την ώρα που ο Κοτζιάς υποστηρίζει πως φτιάχνει «διπλωματικά αριστουργήματα» και ενώ όλοι καταλαβαίνουν πως έτσι όπως λέει ότι «λύνει» τα θέματα, μπορούσε να τα λύσει οποιοσδήποτε.
Εύκολα πράγματα για το… κοτέτσι: Τα δίνεις όλα στον κόκορα και καθαρίζεις.
Στο συγκεκριμένο κοτέτσι μπορείς να κάνεις και να λες ό,τι σου κατέβει.
Μπορείς για παράδειγμα τον ένα μήνα να συμφωνείς σε όλα με τον Λαβρόφ και να τον θεωρείς μεγάλο στρατηγικό νου– ενθυμούμενος και τα κομμουνιστικά, οπότε περίπου μιλάς και για ένα γνήσιο τέκνο της ρούσικης γης – και τον επόμενο μήνα να υποστηρίζεις πως αυτός ο ίδιος στρατηγικός νους και μέγας διπλωμάτης μπορεί να κάνει το μεγάλο λάθος να ταυτιστεί με τους απελαθέντες «κατασκόπους».
Στο κοτέτσι της αλά Κοτζιά διπλωματίας, μπορείς επίσης με άνεση να λες (το έκανε στην περίφημη ημερίδα που διοργάνωσε στο υπουργείο των Εξωτερικών για να εξεταστούν, λέει, οι νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών) ότι «ο Αχμέτι είναι ηγέτης, μεγάλος ηγέτης της γείτονος χώρας». Και ότι του είπε «Νίκο, μην αναβάλλετε άλλο. Ο χαμηλής έντασης αλβανικός εθνικισμός στη χώρα μας γίνεται προσπάθεια από πολλές πλευρές, με αγορά εφημερίδων, μιναρέδων, καναλιών, ανθρώπων, ιστολογίων στο διαδίκτυο, γίνεται προσπάθεια να μετασχηματιστεί σε μουσουλμανικό φονταμενταλισμό».
Πάρ’ τη σκούφια μου και χτύπα με, δηλαδή. Ο Αχμέτι, ο πρώην ουτσεκάς, ο πραγματικός φονταμενταλιστής, αυτός που με τους άλλους ουτσεκάδες έφυγε από το Κοσσυφοπέδιο, πέρασε στην ΠΓΔΜ, κατέλαβε ουσιαστικά τη χώρα, προκάλεσε ένα σωρό εμφυλίους πολέμους, επέβαλε τη βούλησή του, η επιτομή δηλαδή του φονταμενταλισμού, μας κάνει και μαθήματα ως… μεγάλος ηγέτης!
Αυτός που μαζί με τους ομοίους του υπήρξε στη διάρκεια των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας η χερσαία δύναμη του ΝΑΤΟ, θέλει τώρα να βάλει την χώρα που κατέλαβε στο ΝΑΤΟ – τι πρωτότυπο! – και πρέπει να τον βοηθήσουμε, ακόμη και παραδίνοντάς του την Μακεδονία.
Αυτός που προκάλεσε ένα σωρό εμφυλίους πολέμους, τώρα μας λέει ότι πρέπει να ενισχυθεί η σταθερότητα στην περιοχή. Προκάλεσε την αποσταθεροποίηση και τώρα απαιτεί να τον… σταθεροποιήσουμε!
Αυτός που δεν ψήφισε, τον Δεκέμβριο του 2013, υπέρ της κατάργησης χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας στη σημαία της γειτονικής χώρας, αυτός που τον Μάιο του 2014 μποϋκοτάρισε τη συνεδρίαση για την εκλογή του Ιβάνοφ, αλλά την ίδια ώρα έμπαινε στην κυβέρνηση του Γκρουέφσκι, την ώρα που ο Ζάεφ δεν αναγνώριζε το αποτέλεσμα των εκλογών της 27ης Απριλίου 2014, παριστάνει τώρα τον υπεράνω.
Το πρόβλημα του ονόματος προκάλεσε τα προβλήματα στην ΠΓΔΜ τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια;
Όχι βέβαια. Τα προβλήματα προκλήθηκαν από τη στάση του Αχμέτι, του Τζαφέρι και όλων των άλλων ουτσεκάδων.
Ο Γκρουέφσκι μας φταίει; Τότε γιατί από το 2008 ο Αχμέτι σχηματίζει κυβερνήσεις μαζί του, παζαρεύοντας τα υπουργεία – μόνο μετά τις τελευταίες εκλογές συνεργάστηκε με τον Ζάεφ, πάλι παζαρεύοντας υπουργεία, προεδρείο Βουλής, αντιπροεδρία κυβέρνησης.
Και δεν τον ένοιαζε το όνομα και είναι υπεράνω; Τότε γιατί από το 2008 θέτει όρο να μην χρησιμοποιηθεί το «Σλαβομακεδονία»;
Και πώς από σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών στις αρχές της δεκαετίας του 2000 βρέθηκε να συνεργάζεται με το VMRO του Γκρουέφσκι; Και πώς μετά, το 2017, βρέθηκε να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες του Ζάεφ;
Ποιος προκάλεσε τον εμφύλιο του 2001, με τους Ουτσεκάδες (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός) να έχουν τον πρώτο λόγο;
Και όταν υπογράφηκε η Συμφωνία της Αχρίδας, τον Αύγουστο του 2001, γιατί ο μεγάλος ηγέτης Αχμέτι δεν κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τους σλαβόφωνους; Ως γνωστόν, η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της ΠΓΔΜ στρατηγού Πέτροφσκι και του μεσολαβητή του ΝΑΤΟ Πήτερ Φέις και του Φέις με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού Αλή Αχμέτι.
Τέτοιο μίσος! Και τώρα μας εμφανίζονται όλο διαλεκτικότητα;
Και όταν τον Σεπτέμβριο του 2001 είχαμε την επιχείρηση «Αναγκαία Συγκομιδή» γιατί κατά την παράδοση των όπλων, αυτά που παραδόθηκαν ήταν όλες οι μπακατέλες, ό,τι πιο απηρχαιωμένο; Γιατί δεν παραδόθηκαν όλα τα όπλα; Υπέρ της… σταθερότητας;
Ήταν ή δεν ήταν ο Αχμέτι αρχηγός των Αλβανών εξτρεμιστών;
Δήλωσε ή δεν δήλωσε (στις 31 Μαΐου 2001, σε ραδιοσταθμό της Αυστραλίας) ότι επίκειται η ίδρυση στην Ελλάδα οργάνωσης Αλβανών υπό την επωνυμία Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς; Είπε ή δεν είπε ότι… ένα εκατομμύριο Αλβανοί ζουν στην Τσαμουριά (Θεσπρωτία) χωρίς δικαιώματα και ο Στρατός θα είναι ο νόμιμος εκπρόσωπός τους;
Και όταν το 2015 ξέσπασε στη γειτονική χώρα το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Ζάεφ, ο σημερινός συνεταίρος του Αχμέτι, δεν ήταν αυτός που έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο εκείνων των συνομιλιών;
Εκεί δεν εμφανίζονται οι υπουργοί του Αχμέτι να παρεμβαίνουν σε υποθέσεις υπουργείων με ρουσφετολογικό τρόπο; Τότε, το 2016, δεν έφυγε από την κυβέρνηση Γκρουέφσκι ο Αχμέτι για να συνεργαστεί μετά με τον Ζάεφ που τον είχε ρεζιλέψει;
Και μήπως οι Αλβανοί δεν προσπάθησαν να γκρεμίσουν τον Δεκέμβριο του 2013 τον ανδριάντα του Σέρβου ηγεμόνα Στέφανου Ντούσαν (1308-1355 μ.Χ.) στα Σκόπια; Μεταξύ αυτών που κρατούσαν τις βαριοπούλες δεν ήταν και γνωστά στελέχη του αλβανικού συγκυβερνώντος κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, όπως ο υπουργός Οικονομίας Βάλιον Σαρατσίνι, βουλευτές και δήμαρχοι του κόμματος αυτού;
Διακήρυσσαν ότι θεωρούν τον Σέρβο ηγεμόνα «καταστροφέα» τους, αλλά δεν προκάλεσαν την οργή της σερβικής μειονότητας στα Σκόπια;
Με λίγα λόγια, ο Αχμέτι και οι Αλβανοί του βρίσκονται πίσω από κάθε κίνηση αποσταθεροποίησης της γειτονικής χώρας.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για το κοτέτσι της διπλωματίας…
ελευθερη ζωνη